Skocz do zawartości
sebpa

dry stout, platki blyskawiczne -> problem z filtracja

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj warzylem dry stouta (pewnie niebawem wrzuce opis calego procesu do zapiskow swych)

 

zasyp w skrocie byl taki

 

pale 2.4kg

platki jeczmienne blyskawiczne 1.1

jeczmien palony 0.6kg

jeczmienny czekoladowy 0.1kg (mial byc sam jeczmien, ale nie mialem 0.7kg)

 

zacieralem z lyzeczka gipsu, wszystko bylo ok do momentu jak przelalem zacier do kadzi filtracyjnej,

 

odkrecilem kranik i nic... 50ml to wszystko co polecialo, ogolnie byl problme, zloze sie nie ukladalo, bylo chyba tak geste ze po 15 min sruta unosila sie w zacierze, nie miala zamiaru opadac na dno. Co prawda wody bylo dosyc malo, 11L na 4.2kg zasypu. Dolanie kolejnych 3L, celem rozcienczenia zacieru, nie pomoglo, nadal mega problem z filtracja. Nawet przy ciaglym mieszaniu i nie zwracaniu uwagi na metnosc filtratu, lecialo jego co kot naplakal.

Sprawdzony sposob na szczegolne przypadki, czyli odebranie czesci zacieru, podgrzanie co 95°C i zwrocenie go do kadzi filtracyjnej rowniez nie pomogl. Juz mialem caly zacier puscic w kanal....

I wtedy przyszla mi do glowy jeszcze proba uzycia ponczochy (gdzies widzialem na forum, co prawda widzialem jak ktos uzywal jej do filtracji chmielin)

 

Na sito nalozylem ponczoche i garnkiem po trochu kolejne porcje zacieru odsaczalem.

Jak juz caly zacier sie skonczyl, srute pozostala po calej operacji wrzucilem z powrotem do kadzi filtracyjnej i zalalem 5L wody w temp 78°C , mialem nadzieje ze wysladzanie pojdzie dalej. I poszlo. i tak jeszcze 3 razy do zadanej objetosci.

 

caly proces dokonczony, ale to byla MASAKRA i tu pytanie, czy ktokolwiek mial takie problemy z platkami blyskawicznymi? a jesli tak, to jak sobie z nimi najlepiej radzic?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zasyp dodany do 11l o temp 67°C

a pozniej

75 min w 66°C

i na koncu mashout 78°C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio warzyłem stouta w ten sposób:

http://www.piwo.org/forum/p122192-30-10-2011-17-53-57.html#p122192

Standardowe wiadro+oplot, nie miałem żadnych problemów z filtracją. Co ciekawe zauważyłem ostatnio, że przy płatkach mam dużo lepszą wydajność, niż przy 100% zasypie słodów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
25% platkow jeczmiennych to troche za duzo. 5-10% albo .25-.50 kg na 5l bylo by lepiej I latwiej wysladzac.

moze i tak, ale inni takie piwa robia i chyba nie maja az takich problemow, przyklad pierwszy z brzegu http://www.beersmith.com/Recipes2/recipe_153.htm

 

swoja droga moja receptura jest oparta na recepturze Guinness'a z "250 classic clone recipes"

 

nastepnym razem pewnie wezme mniej tych platkow

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja ostatnio warzyłem stouta w ten sposób:

http://www.piwo.org/forum/p122192-30-10-2011-17-53-57.html#p122192

Standardowe wiadro+oplot, nie miałem żadnych problemów z filtracją. Co ciekawe zauważyłem ostatnio, że przy płatkach mam dużo lepszą wydajność, niż przy 100% zasypie słodów.

ja nie kleikowalem... blyskawiczne tez trzeba kleikowac? moze tak byc ze brak kleikowania wplynal negatywnie na proces filtracji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Błyskawiczne nie trzeba kleikować, ale ja zawsze kleikuję z dodatkiem słodu pilzneńskiego czy to zwykłe czy błyskawiczne. Wydłuża to warzenie o 1godz.(kleikowanie robię w kadzi zaciernej), ale nie miałem jeszcze problemów z filtracją.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodatek 25% płatków nie wpływał u mnie w znaczącym stopniu na filtrację. Może trwała z 10 minut dłużej, na pewno nie więcej.

Za to dodanie prawie 17% palonych ziaren może znacznie zwiększyć lepkość zacieru i utrudnić filtrację. Gdy sam kiedyś robiłem stouta z 9% jęczmienia, musiałem wydłużyć rurkę podłączoną do kranika i podnieść kadź zacierną o dobry metr, by filtracja w ogóle ruszyła. Słup cieczy w wężyku można wcześniej utworzyć np ze zwykłej wody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

takie pytanie, jak używałeś kadzi filtracyjnej, to czy nalałeś czystej wody na dno aż to fałszywego dna, po czym wlałeś młóto, czy wlałeś młóto do pustej kadzi?

 

w drugim przypadku to wszystko tłumaczy, a płatki błyskawiczne nawet do 40-50% w zasypie przedłużają filtrację i wysładzanie do max 3h, ale zawsze coś tam leci

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
takie pytanie, jak używałeś kadzi filtracyjnej, to czy nalałeś czystej wody na dno aż to fałszywego dna, po czym wlałeś młóto, czy wlałeś młóto do pustej kadzi?

