Jump to content
Faszysta Rasista Homofob

Płytowy wymiennik ciepła

Recommended Posts

Ja mam kranik u dołu garnka, a do kranika podłączam taki wymiennik śrubunkiem. Podłącza sie szybko, dokręcam lekko ręką, nic nie cieknie. Brzeczka spływa grawitacyjnie, na wylotach wymiennika muszą byc zawory do regulacji przepływu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na wężyku w oplocie do wody ciepłej (czerwony kolor) którego używam do transportu brzeczki, podana jest temp. maksymalna 90°C

Tam, owszem, ale generalnie chodzi o to, że jest to temperatura do pracy ciągłej przy podwyższonym ciśnieniu, w takim układzie jak dla nas w zupełności wystarczy.

 

Można przyjąć że wąż wytrzyma bez problemu 110 stopni/max 20 bar, i to też jest zaniżone.

 

Producent zawsze musi być zabezpieczony, np w sytuacji, gdyby medium miało płynąć nieprzerwanie kilkaset godzin właśnie przy maksymalnym ciśnieniu.

 

 

 

Pozdrawiam Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie ma znaczenie czas chłodzenia dla efektów chmielenia?

Np. dodaję chmiel w ostatniej minucie gotowania, chłodzę taką chłodnicą w 20 minut, a to zdecydowana różnica w porównaniu z chłodzeniem przez cała noc, a takie mi się zdarzało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak wyjmę chmiel powiedzmy po 20 minutach standardowego chłodzenia w wannie, to będzie to samo jak podczas całkowitego chłodzenia 20 minut chłodnicą, czy ważne jest, żeby chmiel był obecny podczas całego procesu chłodzenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że w tym czasie garnek przykrywasz pokrywką, żeby olejki nie wyparowały? Mam chłodnice zanurzeniową więc w u mnie przykrywanie garnka nie wchodzi w grę i zastanawiam się czy twoja metoda nie pogorszyłaby w moim przypadku aromatu... Wychodzi on zazwyczaj niezmiernie kiepski więc myślę nad metodami jego wzmocnienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz mam jeden wymiennik ten 30 płytowy - wystarcza /a wcześniej miałem 2 wymienniki/

Brzeczkę można schłodzić w zasadzie do temperatury wody chłodzącej, wszystko zależy jak szybki przepływ będzie brzeczki przez wymiennik. Np w zeszłym tygodniu schłodziłem do 14°C u, ale zimą woda w wodociągu ma 5-6°C

to i bez problemu w 15-20min do 10°C około 45l brzeczki sie schładzało.

A jeden 20-płytowy nie wystarczał, czy po prostu 30-płytowym jest tylko szybciej, a 20-płytowy sobie poradzi z schłodzeniem warki 20 litrowej w rozsądnym czasie? Właśnie kupuję, a 60 zł piechotą nie chodzi, zawsze to dwie warki więcej.:D

 

 

Mam jeszcze jedno pytanie: w tym 20-płytowym są różne gwinty na obu obwodach. Czy przez ten z gwintem 1/2 przepuszcza się zimną wodę, czy brzeczkę, czy obojętne?

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz mam jeden wymiennik ten 30 płytowy - wystarcza /a wcześniej miałem 2 wymienniki/

Brzeczkę można schłodzić w zasadzie do temperatury wody chłodzącej' date=' wszystko zależy jak szybki przepływ będzie brzeczki przez wymiennik. Np w zeszłym tygodniu schłodziłem do 14°C u, ale zimą woda w wodociągu ma 5-6°C

to i bez problemu w 15-20min do 10°C około 45l brzeczki sie schładzało.[/quote']

A jeden 20-płytowy nie wystarczał, czy po prostu 30-płytowym jest tylko szybciej, a 20-płytowy sobie poradzi z schłodzeniem warki 20 litrowej w rozsądnym czasie? Właśnie kupuję, a 60 zł piechotą nie chodzi, zawsze to dwie warki więcej.:D

Jak za 60 zł to i tak jak za darmo.

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz mam jeden wymiennik ten 30 płytowy - wystarcza /a wcześniej miałem 2 wymienniki/

Brzeczkę można schłodzić w zasadzie do temperatury wody chłodzącej' date=' wszystko zależy jak szybki przepływ będzie brzeczki przez wymiennik. Np w zeszłym tygodniu schłodziłem do 14°C u, ale zimą woda w wodociągu ma 5-6°C

to i bez problemu w 15-20min do 10°C około 45l brzeczki sie schładzało.[/quote']

A jeden 20-płytowy nie wystarczał, czy po prostu 30-płytowym jest tylko szybciej, a 20-płytowy sobie poradzi z schłodzeniem warki 20 litrowej w rozsądnym czasie? Właśnie kupuję, a 60 zł piechotą nie chodzi, zawsze to dwie warki więcej.:D

 

 

Mam jeszcze jedno pytanie: w tym 20-płytowym są różne gwinty na obu obwodach. Czy przez ten z gwintem 1/2 przepuszcza się zimną wodę, czy brzeczkę, czy obojętne?

