Skocz do zawartości
pucek

pucka piwne boje

Rekomendowane odpowiedzi

Hej :cool:

 

Z okazji 10 warki postanowiłem zacząć notować tutaj moje (prze)boje.

Może się komuś przyda, a mi zostaną wytknięte błędy i się poprawię :)

 

#1 Piwo jasne Ale - z ekstraktów

#2 Piwo pszeniczne - z ekstraktów

#3 A'la Grodziskie - pierwsze zacierane - wyszło bardzo średnie :)

#4 Witbier Biére blanche

#5 Sweet Stout

#6 Irish Red Ale

#7 Belgian Pale Ale

#8 Dunkel Weizen

#9 Stout

 

Warka #10

Special Bitter - zestaw z HB

 

Słody:

pilzeński Litovel - 4 kg

karmelowy CastleMalting Crystal - 0,2 kg

palony jęczmień - 0,05 kg

 

Chmiele:

Perle - 20g

East Kent Goldings - 30g

 

mech irlandzki - ~4g

 

Drożdże: Safale S-04

 

Zacieranie:

15l wody, słody wsypane do wody ~70?C

65?C - 30 min

72?C - 20 min (skrobi już nie było...)

75?C - dodany jęczmień, do filtracji

 

Wysładzanie do 25l

 

Chmielenie: 60 min

Perle - 60 min

East Kent Goldings, mech - 10 min

 

Zadane uwodnionymi drożdżami w ~21?C

 

Wyszło mi 20l brzeczki o blg 10,5.

 

Niby dolna granica stylu, ale wydajność bardzo kiepska :)

Zestaw HB z tego co pamiętam był celowany w 12blg...

Śrutowałem trochę zbyt grubo - na pewno też miało wpływ.

 

Bitter siedzi już 10 dni (ok 19°C ) na burzliwej i ciągle bulka :)

Edytowane przez pucek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po prawie 2 tyg. fermentacji Bitter zszedł do 4°Blg. Przelany wczoraj na cichą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Scottish Ale

 

zestaw z CP

 

pilzeński 1,3 kg

monachijski 1,9 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

wędzony Whisky 0,3 kg

jęczmień palony 0,05 kg

 

Chmiele:

Marynka 15g

 

Zacieranie:

woda/słód 3:1

 

62°C 20min

72°C 40min

78°C -> filtracja

wysładzanie do 24l

 

Chmielenie: 60 min

Marynka - 60 min

 

Wyszło mi 19l 11,5°Blg

 

Zadane w ~21°C świeżą gęstwą Wyeast 1728 Scottish Ale I zbiór - dzięki TurTle!

 

Robione wczoraj, dzisiaj już nieźle bulka :)

 

Warka #10 została na 4°Blg. Przelana dzisiaj do butelek z sugerowanymi 100g glukozy na 20l.

Edytowane przez pucek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cześć

I jak wrażenia z Specjal Bitera, bo sam się do niego przymierzam.

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na razie leżakuje w butelkach ;) Mało gazu jeszcze ma. Ale mimo niedogazowania przyjemne piwko - chociaż spodziewałem się więcej goryczki jak na taką ilość chmielu. Na szczęście bardziej lubię aromat chmielu niż goryczkę, więc mi pasuje ;) Efekt mi też na pewno psuje bardzo słaba wydajność... Niestety nie umiem zbyt obrazowo opisywać piw :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Niestety nie umiem zbyt obrazowo opisywać piw :smilies:

Bo piwo trzeba pić a nie opisywać ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 po tygodniu cichej utrzymała się na 4°Blg i jest już w butelkach z 115g glukozy. Mam nadzieję, że nie za dużo jak na Szkockie... Ale chciałem mieć trochę więcej gazu niż w Stoucie i Bitterze :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #12

American India Pale Ale

 

(z zestawu CP)

 

pilzeński - 4kg

wideński - 1kg

Karamel Pils Steinbach 1kg

 

Chmiele:

Zeus - 25g

Amarillo - 50g

Centennial - 50g (na zimno)

 

Zacieranie:

18 l wody

55C - 10 min

62C - 30 min

72C - 30 min

78C - filtracja

 

Wysładzałem do 24l.

