Skocz do zawartości
cyjarz

stopień odfermentowania brzeczki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy jest możliwe że brzeczka odfermentuje od 0 Blg, właśnie przelałem bezstylowca na cichą i z 10 zszedł do 0 na drożdżach Safale US- 05?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie i praktycznie jest to możliwe.

Po prostu cała skrobia w trakcie zacierania została rozłożona na cukry fermentowalne.

Edytowane przez skybert

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale przetestuj na wszelki wypadek w czystej wodzie, czy nie wskazuje poniżej 0.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teoretycznie i praktycznie jest to możliwe.

Po prostu cała skrobia w trakcie zacierania została rozłożona na cukry fermentowalne.

A czy powstały alkohol nie powinien podnosić wyniku w górę ?

Trzeba sprawdzić czy dobrze jest zkalibrowany areometr- pamiętaj one są kalibrowane w 20 °C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Raczej odwrotnie alkohol jest lżejszy od wody więc obniża gęstość a nie podwyższa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uzupełnię to co napisałem wyżej bo nie do końca precyzyjnie się wyraziłem.

Jeśli gęstościomierz wskazuje zero to nie znaczy że w brzeczce nie ma juz cukru,

jak pisze banita alkohol o niższej gęstości "przykrywa" cukry i w efekcie przy jakimśtam malutkim blg alkohol będący już w brzeczce rozcieńcza ją i dostajemy jakąś tam wypadkową bliską 0 lub nawet poniżej przy mocnych trunkach. W piwie nigdy mi sie to nie zdarzyło ale przy winach wytrawnych -4 BLG to standard.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

więc jeżeli w czystej wodzie w 20°C masz 0°Blg

to masz wytrawne piwo, etanol zaburza wynik, ale piwo to już Ci niżej nie zejdzie, chyba

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Raczej odwrotnie alkohol jest lżejszy od wody więc obniża gęstość a nie podwyższa.

Mea culpa - masz rację, etanol posiada niższą gęstość niż woda i zaniża wskazania areometru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie po małej przerwie.

 

Jestem już po pierwszej warce z brewkita. Wyszła trochę kwaskowata (zapewne przez codzienne zaglądanie do fermentora :D). Ale jest jak najbardziej pijalna.

 

Nie zniechęcony przeciętnym wynikiem postanowiłem uwarzyć piwo z ekstraktów. Zakupiłem ekstrakt jasny WES 1,7kg oraz ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg. Do tego drożdże Danstar Nottingham oraz chmiel. Dokładnie 5 dni temu zadałem drożdże - początkowe blg wynosiło w okolicach 12. Piwo fermentowało bardzo burzliwie w temperaturze 17°C. Dziś, po 5 dniach, ustało bulgotanie z rurki więc po raz pierwszy otworzyłem fermentor. Zastałem 0,5cm piany i unoszące się drożdże. Szybko pobrałem próbkę do menzurki - przyrząd pokazał jeszcze 4 blg! A ja chciałem jutro butelkować... :D Na szczęście piwo nie jest kwaśne, ale za to dość słabe. Poradźcie proszę, co zrobić w tej sytuacji? Czekać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam ponownie po małej przerwie.

 

Jestem już po pierwszej warce z brewkita. Wyszła trochę kwaskowata (zapewne przez codzienne zaglądanie do fermentora :D). Ale jest jak najbardziej pijalna.

 

Nie zniechęcony przeciętnym wynikiem postanowiłem uwarzyć piwo z ekstraktów. Zakupiłem ekstrakt jasny WES 1,7kg oraz ekstrakt bursztynowy WES 1,7kg. Do tego drożdże Danstar Nottingham oraz chmiel. Dokładnie 5 dni temu zadałem drożdże - początkowe blg wynosiło w okolicach 12. Piwo fermentowało bardzo burzliwie w temperaturze 17°C. Dziś, po 5 dniach, ustało bulgotanie z rurki więc po raz pierwszy otworzyłem fermentor. Zastałem 0,5cm piany i unoszące się drożdże. Szybko pobrałem próbkę do menzurki - przyrząd pokazał jeszcze 4 blg! A ja chciałem jutro butelkować... :D Na szczęście piwo nie jest kwaśne, ale za to dość słabe. Poradźcie proszę, co zrobić w tej sytuacji? Czekać?

