Skocz do zawartości

Pierwsza warka, wątpliwości.


Blooode

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

 

Otóż, zamierzam uwarzyć pierwsze piwo.

Chciałem zrobić coś takiego:

 

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód pszeniczny 0,8 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

62* 30 minut

72* 30 minut

 

Tu rodzą się pytania:

Na razie nie dysponuję garnkiem zaciernym, więc planuje zrobić z tego 2 może nawet 3 warki.

Co z drożdżami, bo rozumiem, że w przypadku chęci zrobienia całej receptury wrzucam całą torebkę drożdży, czy w

moim przypadku( chęci zrobienia kilku warek) powinienem zadać mniejszą ilość drożdży? Jak tak to jaką?

I kolejne pytanie, czy takie piwo nie sprawi mi za dużo kłopotów, jak na pierwszy raz?

 

 

Pozdrawiam:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podziel drożdże na równe części, jeśli będziesz fermentował w osobnych pojemnikach.

Jeśli po uwarzeniu jednej części będziesz łączył ją z drugą np. na drugi dzień to dodaj od razu całą paczkę wcześniej uwodnionych drożdży.

Spokojnie dasz sobie radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie lepiej dokupić 5kg pszenicznego słodu, jakieś tanie drożdże i zrobić sobie ok 40l pysznej pszeniczki? A gar pożyczyć na początek. Z 4kg słodu trzy warki chcesz zrobić? A taki mały fermentor (butlę) masz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentatory mam 30l.

 

 

Co do garnka, to no właśnie, mógłbym pożyczyć, ale jest pewien problem, jedyny mój znajomy jaki dysponuję takim garnkiem, ma go na wsi.

A wiecie jak to jest, zanim on tam pojedzie, zanim przywiezie to lato znowu będzie.

A co do samego garnka, to się zastanawiałem cz opłaca się coś takiego kupić, alternatywa jaką znalazłem to keg.

 

 

Co do piwa pszenicznego, to jak najbardziej jest to do mnie niesamowita zachęta, ale z tego co wiem, to piwo pszeniczne robi się z słodu pszenicznego w 60%, reszta to jakiś inny słód.

Mógłbyś podać cała receptę, na piwo jakie mi proponowałeś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w Tu masz 2 (Hefe-Weizen). Do tego jeszcze jak przegrzebiesz zapiski to pewnie u większości piwowarów którzy je prowadzą jakaś pszenica się znajdzie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przykład:

 

Zasyp

pilzneński 2,5 kg

pszeniczny 2,5 kg

 

Zacieranie

44°C - 15'

50°C - 15'

67°C - 30'

72°C - 30'

76°C - 10'

 

Chmielenie:

Hallertauer 15 g - 60'

Hallertauer 20 g - 30'

Hallertauer 10 g - 10'

 

Drożdże WB-06

 

Z tej receptury otrzymałem 24,5 l 12,5°Blg. Piwo fermentuje 10 dni, bez cichej - tydzień w butelkach i zwołujesz imprezę ze swoim piwem :)

 

Chmiel możesz zastąpić innym bardziej dostępnym np. lubelskim - rzuć 30 g i będzie grało na 60'.

 

Bez gara będzie ciężko - ja swój 29 l kupiłem za 100 zł z przesyłką i na razie służy mi wiernie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czy mogę poprosić o ew. skorygowanie chmielenia czegoś w stylu Koelsch.

 

"Brzęczka" :) opanowana

 

Chmiel:

 

Hellertau Taurus gorycz. (14%) 15g - 60min

Hellertau Taurus gorycz (14%) 15g - 40min

Hellertau Tradit. aroma. (5,3%) 20g - 10min

 

Trochę się boję tej goryczki - może całość na aromatycznym ???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę poprosić o ew. skorygowanie chmielenia czegoś w stylu Koelsch.

 

"Brzęczka" :) opanowana

 

Chmiel:

 

Hellertau Taurus gorycz. (14%) 15g - 60min

Hellertau Taurus gorycz (14%) 15g - 40min

Hellertau Tradit. aroma. (5,3%) 20g - 10min

 

Trochę się boję tej goryczki - może całość na aromatycznym ???

 

Na ile litrów?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowane przegięcie, wyjdzie coś ok 60 IBU

możesz improwizować z mniejszą dawką np.

Taurus 10g - 60 min

tradition 10 g - 30 min

tradition 10g 5 min

 

Dzięki - przełożyłem to przez znaleziony kalkulator i wyszło 22 wg.Tinsetha, a moje proporcje 52 :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Cześć,

 

Potrzebuję wyliczyć ilość chmielu dla warki 300l - 25IBU - 13°Blg

Problem w tym, że dla takiej ilości brzeczki kalkulatory pokazują mi różne ilości.

I tak, ten z którego korzystam wrzucony przez Staśka dla moich standardowych warek pokazuje:

 

60min - 150g Sladek 6,4%

20min - 120g Saaz 3,1%

otrzymuje 25IBU

 

drugi kalkulator toolkit1.7 pokazuje 11IBU

 

I się pogubiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję wyliczyć ilość chmielu dla warki 300l - 25IBU - 13°Blg

Problem w tym, że dla takiej ilości brzeczki kalkulatory pokazują mi różne ilości.

I tak, ten z którego korzystam wrzucony przez Staśka dla moich standardowych warek pokazuje:

 

60min - 150g Sladek 6,4%

20min - 120g Saaz 3,1%

otrzymuje 25IBU

coś musiałeś nie tak wpisać do arkusza.

Wklapałem te dane i mam 11IBU (Rager), ew. 8,9IBU (Tinseth) - zobacz załącznik.

 

Żeby mieć 24IBU musiałbyś dać ciut więcej, np. 330g Sladka i 240g Saaz.

 

A swoją drogą to niezłą "wareczkę" planujesz. :)

post-51-0-23526100-1335776061_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś mi szwankuje ten excel przy pierwszym wpisaniu pokazuje tyle co pisałem, a jak usunę dane wpisze jeszcze raz to pokazuje już 11IBU i za każdym razem jak włączę ten plik to tak jest. 300l to jest jedna warka z dwóch. W sumie ma być 600l :D

Ale szczegóły później.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.