 

w drugim przypadku to wszystko tłumaczy, a płatki błyskawiczne nawet do 40-50% w zasypie przedłużają filtrację i wysładzanie do max 3h, ale zawsze coś tam leci

nie uzywam falszywego dna, mam tylko filtrator z oplotu

 

u mnie przestalo leciec, nawet ciagle mieszanie niewiele dawalo, w ciagu godziny jak mialem z 2-3l to max....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie zatkało się przy 1.2kg płatków gryczanych, ale 1.2kg żytnich poszło bez problemu. Z jęczmiennymi nie próbowałem w aż takiej ilości.

 

Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Robiłeś próbę jodową na koniec zacierania?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Robiłeś próbę jodową na koniec zacierania?

E tam, w Witbierze pół na pół pilzneński z pszenicą niesłodowaną - i się scukrza.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie.

Może być i 2/3 niesłodowanego i pełny sukces (scukrzenie). Filtrowanie tego to druga sprawa.

Edytowane przez cemik1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak się zdarzy, to się scukrzy. Mnie się nie scukrzyło 1.2kg płatków z 3.6kg pilzneńskiego.

 

O ile wiem skrobia w witbierze nie przeszkadza, więc nawet jak się nie scukrzy, to nie ma bólu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się, że wam się udało, gratuluję sukcesu. A teraz może Sebastian zechce rozjaśnić kwestię, czy mu się zacier scukrzył?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
U mnie zatkało się przy 1.2kg płatków gryczanych, ale 1.2kg żytnich poszło bez problemu. Z jęczmiennymi nie próbowałem w aż takiej ilości.

 

Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Robiłeś próbę jodową na koniec zacierania?

tia, ale palony jeczemien poszedl od razu, wiec proba moze byc obarczona bledem, tam gdzie kropla plynu spadala robilo sie jasniej, na "zolto"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w ksiazce Wofganga Kunze - technologia piw i slodu wyczytalem kilka interesujacych faktow dotyczacych zacierania z uzyciem jeczmienia nieslodowanego:

 

1. napisano w niej, ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac.

 

2. druga ciekawostka, to mianowicie wg Kunze'a przy wiekszym udziale niz 20% jeczmienia nieslodowanego powinno sie dodac dodatkowe enzymy, czyli trzeba uwarzac, bo nie wszystko moze sie scukrzyc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
w ksiazce Wofganga Kunze - technologia piw i slodu wyczytalem kilka interesujacych faktow dotyczacych zacierania z uzyciem jeczmienia nieslodowanego:

 

1. napisano w niej, ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac.

 

2. druga ciekawostka, to mianowicie wg Kunze'a przy wiekszym udziale niz 20% jeczmienia nieslodowanego powinno sie dodac dodatkowe enzymy, czyli trzeba uwarzac, bo nie wszystko moze sie scukrzyc.

To są ogólne stwierdzenia dotyczą browarów przemysłowych i podane ze sporym marginesem bezpieczeństwa. Przede wszystkim podana wartość nie uwzględnia siły diastatycznej słodu podstawowego. Słód o dużej sile diastatycznej pozwala scukrzyć nawet zasypy typu 50/50 (np. pilzneński w wittbierach). Słody ciemne (monachijskie) mogą nie dać rady nawet z 20% dodatków niesłodowanych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
w ksiazce Wofganga Kunze - technologia piw i slodu wyczytalem kilka interesujacych faktow dotyczacych zacierania z uzyciem jeczmienia nieslodowanego:

 

1. napisano w niej' date=' ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac.

 

2. druga ciekawostka, to mianowicie wg Kunze'a przy wiekszym udziale niz 20% jeczmienia nieslodowanego powinno sie dodac dodatkowe enzymy, czyli trzeba uwarzac, bo nie wszystko moze sie scukrzyc.[/quote']

To są ogólne stwierdzenia dotyczą browarów przemysłowych i podane ze sporym marginesem bezpieczeństwa. Przede wszystkim podana wartość nie uwzględnia siły diastatycznej słodu podstawowego. Słód o dużej sile diastatycznej pozwala scukrzyć nawet zasypy typu 50/50 (np. pilzneński w wittbierach). Słody ciemne (monachijskie) mogą nie dać rady nawet z 20% dodatków niesłodowanych.

ok, ale mnie i tak bardziej zaciekawil punkt 1, bo tlumaczy moje problemy z filtracja, nie robilem w ogole przerwy beta-glukanowej, zacieranie bylo na lenia, tylko w 66°C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1. napisano w niej, ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac.

 

 

ok, ale mnie i tak bardziej zaciekawil punkt 1, bo tlumaczy moje problemy z filtracja, nie robilem w ogole przerwy beta-glukanowej, zacieranie bylo na lenia, tylko w 66°C

Tu tez musisz patrzeć na to, że czym innym jest problem z filtracja w browarze przemysłowym a czym innym w domowym. Kocioł warzelny czekający na brzeczkę to strata liczona w rzeczywistych pieniądzach. Browary przemysłowe filtrują także gotowe piwo i po raz kolejny nawet niewielki problem z filtracją bije po kieszeni. W domowym warzeniu nie jest to tak istotne. Dodawałem już płatki jęczmienne (0,8kg w 4,5kg) na przerwę maltozową i filtracja szła sprawnie. Może faktycznie jednopółkowe zacieranie nie daje szansy wystarczająco rozłożyć B-glukany a może miałeś jakieś dziwne płatki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

oprocz platkow mialem jeszcze sporo palonego jeczmienia... lacznie ~43% nieslodowanego jeczmienia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nigdy więcej stouta owsianego!

Filtracja tego to tragedia. Skończyło się na 5-krotnym filtrowaniu przez sitko kuchenne i gazę, aż dziwne że blg wyszło takie jakie miało wyjść.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×