Jump to content
sebpa

dry stout, platki blyskawiczne -> problem z filtracja

Recommended Posts

wczoraj warzylem dry stouta (pewnie niebawem wrzuce opis calego procesu do zapiskow swych)

 

zasyp w skrocie byl taki

 

pale 2.4kg

platki jeczmienne blyskawiczne 1.1

jeczmien palony 0.6kg

jeczmienny czekoladowy 0.1kg (mial byc sam jeczmien, ale nie mialem 0.7kg)

 

zacieralem z lyzeczka gipsu, wszystko bylo ok do momentu jak przelalem zacier do kadzi filtracyjnej,

 

odkrecilem kranik i nic... 50ml to wszystko co polecialo, ogolnie byl problme, zloze sie nie ukladalo, bylo chyba tak geste ze po 15 min sruta unosila sie w zacierze, nie miala zamiaru opadac na dno. Co prawda wody bylo dosyc malo, 11L na 4.2kg zasypu. Dolanie kolejnych 3L, celem rozcienczenia zacieru, nie pomoglo, nadal mega problem z filtracja. Nawet przy ciaglym mieszaniu i nie zwracaniu uwagi na metnosc filtratu, lecialo jego co kot naplakal.

Sprawdzony sposob na szczegolne przypadki, czyli odebranie czesci zacieru, podgrzanie co 95°C i zwrocenie go do kadzi filtracyjnej rowniez nie pomogl. Juz mialem caly zacier puscic w kanal....

I wtedy przyszla mi do glowy jeszcze proba uzycia ponczochy (gdzies widzialem na forum, co prawda widzialem jak ktos uzywal jej do filtracji chmielin)

 

Na sito nalozylem ponczoche i garnkiem po trochu kolejne porcje zacieru odsaczalem.

Jak juz caly zacier sie skonczyl, srute pozostala po calej operacji wrzucilem z powrotem do kadzi filtracyjnej i zalalem 5L wody w temp 78°C , mialem nadzieje ze wysladzanie pojdzie dalej. I poszlo. i tak jeszcze 3 razy do zadanej objetosci.

 

caly proces dokonczony, ale to byla MASAKRA i tu pytanie, czy ktokolwiek mial takie problemy z platkami blyskawicznymi? a jesli tak, to jak sobie z nimi najlepiej radzic?

Share this post


Link to post
Share on other sites

zasyp dodany do 11l o temp 67°C

a pozniej

75 min w 66°C

i na koncu mashout 78°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ostatnio warzyłem stouta w ten sposób:

http://www.piwo.org/forum/p122192-30-10-2011-17-53-57.html#p122192

Standardowe wiadro+oplot, nie miałem żadnych problemów z filtracją. Co ciekawe zauważyłem ostatnio, że przy płatkach mam dużo lepszą wydajność, niż przy 100% zasypie słodów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
25% platkow jeczmiennych to troche za duzo. 5-10% albo .25-.50 kg na 5l bylo by lepiej I latwiej wysladzac.

moze i tak, ale inni takie piwa robia i chyba nie maja az takich problemow, przyklad pierwszy z brzegu http://www.beersmith.com/Recipes2/recipe_153.htm

 

swoja droga moja receptura jest oparta na recepturze Guinness'a z "250 classic clone recipes"

 

nastepnym razem pewnie wezme mniej tych platkow

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja ostatnio warzyłem stouta w ten sposób:

http://www.piwo.org/forum/p122192-30-10-2011-17-53-57.html#p122192

Standardowe wiadro+oplot, nie miałem żadnych problemów z filtracją. Co ciekawe zauważyłem ostatnio, że przy płatkach mam dużo lepszą wydajność, niż przy 100% zasypie słodów.

ja nie kleikowalem... blyskawiczne tez trzeba kleikowac? moze tak byc ze brak kleikowania wplynal negatywnie na proces filtracji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Błyskawiczne nie trzeba kleikować, ale ja zawsze kleikuję z dodatkiem słodu pilzneńskiego czy to zwykłe czy błyskawiczne. Wydłuża to warzenie o 1godz.(kleikowanie robię w kadzi zaciernej), ale nie miałem jeszcze problemów z filtracją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatek 25% płatków nie wpływał u mnie w znaczącym stopniu na filtrację. Może trwała z 10 minut dłużej, na pewno nie więcej.

