Jump to content
cyjarz

stopień odfermentowania brzeczki

Recommended Posts

Witam, czy jest możliwe że brzeczka odfermentuje od 0 Blg, właśnie przelałem bezstylowca na cichą i z 10 zszedł do 0 na drożdżach Safale US- 05?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teoretycznie i praktycznie jest to możliwe.

Po prostu cała skrobia w trakcie zacierania została rozłożona na cukry fermentowalne.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teoretycznie i praktycznie jest to możliwe.

Po prostu cała skrobia w trakcie zacierania została rozłożona na cukry fermentowalne.

A czy powstały alkohol nie powinien podnosić wyniku w górę ?

Trzeba sprawdzić czy dobrze jest zkalibrowany areometr- pamiętaj one są kalibrowane w 20 °C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzupełnię to co napisałem wyżej bo nie do końca precyzyjnie się wyraziłem.

Jeśli gęstościomierz wskazuje zero to nie znaczy że w brzeczce nie ma juz cukru,

jak pisze banita alkohol o niższej gęstości "przykrywa" cukry i w efekcie przy jakimśtam malutkim blg alkohol będący już w brzeczce rozcieńcza ją i dostajemy jakąś tam wypadkową bliską 0 lub nawet poniżej przy mocnych trunkach. W piwie nigdy mi sie to nie zdarzyło ale przy winach wytrawnych -4 BLG to standard.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Raczej odwrotnie alkohol jest lżejszy od wody więc obniża gęstość a nie podwyższa.

Mea culpa - masz rację, etanol posiada niższą gęstość niż woda i zaniża wskazania areometru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie po małej przerwie.

 

Jestem już po pierwszej warce z brewkita. Wyszła trochę kwaskowata (zapewne przez codzienne zaglądanie do fermentora :D). Ale jest jak najbardziej pijalna.

 

Nie zniechęcony przeciętnym wynikiem postanowiłem uwarzyć piwo z ekstraktów. Zakupiłem ekstrakt jasny WES 1,7kg oraz ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg. Do tego drożdże Danstar Nottingham oraz chmiel. Dokładnie 5 dni temu zadałem drożdże - początkowe blg wynosiło w okolicach 12. Piwo fermentowało bardzo burzliwie w temperaturze 17°C. Dziś, po 5 dniach, ustało bulgotanie z rurki więc po raz pierwszy otworzyłem fermentor. Zastałem 0,5cm piany i unoszące się drożdże. Szybko pobrałem próbkę do menzurki - przyrząd pokazał jeszcze 4 blg! A ja chciałem jutro butelkować... :D Na szczęście piwo nie jest kwaśne, ale za to dość słabe. Poradźcie proszę, co zrobić w tej sytuacji? Czekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam ponownie po małej przerwie.

 

Jestem już po pierwszej warce z brewkita. Wyszła trochę kwaskowata (zapewne przez codzienne zaglądanie do fermentora :D). Ale jest jak najbardziej pijalna.

 

Nie zniechęcony przeciętnym wynikiem postanowiłem uwarzyć piwo z ekstraktów. Zakupiłem ekstrakt jasny WES 1,7kg oraz ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg. Do tego drożdże Danstar Nottingham oraz chmiel. Dokładnie 5 dni temu zadałem drożdże - początkowe blg wynosiło w okolicach 12. Piwo fermentowało bardzo burzliwie w temperaturze 17°C. Dziś, po 5 dniach, ustało bulgotanie z rurki więc po raz pierwszy otworzyłem fermentor. Zastałem 0,5cm piany i unoszące się drożdże. Szybko pobrałem próbkę do menzurki - przyrząd pokazał jeszcze 4 blg! A ja chciałem jutro butelkować... :D Na szczęście piwo nie jest kwaśne, ale za to dość słabe. Poradźcie proszę, co zrobić w tej sytuacji? Czekać?

