Jump to content
Sign in to follow this  
Blooode

Pierwsza warka, wątpliwości.

Recommended Posts

Witam,

 

 

Otóż, zamierzam uwarzyć pierwsze piwo.

Chciałem zrobić coś takiego:

 

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód pszeniczny 0,8 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 50 g

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

62* 30 minut

72* 30 minut

 

Tu rodzą się pytania:

Na razie nie dysponuję garnkiem zaciernym, więc planuje zrobić z tego 2 może nawet 3 warki.

Co z drożdżami, bo rozumiem, że w przypadku chęci zrobienia całej receptury wrzucam całą torebkę drożdży, czy w

moim przypadku( chęci zrobienia kilku warek) powinienem zadać mniejszą ilość drożdży? Jak tak to jaką?

I kolejne pytanie, czy takie piwo nie sprawi mi za dużo kłopotów, jak na pierwszy raz?

 

 

Pozdrawiam:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podziel drożdże na równe części, jeśli będziesz fermentował w osobnych pojemnikach.

Jeśli po uwarzeniu jednej części będziesz łączył ją z drugą np. na drugi dzień to dodaj od razu całą paczkę wcześniej uwodnionych drożdży.

Spokojnie dasz sobie radę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej dokupić 5kg pszenicznego słodu, jakieś tanie drożdże i zrobić sobie ok 40l pysznej pszeniczki? A gar pożyczyć na początek. Z 4kg słodu trzy warki chcesz zrobić? A taki mały fermentor (butlę) masz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentatory mam 30l.

 

 

Co do garnka, to no właśnie, mógłbym pożyczyć, ale jest pewien problem, jedyny mój znajomy jaki dysponuję takim garnkiem, ma go na wsi.

A wiecie jak to jest, zanim on tam pojedzie, zanim przywiezie to lato znowu będzie.

A co do samego garnka, to się zastanawiałem cz opłaca się coś takiego kupić, alternatywa jaką znalazłem to keg.

 

 

Co do piwa pszenicznego, to jak najbardziej jest to do mnie niesamowita zachęta, ale z tego co wiem, to piwo pszeniczne robi się z słodu pszenicznego w 60%, reszta to jakiś inny słód.

Mógłbyś podać cała receptę, na piwo jakie mi proponowałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przykład:

 

Zasyp

pilzneński 2,5 kg

pszeniczny 2,5 kg

 

Zacieranie

44°C - 15'

50°C - 15'

67°C - 30'

72°C - 30'

76°C - 10'

 

Chmielenie:

Hallertauer 15 g - 60'

Hallertauer 20 g - 30'

Hallertauer 10 g - 10'

 

Drożdże WB-06

 

Z tej receptury otrzymałem 24,5 l 12,5°Blg. Piwo fermentuje 10 dni, bez cichej - tydzień w butelkach i zwołujesz imprezę ze swoim piwem :)

 

Chmiel możesz zastąpić innym bardziej dostępnym np. lubelskim - rzuć 30 g i będzie grało na 60'.

 

Bez gara będzie ciężko - ja swój 29 l kupiłem za 100 zł z przesyłką i na razie służy mi wiernie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mogę poprosić o ew. skorygowanie chmielenia czegoś w stylu Koelsch.

 

"Brzęczka" :) opanowana

 

Chmiel:

 

Hellertau Taurus gorycz. (14%) 15g - 60min

Hellertau Taurus gorycz (14%) 15g - 40min

Hellertau Tradit. aroma. (5,3%) 20g - 10min

 

Trochę się boję tej goryczki - może całość na aromatycznym ???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy mogę poprosić o ew. skorygowanie chmielenia czegoś w stylu Koelsch.

 

"Brzęczka" :) opanowana

 

Chmiel:

 

Hellertau Taurus gorycz. (14%) 15g - 60min

Hellertau Taurus gorycz (14%) 15g - 40min

Hellertau Tradit. aroma. (5,3%) 20g - 10min

 

Trochę się boję tej goryczki - może całość na aromatycznym ???

 

Na ile litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowane przegięcie, wyjdzie coś ok 60 IBU

możesz improwizować z mniejszą dawką np.

Taurus 10g - 60 min

tradition 10 g - 30 min

tradition 10g 5 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowane przegięcie, wyjdzie coś ok 60 IBU

możesz improwizować z mniejszą dawką np.

Taurus 10g - 60 min

tradition 10 g - 30 min

tradition 10g 5 min

 

Dzięki - przełożyłem to przez znaleziony kalkulator i wyszło 22 wg.Tinsetha, a moje proporcje 52 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Potrzebuję wyliczyć ilość chmielu dla warki 300l - 25IBU - 13°Blg

Problem w tym, że dla takiej ilości brzeczki kalkulatory pokazują mi różne ilości.

I tak, ten z którego korzystam wrzucony przez Staśka dla moich standardowych warek pokazuje:

 

60min - 150g Sladek 6,4%

20min - 120g Saaz 3,1%

otrzymuje 25IBU

 

drugi kalkulator toolkit1.7 pokazuje 11IBU

 

I się pogubiłem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzebuję wyliczyć ilość chmielu dla warki 300l - 25IBU - 13°Blg

Problem w tym, że dla takiej ilości brzeczki kalkulatory pokazują mi różne ilości.

I tak, ten z którego korzystam wrzucony przez Staśka dla moich standardowych warek pokazuje:

 

60min - 150g Sladek 6,4%

20min - 120g Saaz 3,1%

otrzymuje 25IBU

coś musiałeś nie tak wpisać do arkusza.

Wklapałem te dane i mam 11IBU (Rager), ew. 8,9IBU (Tinseth) - zobacz załącznik.

 

Żeby mieć 24IBU musiałbyś dać ciut więcej, np. 330g Sladka i 240g Saaz.

 

A swoją drogą to niezłą "wareczkę" planujesz. :)

post-51-0-23526100-1335776061_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak by tak rozbić na dwie partię po 150l

policzyć.... i zsumować ?

 

-

zsumować rzecz jasna tylko ilość chmielu dla założonego IBU

Edited by pepo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś mi szwankuje ten excel przy pierwszym wpisaniu pokazuje tyle co pisałem, a jak usunę dane wpisze jeszcze raz to pokazuje już 11IBU i za każdym razem jak włączę ten plik to tak jest. 300l to jest jedna warka z dwóch. W sumie ma być 600l :D

Ale szczegóły później.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mi wyszło 11,2 (Rager) i 9,1 (Tinseth) :roll:

błędne BLG - mam tak samo jak Stasiek :)

post-1886-0-75632100-1335776996_thumb.jpg

Edited by amap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.