Skocz do zawartości
ster

Belgian Blond Ale ile na cichej?

Rekomendowane odpowiedzi

Po 16 dniach burzliwej fermentacji Blg zeszło z 15 na 2,7. Wczoraj zlałem na cichą i zastanawiam się jak długo czekać na rozlew? Bo blg wskazuje, że już można. Ale moę się mylić. Proszę o podpowiedź.:smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Po 16 dniach burzliwej fermentacji Blg zeszło z 15 na 2,7. Wczoraj zlałem na cichą i zastanawiam się jak długo czekać na rozlew? Bo blg wskazuje, że już można. Ale moę się mylić. Proszę o podpowiedź.:smilies:

nie ma czegos takiego jak konkretny poziom Blg przy ktorym nalezy butelkowac, potrzymaj kilka dni na cichej, jak Blg nie pojdzie ani troche w dol to butelkuj

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Po 16 dniach burzliwej fermentacji Blg zeszło z 15 na 2' date='7. Wczoraj zlałem na cichą i zastanawiam się jak długo czekać na rozlew? Bo blg wskazuje, że już można. Ale moę się mylić. Proszę o podpowiedź.:smilies:[/quote']

nie ma czegos takiego jak konkretny poziom Blg przy ktorym nalezy butelkowac, potrzymaj kilka dni na cichej, jak Blg nie pojdzie ani troche w dol to butelkuj

Wtedy to dopiero przelewamy na cichą i w zasadzie przy prawidłowej fermentacji burzliwej, nie liczymy że coś nam jeszcze zejdzie.

Tydzień to minimum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedź.:smilies::okey::okey:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja cicha jest po to żeby piwo się sklarowało. Jeżeli masz piwo w balonie to w zasadzie widać kiedy to nastąpiło. Przeważnie wystarcza tydzień. Dobrze jest ją prowadzić w niższej o kilka stopni temperaturze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Fermentacja cicha jest po to żeby piwo się sklarowało. Jeżeli masz piwo w balonie to w zasadzie widać kiedy to nastąpiło. Przeważnie wystarcza tydzień. Dobrze jest ją prowadzić w niższej o kilka stopni temperaturze.

Burzliwa była w temp.19-21°C. teraz na cichej wacha się 16-18. Myślę, że z tydzień poczekam. A fermentacja jest w plastikowym fermentatorze i klarowności za bardzo nie widać.:okey::smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy Belgach powinno się zaczynać fermentację w niższych temperaturach i stopniowo ją podnosić - do oporu, jak masz gdzieś 25-27°C to śmiało! Trapiści uwielbiają ciepłe klimaty. I tak, jak powiedział Josefik - przy 2,7°Blg nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa :smilies:

Edytowane przez Porter

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Przy Belgach powinno się zaczynać fermentację w niższych temperaturach i stopniowo ją podnosić - do oporu, jak masz gdzieś 25-27°C to śmiało! Trapiści uwielbiają ciepłe klimaty. I tak, jak powiedział Josefik - przy 2,7°Blg nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa :okey:

Gdyby to był lipiec lub sierpień to tak ale w pażdzierniku 25-27 trochę ciężko. Poza tym to już jest fermentacja cicha i gęstwa jest w słoikach. A to co zostało w brzecce to może spadnie do dwóch Blg. Jak napisał Hasintus chyba bardziej chodzi o klarowność niż o fermentację. Ale ja jeszcze chodzę w pieluchach i nie będę się wymądrzał.:smilies::beer::/

Edytowane przez ster

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tymi wyższymi temperaturami to chodziło o burzliwą.

 

Ja u siebie tylko przy drożdżach od seasona musiałem podbić temperaturę do 24°C

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×