Jump to content

Mech irlandzki - wyciągać?


plaster
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie,

 

Robię sobie piwo z ekstraktów słodowych WES, jest smaczne, ale odrobinę mętne. Raczej nie wynika to z faktu siorbnięcia osadu drożdżowego do ostatnich butelek przy rozlewie, bo cała partia tak wygląda.

Z ciekawości postanowiłem poeksperymentować z mchem irlandzkim. Zawsze to jakieś urozmaicenie. Szukałem instrukcji obsługi, zajrzałem na wiki, przeczytałem kilkanaście wątków, ale wszędzie informacja sprowadza się do "kiedy go wrzucić do brzeczki", natomiast nie mogę znaleźć ani słowa o tym, czy powinno się go potem usuwać z gara (jak chmiel), czy zostawić.

Jeśli wyciągnę - będzie się klarowało? Jeśli usunę - nie narobi mi bigosu w smaku? Będę mógł razem z nim zebrać gęstwę?

Link to comment
Share on other sites

Mech wrzucasz podczas warzenia, a nie fermentacji ok 10 min. przed zakończeniem gotowania.

Mech wraz z osadami gorącymi, chmielinami osiada na dnie, nie przelewa się tego całego syfu do fermentatorów.

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.