Za to dodanie prawie 17% palonych ziaren może znacznie zwiększyć lepkość zacieru i utrudnić filtrację. Gdy sam kiedyś robiłem stouta z 9% jęczmienia, musiałem wydłużyć rurkę podłączoną do kranika i podnieść kadź zacierną o dobry metr, by filtracja w ogóle ruszyła. Słup cieczy w wężyku można wcześniej utworzyć np ze zwykłej wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

takie pytanie, jak używałeś kadzi filtracyjnej, to czy nalałeś czystej wody na dno aż to fałszywego dna, po czym wlałeś młóto, czy wlałeś młóto do pustej kadzi?

 

w drugim przypadku to wszystko tłumaczy, a płatki błyskawiczne nawet do 40-50% w zasypie przedłużają filtrację i wysładzanie do max 3h, ale zawsze coś tam leci

Share this post


Link to post
Share on other sites
takie pytanie, jak używałeś kadzi filtracyjnej, to czy nalałeś czystej wody na dno aż to fałszywego dna, po czym wlałeś młóto, czy wlałeś młóto do pustej kadzi?

 

w drugim przypadku to wszystko tłumaczy, a płatki błyskawiczne nawet do 40-50% w zasypie przedłużają filtrację i wysładzanie do max 3h, ale zawsze coś tam leci

nie uzywam falszywego dna, mam tylko filtrator z oplotu

 

u mnie przestalo leciec, nawet ciagle mieszanie niewiele dawalo, w ciagu godziny jak mialem z 2-3l to max....

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie zatkało się przy 1.2kg płatków gryczanych, ale 1.2kg żytnich poszło bez problemu. Z jęczmiennymi nie próbowałem w aż takiej ilości.

 

Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Robiłeś próbę jodową na koniec zacierania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Robiłeś próbę jodową na koniec zacierania?

E tam, w Witbierze pół na pół pilzneński z pszenicą niesłodowaną - i się scukrza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie.

Może być i 2/3 niesłodowanego i pełny sukces (scukrzenie). Filtrowanie tego to druga sprawa.

Edited by cemik1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się zdarzy, to się scukrzy. Mnie się nie scukrzyło 1.2kg płatków z 3.6kg pilzneńskiego.

 

O ile wiem skrobia w witbierze nie przeszkadza, więc nawet jak się nie scukrzy, to nie ma bólu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cieszę się, że wam się udało, gratuluję sukcesu. A teraz może Sebastian zechce rozjaśnić kwestię, czy mu się zacier scukrzył?

Share this post


Link to post
Share on other sites
U mnie zatkało się przy 1.2kg płatków gryczanych, ale 1.2kg żytnich poszło bez problemu. Z jęczmiennymi nie próbowałem w aż takiej ilości.

 

Ale się dziwię, że Ci się w ogóle scukrzyło, miałeś ok. 1/3 surowca niesłodowanego względem słodu aktywnego enzymatycznie. Robiłeś próbę jodową na koniec zacierania?

tia, ale palony jeczemien poszedl od razu, wiec proba moze byc obarczona bledem, tam gdzie kropla plynu spadala robilo sie jasniej, na "zolto"

Share this post


Link to post
Share on other sites

w ksiazce Wofganga Kunze - technologia piw i slodu wyczytalem kilka interesujacych faktow dotyczacych zacierania z uzyciem jeczmienia nieslodowanego:

 

1. napisano w niej, ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac.