To zależy jakie masz do tego podejście, 20-płytowy wystarczał ale przy mocno ograniczonym przepływie brzeczki. Co powodowało większe zużycie wody.

Wode podłączam pod szersze wyprowadzenia, brzeczkę pod węższe. Ale większego znaczenia to nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A znak kto z was jakiś mądry patent na zasysanie płynu bez udziału ust i pompy? Kiedyś gdzieś w sklepie akwarystycznym widziałem taki tłoczek w formie strzykawki, który montuje się na wężyk, ale teraz nie mogę znaleźć. Chodzi mi o coś, co zamontuję na stałe na wąż silikonowy i zapomnę, nie żadna gruszka czy inny przyrząd. Do tej pory przy dekantacji zasysałem ustnikiem, który za pomocą rurki szklanej łączę z wężem, trzeba tylko pamiętać, że jak w wężu pojawi się brzeczka, to trzeba bardzo szybko tą rurkę rozłączyć, zanim doleci do ustnika.

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwijasz rurkę w U, wypełniasz wodą, utrzymując mniej więcej jednakowy poziom obydwu końców, jeden z nich do zbiornika, po czym drugi skierowujesz poniżej lustra cieczy. Niestety ten patent nie bardzo nadaje się do stosowani w przypadku użycia płytowego wymiennika ciepła. Tu lepiej zrobić otwór przy dnie gara warzelnego lub zastosować pompę do c.w.u. Pompa pozwoli także na sterylizację wymiennika cyrkulującą, wrzącą brzeczką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pisze jacer grawitacyjnie będzie najłatwiej.

Nie wiem w czym warzysz ale ja bym zastosował zawór kulowy nad dnem gara i w ten sposób zlewał grawitacyjnie przez wymiennik do fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzę w garze emaliowanym, więc otworu nie zrobię, ale zastosuję to, po odpowiednich przeróbkach:

http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa=3&podgrupa=22&produkt=120&session=84e4166b0bd0feba84651167ded79884

Edited by jake

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta plastikowa pompka wykonana jest pewnie z jakiegoś PP nie za bardzo nadaje się do wysokich temperatur zbliżonych do 100 C. A poza tym ?rozjedzie? się pod wpływem temperatury, zmieni kształt i może blokować przepływ, jest bardzo cienka (mam podobną), dodatkowo brzeczka może zaciągać powietrze, brzeczka będzie się kotłować w pompce, co nie jest wskazane na tym etapie.

Możesz spróbować cena niewielka, ale to tworzywo nie jest przeznaczone do tak wysokich temperatur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

edit:

polecam zastosowanie grubego węża silikonowego lub najlepiej na sztywno rurek ze stali nierdzewnej

w innym przypadku cienki wąż będzie się załamywał na krawędzi gara i blokował przepływ. Takiego węża nie dotkniesz.

 

Ja rozwiązałem to tak że w garze warzelnym mam rurkę zagiętą na końcu i na ną założony wąż silikonowy.

 

 

edit2:

chciałem wyedytować powyższego posta a pisałem w nowym :D

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że pomysł jak na rysunku może się sprawdzić. Pierwszą partię zawierająca ClO2 możesz zebrać do osobnego naczynia (ale nie jest to konieczne, bo będzie go może 0,2-0,3dm3). Wymiennik powinien być lekko podniesiony w kierunku wlotu brzeczki, żeby wpływający r-r dezynfekujący wypchnął powietrze.

Wężyk spustowy należy trzymać u góry po napełnieniu przynajmniej przez czas potrzebny do dezynfekcji (kilka minut) dlatego napełnienie płynem dezynfekującym najlepiej przeprowadzić kilka minut przed zakończeniem warzenia. Napełniać należy dopóki w miejscu rozpięcia nie pokaże się ciecz. Potem można spiąć wężyk z rurką. Po zakończeniu warzenia wężyk skierować do fermentora.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na poczatku może nie ale przy koncówce gdzie jest wiecej śmieci to pewnie tak. Druga sprawa to większe ryzyko infekcji, uważam że gra niewarta świeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...