 

Chmielenie:

60 min

Zeus - 60 min

Amarillo 20g - 30 min

Amarillo 30g - 5 min

 

Wyszło ~19l - 16,5Blg

(ze 2l zostało z chmielinami - nie odzyskiwałem)

 

Zadane 1,5l starterem z gęstwy Wyeast 1056 American Ale, 1. zbiór - dzięki skybert!

 

W ogólnym zamieszaniu zapomniałem dodać pod koniec mchu irlandzkiego ;)

Fermentacja ruszyła od razu.

 

Wydaje mi się, że dla garnka 30l 6kg słodów to już raczej rozsądne maximum (przynajmniej w moim przypadku).

Chociaż i tak pewnie kiedyś spróbuję w nim zrobić barleywine'a ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #12

American India Pale Ale

 

(z zestawu CP)

 

pilzeński - 4kg

wideński - 1kg

Karamel Pils Steinbach 1kg

 

Chmiele:

Zeus - 25g

Amarillo - 50g

Centennial - 50g (na zimno)

 

Zacieranie:

18 l wody

55C - 10 min

62C - 30 min

72C - 30 min

78C - filtracja

 

Wysładzałem do 24l.

 

Chmielenie:

60 min

Zeus - 60 min

Amarillo 20g - 30 min

Amarillo 30g - 5 min

 

Wyszło ~19l - 16,5Blg

(ze 2l zostało z chmielinami - nie odzyskiwałem)

 

Zadane 1,5l starterem z gęstwy Wyeast 1056 American Ale, 1. zbiór - dzięki skybert!

 

W ogólnym zamieszaniu zapomniałem dodać pod koniec mchu irlandzkiego ;)

Fermentacja ruszyła od razu.

 

Wydaje mi się, że dla garnka 30l 6kg słodów to już raczej rozsądne maximum (przynajmniej w moim przypadku).

Chociaż i tak pewnie kiedyś spróbuję w nim zrobić barleywine'a ;)

Próbowałeś specjal bitera-jak wrażenia. 8 dzień na burzliwej i bulka.

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbowałeś specjal bitera-jak wrażenia. 8 dzień na burzliwej i bulka.

Piotr

Próbowałem. Wyszedł bardzo fajny. Mało goryczkowy, ale z fajnym aromatem chmielowym. Spodziewałem się czegoś innego (więcej goryczki), ale bardzo mi to pasuje :) Tylko długo mi się gazował. Teraz jest ok.

 

btw, Scottish Ale też próbowałem, ale na razie za bardzo goryczkowe jeszcze jest. Chociaż gaz już ma.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie miałem okazji wcześniej więc małe uzupełnienie ;)

 

Warka #12 AIPA była przelana na cichą w zeszłą niedzielę, jutro najprawdopodobniej pójdzie do butelek. Na 4 dni przed butelkowaniem wrzuciłem do fermentora resztę chmielu - 50g Centennial.

 

Dzisiaj uwarzone warka #13 Żytnie

 

żytni - 2,2kg

pilzeński - 1kg

monachijski - 0,8kg

karmelowy jasny - 0,2kg

 

Lubelski - 25g

Tettnanger - 10g

 

Zacieranie dekokcyjne w 15l wody:

48'C - 20 min

pogrzanie do 63'C, odjęcie 1/3 gęstego zacieru

dekokt podgrzany do 73'C - 10 min, gotowanie - 15 min

dekokt wlany do reszty podgrzanie do 73'C - 45 min

78'C -> filtracja

 

filtracja do 21l.

 

Chmielenie:

Lubelski - 60 min

Tettnanger - 15 min

 

wyszło 20l - 12,5'blg

 

Zadane 1l starterem z Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen.

 

Piwko to ogólnie zestaw z CP, ale miałem w domu jeszcze resztkę chmielu tettnanger i postanowiłem go dodać na aromat.