Czekać, nie zaszkodzi zakołysać fermentorem (tylko rurkę wyjmij przed podnoszeniem) ewentualnie jak masz sposobność to podnieś temperaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Matko jedyna, co wy ludzie macie z tym parciem na przelewanie :D

Przecież 0,5cm piany to oznaka trwającej w najlepsze fermentacji (poza jednym znanym mi wyjątkiem :D ), do tego 4 blg, co w przypadku Danstarów Nott to trochę dużo.. ostatni Bitter 12blg na tych drożdżach zszedł mi do 2 blg...

Nigdy jeszcze nie przelałem piwa na cichą wcześniej niż po 7 dniach, nie mówiąc tym bardziej o butelkowaniu po takim czasie :rolleyes:

Tu nie ma co kołysać czy zaglądać, bo drożdże dalej pracują - bulgotanie w rurce nie jest żadnym wyznacznikiem... czekaj, aż piana i drożdże opadną i wtedy mierz blg..

pzdr

Edited by zepol

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ostatnio zrobiłem belgijskie specjalne z zestawu centrum piwowarstwa i wyszło mi 21 °Blg i dzisiaj po 11 dniach fermentacja w pełni. Jeszcze zostało 7°Blg więc pewnie jeszcze kilka dni trzeba poczekać aż drożdżaki dojedzą reszte, a są to T 58 i raczej powinły zejść do 2-3°Blg więc cierpliwości

Edited by funekp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko nie kołysać. Niepotrzebnie napowietrzyć można piwo.

Zostawić w spokoju na kolejny tydzień,aż drożdże opadną na dno.

 

A czy napowietrzyłeś brzeczkę i ile i jak drożdże dodałeś do brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
A czy napowietrzyłeś brzeczkę i ile i jak drożdże dodałeś do brzeczki?

Brzeczke przelewałem bezpośrednio z garnka (10l) do fermentora z 10l wody - wydaje mi się, że wtedy się napowietrzyła.

Dodałem całą paczkę drożdży Danstar Nottingham, czyli 11g. Wszystko robiłem w/g instrukcji. Wysypałem je na powierzchnie 110ml przegotowanej wody o temperaturze 30°C. Po 15 minutach lekko wymieszałem i powoli zacząłem obniżać temperaturę dolewając małe ilości brzeczki. Gdy miały około 20°C wlałem je do fermentora o podobnej temperaturze. Wydaje mi się, że moje starania wyszły im na dobre, bo po 12h bulgotały z rurki co 10s, mimo niezbyt szczelnego fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko nie kołysać. Niepotrzebnie napowietrzyć można piwo.

Zostawić w spokoju na kolejny tydzień,aż drożdże opadną na dno.

 

A czy napowietrzyłeś brzeczkę i ile i jak drożdże dodałeś do brzeczki?

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Zrobię F5 tematu.

Przez 6 dni z 12 BLG zeszło mi do 4,5 BLG.

Piwo zestaw z Homebrewing.pl Pale Ale 12.

Zacierane w 67 C przez 90 minut, napowietrzone w trakcie przelewania, plus mieszanie mieszadłem piwowarskim.

Moje pytanie jest takie jakiego BLG końcowego można się spodziewać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możliwe, że Cię oszukuje, zaniżając temperaturę. Jest to szczególnie widoczne przy zacieraniu jednotemperaturowym, bo jeżeli oszukuje Cię np. o 3°C to całe Twoje zacieranie odbyło się w 70°C. Wówczas takie odfermentowanie piwa nie dziwi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję Kolego za podpowiedź. Sprawdziłem termometr w wrzątku i pokazuje 95 0C.

Co się może wydarzyć jeżeli zrobiłem mash out, a na termometrze miałem 76 C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem termometr w wrzątku i pokazuje 95 0C.

 

Wrzątek to słaby sprawdzian, szybko stygnie, w różnych miejscach garnka są różne temperatury itp.

Sprawdź wodę z lodem - 0°C i temperaturę ciała - 36,5 °C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...