Czekać, nie zaszkodzi zakołysać fermentorem (tylko rurkę wyjmij przed podnoszeniem) ewentualnie jak masz sposobność to podnieś temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Matko jedyna, co wy ludzie macie z tym parciem na przelewanie :D

Przecież 0,5cm piany to oznaka trwającej w najlepsze fermentacji (poza jednym znanym mi wyjątkiem :D ), do tego 4 blg, co w przypadku Danstarów Nott to trochę dużo.. ostatni Bitter 12blg na tych drożdżach zszedł mi do 2 blg...

Nigdy jeszcze nie przelałem piwa na cichą wcześniej niż po 7 dniach, nie mówiąc tym bardziej o butelkowaniu po takim czasie :rolleyes:

Tu nie ma co kołysać czy zaglądać, bo drożdże dalej pracują - bulgotanie w rurce nie jest żadnym wyznacznikiem... czekaj, aż piana i drożdże opadną i wtedy mierz blg..

pzdr

Edytowane przez zepol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja ostatnio zrobiłem belgijskie specjalne z zestawu centrum piwowarstwa i wyszło mi 21 °Blg i dzisiaj po 11 dniach fermentacja w pełni. Jeszcze zostało 7°Blg więc pewnie jeszcze kilka dni trzeba poczekać aż drożdżaki dojedzą reszte, a są to T 58 i raczej powinły zejść do 2-3°Blg więc cierpliwości

Edytowane przez funekp

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie kołysać. Niepotrzebnie napowietrzyć można piwo.

Zostawić w spokoju na kolejny tydzień,aż drożdże opadną na dno.

 

A czy napowietrzyłeś brzeczkę i ile i jak drożdże dodałeś do brzeczki?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A czy napowietrzyłeś brzeczkę i ile i jak drożdże dodałeś do brzeczki?

Brzeczke przelewałem bezpośrednio z garnka (10l) do fermentora z 10l wody - wydaje mi się, że wtedy się napowietrzyła.

Dodałem całą paczkę drożdży Danstar Nottingham, czyli 11g. Wszystko robiłem w/g instrukcji. Wysypałem je na powierzchnie 110ml przegotowanej wody o temperaturze 30°C. Po 15 minutach lekko wymieszałem i powoli zacząłem obniżać temperaturę dolewając małe ilości brzeczki. Gdy miały około 20°C wlałem je do fermentora o podobnej temperaturze. Wydaje mi się, że moje starania wyszły im na dobre, bo po 12h bulgotały z rurki co 10s, mimo niezbyt szczelnego fermentora.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Tylko nie kołysać. Niepotrzebnie napowietrzyć można piwo.

Zostawić w spokoju na kolejny tydzień,aż drożdże opadną na dno.

 

A czy napowietrzyłeś brzeczkę i ile i jak drożdże dodałeś do brzeczki?

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Zrobię F5 tematu.

Przez 6 dni z 12 BLG zeszło mi do 4,5 BLG.

Piwo zestaw z Homebrewing.pl Pale Ale 12.

Zacierane w 67 C przez 90 minut, napowietrzone w trakcie przelewania, plus mieszanie mieszadłem piwowarskim.

Moje pytanie jest takie jakiego BLG końcowego można się spodziewać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie da rady tego oszacować na podstawie tych danych.

Musisz zrobić FFT, ew. ocenić na podstawie podobnego piwa robionego w przeszłości w podobny sposób.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możliwe, że Cię oszukuje, zaniżając temperaturę. Jest to szczególnie widoczne przy zacieraniu jednotemperaturowym, bo jeżeli oszukuje Cię np. o 3°C to całe Twoje zacieranie odbyło się w 70°C. Wówczas takie odfermentowanie piwa nie dziwi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Kolego za podpowiedź. Sprawdziłem termometr w wrzątku i pokazuje 95 0C.

Co się może wydarzyć jeżeli zrobiłem mash out, a na termometrze miałem 76 C?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem termometr w wrzątku i pokazuje 95 0C.

 

Wrzątek to słaby sprawdzian, szybko stygnie, w różnych miejscach garnka są różne temperatury itp.

Sprawdź wodę z lodem - 0°C i temperaturę ciała - 36,5 °C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×