Jump to content
Sign in to follow this  
ster

Belgian Blond Ale ile na cichej?

Recommended Posts

Po 16 dniach burzliwej fermentacji Blg zeszło z 15 na 2,7. Wczoraj zlałem na cichą i zastanawiam się jak długo czekać na rozlew? Bo blg wskazuje, że już można. Ale moę się mylić. Proszę o podpowiedź.:smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po 16 dniach burzliwej fermentacji Blg zeszło z 15 na 2,7. Wczoraj zlałem na cichą i zastanawiam się jak długo czekać na rozlew? Bo blg wskazuje, że już można. Ale moę się mylić. Proszę o podpowiedź.:smilies:

nie ma czegos takiego jak konkretny poziom Blg przy ktorym nalezy butelkowac, potrzymaj kilka dni na cichej, jak Blg nie pojdzie ani troche w dol to butelkuj

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po 16 dniach burzliwej fermentacji Blg zeszło z 15 na 2' date='7. Wczoraj zlałem na cichą i zastanawiam się jak długo czekać na rozlew? Bo blg wskazuje, że już można. Ale moę się mylić. Proszę o podpowiedź.:smilies:[/quote']

nie ma czegos takiego jak konkretny poziom Blg przy ktorym nalezy butelkowac, potrzymaj kilka dni na cichej, jak Blg nie pojdzie ani troche w dol to butelkuj

Wtedy to dopiero przelewamy na cichą i w zasadzie przy prawidłowej fermentacji burzliwej, nie liczymy że coś nam jeszcze zejdzie.

Tydzień to minimum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentacja cicha jest po to żeby piwo się sklarowało. Jeżeli masz piwo w balonie to w zasadzie widać kiedy to nastąpiło. Przeważnie wystarcza tydzień. Dobrze jest ją prowadzić w niższej o kilka stopni temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentacja cicha jest po to żeby piwo się sklarowało. Jeżeli masz piwo w balonie to w zasadzie widać kiedy to nastąpiło. Przeważnie wystarcza tydzień. Dobrze jest ją prowadzić w niższej o kilka stopni temperaturze.

Burzliwa była w temp.19-21°C. teraz na cichej wacha się 16-18. Myślę, że z tydzień poczekam. A fermentacja jest w plastikowym fermentatorze i klarowności za bardzo nie widać.:okey::smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy Belgach powinno się zaczynać fermentację w niższych temperaturach i stopniowo ją podnosić - do oporu, jak masz gdzieś 25-27°C to śmiało! Trapiści uwielbiają ciepłe klimaty. I tak, jak powiedział Josefik - przy 2,7°Blg nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa :smilies:

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy Belgach powinno się zaczynać fermentację w niższych temperaturach i stopniowo ją podnosić - do oporu, jak masz gdzieś 25-27°C to śmiało! Trapiści uwielbiają ciepłe klimaty. I tak, jak powiedział Josefik - przy 2,7°Blg nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa :okey:

Gdyby to był lipiec lub sierpień to tak ale w pażdzierniku 25-27 trochę ciężko. Poza tym to już jest fermentacja cicha i gęstwa jest w słoikach. A to co zostało w brzecce to może spadnie do dwóch Blg. Jak napisał Hasintus chyba bardziej chodzi o klarowność niż o fermentację. Ale ja jeszcze chodzę w pieluchach i nie będę się wymądrzał.:smilies::beer::/

Edited by ster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tymi wyższymi temperaturami to chodziło o burzliwą.

 

Ja u siebie tylko przy drożdżach od seasona musiałem podbić temperaturę do 24°C

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.