Nie wiem czy to nie za dużo chmielu do tego piwa, ale aromat tettnangera lubię, więc może będzie ok ;)

Filtracja zgodnie z panującą opinią o żytnim zasypie okazała się koszmarem - ledwo cokolwiek leciało. Skończyłem filtrować o 2 w nocy. Zostawiłem więc brzeczkę w spokoju i chmielenie kończyłem dzisiaj. Wszystko w smaku/zapachu wyglądało ok, więc mam nadzieję, że piwko będzie pijalne mimo eksperymentów i pechowego numerka ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 AIPA już w butelkach ze 140g glukozy. Zszedł do 4,5'blg czyli ma koło 6,6% alk.

Dużo problemu było z filtracją chmielin po cichej - ze 3 razy zmieniałem siatkę/sitko... ale aromat jest super. Jak tylko wymyślę jakiś patent na łatwiejsze pozbycie się chmielin będę musiał wrócić do chmielenia na zimno.

Edytowane przez pucek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mała, trochę spóźniona aktualizacja ;)

 

#13 Żytnie poszło do butelek 21.01, bez cichej, ze 160g glukozy. Zeszło do 4blg co dało ~4,8% alk.

 

19.01 uwarzyłem #14 Weizenbock:

Zestaw z CP z małym dodatkiem Wilamette na aromat.

 

Słody:

pilzeński 1,20 kg

pszeniczny 3,00 kg

monachijski 1,20 kg

karmelowy jasny 0,50 kg

karmelowy ciemny 0,20 kg

 

Chmiele:

Lubelski 25 g

Wilamette 10 g

 

Zacieranie

woda 18l

50ºC 15 min

63ºC dektokt

dekokt 1/3 73ºC 10 min

dekokt 100ºC 15 min

całość 73ºC 45 min

78ºC 0 min

 

Wysładzanie do 25l

 

Chmielenie 60 min

Lubelski 60 min

Wilamette 10 min

 

Wyszło mi 20l z 16blg.

Zadane Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen, gęstwa, 1. zbiór.

Po ponad 3 tyg (chłodno było i długo drożdże pracowały) fermentacji zeszło do 4,5blg i poszło do butelek ze 150g glukozy.

 

Niestety nie było mi dane jeszcze spróbować, bo wyjechałem teraz na kilka miesięcy z PL ;)

W związku z tym ten wątek nie będzie na razie aktualizowany - być może wróci do życia po moim powrocie.

 

Ja chwilowo musiałem zawiesić piwną pasję, ale po powrocie od razu wracam do warzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po długiej nieobecności wracam powoli do warzenia :D

Warka #15 Milk Stout z zestawu piwodziej.pl już radośnie bulka w nowej lokalizacji ;)

Wyszło 20l piwa o blg 13.5. Co przy zakładanych 14 blg daje całkiem dobry wynik jak na pierwszy raz na nowym sprzęcie.

Zalane 1l starterem z WLP 002.

 

Wychodzi na to, że z warzeniem jak z jazdą na rowerze - nie zapomina się ;)

Niestety musiałem pożegnać się z warzeniem na gazie.

Za to udało mi się zakupić 30l garnek elektryczny inox ABC 705.018 (taki jak ma Kamilo). Bardzo fajna rzecz.

 

Po pierwszej warce kilka spostrzeżeń dot. garnka:

- ma własną regulację temperatury, ale bez mieszadła lepiej nie używać, Zbyt łatwo przypalić zacier (co mi się udało zrobić :/). Wg mnie lepiej patrzeć na termometr i ręcznie włączać grzanie.

- trzyma bardzo dobrze temperaturę nawet bez żadnego ocieplenia. W niższych temperaturach w przerwach ani razu nie musiałem włączać grzałki. W wyższych raz na 20 min.

- grzałkę można wyłączyć około 1-2 stopnie poniżej docelowej temperatury. Dojdzie do odpowiedniej dzięki bezwładności.

- Funkcja utrzymywania wrzenia działa. Nic nie trzeba przerabiać. Gotuje jednak trochę słabo. Wystarcza do gotowania pod częściowym przykryciem. Bez pokrywy bardzo słabo, brakuje tych 200-400W jeszcze... Na razie jest ok, ale grzałka zanurzeniowa w dłuższym okresie pewnie się przyda - zagotowanie 23l brzeczki z jakichś 60 stopi zajęło około 1h...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×