 

2. druga ciekawostka, to mianowicie wg Kunze'a przy wiekszym udziale niz 20% jeczmienia nieslodowanego powinno sie dodac dodatkowe enzymy, czyli trzeba uwarzac, bo nie wszystko moze sie scukrzyc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w ksiazce Wofganga Kunze - technologia piw i slodu wyczytalem kilka interesujacych faktow dotyczacych zacierania z uzyciem jeczmienia nieslodowanego:

 

1. napisano w niej, ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac.

 

2. druga ciekawostka, to mianowicie wg Kunze'a przy wiekszym udziale niz 20% jeczmienia nieslodowanego powinno sie dodac dodatkowe enzymy, czyli trzeba uwarzac, bo nie wszystko moze sie scukrzyc.

To są ogólne stwierdzenia dotyczą browarów przemysłowych i podane ze sporym marginesem bezpieczeństwa. Przede wszystkim podana wartość nie uwzględnia siły diastatycznej słodu podstawowego. Słód o dużej sile diastatycznej pozwala scukrzyć nawet zasypy typu 50/50 (np. pilzneński w wittbierach). Słody ciemne (monachijskie) mogą nie dać rady nawet z 20% dodatków niesłodowanych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
w ksiazce Wofganga Kunze - technologia piw i slodu wyczytalem kilka interesujacych faktow dotyczacych zacierania z uzyciem jeczmienia nieslodowanego:

 

1. napisano w niej' date=' ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac.

 

2. druga ciekawostka, to mianowicie wg Kunze'a przy wiekszym udziale niz 20% jeczmienia nieslodowanego powinno sie dodac dodatkowe enzymy, czyli trzeba uwarzac, bo nie wszystko moze sie scukrzyc.[/quote']

To są ogólne stwierdzenia dotyczą browarów przemysłowych i podane ze sporym marginesem bezpieczeństwa. Przede wszystkim podana wartość nie uwzględnia siły diastatycznej słodu podstawowego. Słód o dużej sile diastatycznej pozwala scukrzyć nawet zasypy typu 50/50 (np. pilzneński w wittbierach). Słody ciemne (monachijskie) mogą nie dać rady nawet z 20% dodatków niesłodowanych.

ok, ale mnie i tak bardziej zaciekawil punkt 1, bo tlumaczy moje problemy z filtracja, nie robilem w ogole przerwy beta-glukanowej, zacieranie bylo na lenia, tylko w 66°C

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. napisano w niej, ze o ile z rozkladem skrobii nie powinno byc problemu to rozklad bialka trzeba miec na oku. Beta-glukany moga o sobie dac znac - "nalezy oczekiwac problemow z filtracja" - to by tlumaczylo moje problemy... nastepnym razem robie porzadna przerwe beta-glukanowa. Postaram sie zrobic taki sam zasyp, a wynik tu opisac.

 

 

ok, ale mnie i tak bardziej zaciekawil punkt 1, bo tlumaczy moje problemy z filtracja, nie robilem w ogole przerwy beta-glukanowej, zacieranie bylo na lenia, tylko w 66°C

Tu tez musisz patrzeć na to, że czym innym jest problem z filtracja w browarze przemysłowym a czym innym w domowym. Kocioł warzelny czekający na brzeczkę to strata liczona w rzeczywistych pieniądzach. Browary przemysłowe filtrują także gotowe piwo i po raz kolejny nawet niewielki problem z filtracją bije po kieszeni. W domowym warzeniu nie jest to tak istotne. Dodawałem już płatki jęczmienne (0,8kg w 4,5kg) na przerwę maltozową i filtracja szła sprawnie. Może faktycznie jednopółkowe zacieranie nie daje szansy wystarczająco rozłożyć B-glukany a może miałeś jakieś dziwne płatki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oprocz platkow mialem jeszcze sporo palonego jeczmienia... lacznie ~43% nieslodowanego jeczmienia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.