Jump to content
przemski

żurek :)

Recommended Posts

no to czas na żurek :)

 

bierzemy 5 litrową butlę po wodzie i wsypujemy/wrzucamy do środka:

 

- ze 20-30 łyżek mąki żytniej (może być żurkowa z Auchan...)

- 3-5 ząbków czosnku rozgniecionych

- 2-3 cebule obrane i przekrojone na tyle żeby przeszły przez wlot butelki

- trochę ususzonych skórek od chleba, najlepiej jak to chleb ciemny i/lub razowy

- 3-5 listków laurowych

- kilka ziaren ziela angielskiego

 

dokładne ilości nie mają żadnego znaczenia - ma się zakwasić i tyle, jak ktoś lubi więcej czosnku daje więcej, a jak nie lubi to nie daje... smak i tak da się skorygować jeszcze podczas robienia finalnej zupy

 

eksperymentalnie dodałem jeszcze odrobinę zakwasu chlebowego ale nie jest to konieczne bo w sumie ma się zakwasić na dzikich drożdżach z mąki i skórek chleba

 

dopełniamy wodą trochę poniżej korka, zakręcamy ale nie do końca (musi być możliwość uchodzenia powietrza) i stawiamy w miejscu o w miarę normalnej temperaturze pokojowej

 

wygląda to mniej więcej tak:

 

normal_%AFurek.jpg

 

mój żurek ma już z tydzień i pachnie kwaśno-czosnkowo-cebulowo, jeszcze z tydzień go potrzymam przed rozlewem do butelek, a te można trzymać i kilka miesięcy, a pewnie nawet dłużej

 

ja zajmuję się zakwasem żurkowym, zupę robi żona - jak ktoś będzie zainteresowany to podpytam ją o przepis

 

przem

Edited by przemski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopiero co przeczytałem Twój temat o mydle. Potem podczas mycia butelek sobie pomyślałem: czy opisał ktoś żurku robienie. Wchodzę na forum a tu żurek :)

Dzięki bardzo!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak sobie dumam czy nie kupić paru kg niesłodowanego żyta i nie wykorzystać śrutownika poza piwowarsko :) Myślę że raczej jakiś specjalnych odmian na żur nie ma?

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te Warszawiok co możesz o żurku śląskim? :) W zakwasie ma być "tona" czosnku! Dziadek z filmu każdą wolną chwilę na targu wykorzystywał na obieraniu ząbków. Jadłem od niego nie raz i niema lepszego na świecie! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, ale ten film trwa 50', podpowiedz od której minuty oglądać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak sobie dumam czy nie kupić paru kg niesłodowanego żyta i nie wykorzystać śrutownika poza piwowarsko ;) Myślę że raczej jakiś specjalnych odmian na żur nie ma?

Nie ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok, ale ten film trwa 50', podpowiedz od której minuty oglądać.

Od 40 min zaczyna się reportaż o Panu Antonim.

W/g tego co dziadek powiedział, to w skład takiego zakwasu wchodzi tylko woda, mąka i czosnek. Nie ma tam innych przypraw.

Przecież ziele angielskie, liście laurowe, pieprz można dodać do wywaru na którym będzie się gotowało żurek.

Ja osobiście robię żur na zwykłym zakwasie żytnim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam tylko że lepiej stosować naczynie kamionkowe. Jako zamiennik polecam duży szklany słoik.

Edited by apolloks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Te Warszawiok co możesz o żurku śląskim?

bo to jest żurek polski, taki jak podają u ojca derektora, a nie - jakby powiedział sam prezes- jakaś zakamuflowana opcja żurkowa :ble:

 

a jak do niego dodać kiełbaskę własnoręcznie zrobioną i uwędzoną przez teścia (dodam że przepis na żur też teścia i muszę go podpytać o zakwas na barszcz czerwony):

 

normal_kie%B3basa.jpg

 

i ukroić trochę własnego chlea (wczorajsza produkcja):

 

normal_chleb.jpg

 

to na jesienne chłody jak znalazł

 

życz dziadkowi 100 lat!!!

 

 

PS. pewnie w kamionkowych naczyniach jak nie lepiej, to przynajmniej ładniej, ale jakoś tak przywykłem do 5litrowych petów, bo to najbardziej praktyczne naczynie do kiszenia ogórków na zimę, w tym roku zrobiłem 15 x 5litrów

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites
Te Warszawiok co możesz o żurku śląskim?

bo to jest żurek polski' date=' taki jak podają u ojca derektora, a nie - jakby powiedział sam prezes- jakaś zakamuflowana opcja żurkowa :)przem[/quote']

To raczej jakaś wersja "derektorska" albo "prezeska", bo nigdzie nie widziałam, żeby do zakwasu dodawano cebulę :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

to było akurat z takim dużym przymrużeniem oka, podobnie jak z zakamuflowaną opcją

mam nadzieję że Jejski nie wziął tego dosłownie i się nie obrazi - na wszelki wypadek wyjaśnię że nie jestem elektoratem pisu

p.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepis na barszcz podobnie prosty jak na żurek. Kroisz buraki w plastry, zalewasz wodą w słoju, dodajesz czosnku i zostawiasz na jakiś czas w temperaturze pokojowej aż się zakisi. A zapas żuru widzę że kolega będzie miał aż do Świąt :ble: może to i jest jakiś sposób u mnie jak smak na żurek przychodzi muszę około tygodnia odczekać aż się zakisi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
to było akurat z takim dużym przymrużeniem oka, podobnie jak z zakamuflowaną opcją

mam nadzieję że Jejski nie wziął tego dosłownie i się nie obrazi - na wszelki wypadek wyjaśnię że nie jestem elektoratem pisu

p.

A już tak się kolegę dobrze czytało. ;)

Dlaczego ?na wszelki wypadek??. Masz poczucie, że to wstyd być elektoratem partii prawicowej?

To tylko mała dygresja.

 

A co do żurku to wypróbuję.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites
Masz poczucie, że to wstyd być elektoratem partii prawicowej?

No i w tym miejscu kolega, który mnie namówił do piwowarstwa zrobiłby Ci wykład na temat prawicowości partii, udowadniając, że jesteś w błędzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Masz poczucie, że to wstyd być elektoratem partii prawicowej?

a którą to partię nazywasz prawicową? na szczęście żurek nie jest ani lewicowy, ani prawicowy, tylko bywa smaczny lub nie ;)

 

PS. pewnie nas przeniosą do Hyde Parku...

 

przemek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do żurku ja dodaję jeszcze chrzan. ;)

no ale chyba na etapie przygotowywania zupy, a nie zakwasu, tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do żurku ja dodaję jeszcze chrzan. ;)

no ale chyba na etapie przygotowywania zupy' date=' a nie zakwasu, tak?[/quote']

Tak,

ale tak sobie teraz myślę że skoro dodaje się czosnek i cebulę do zakwasu to może i chrzan by był dobry,

tylko korzeń a nie jakąś miazgę ze słoika.

Można spróbować.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do żurku ja dodaję jeszcze chrzan. :)

no ale chyba na etapie przygotowywania zupy' date=' a nie zakwasu, tak?[/quote']

Tak,

ale tak sobie teraz myślę że skoro dodaje się czosnek i cebulę do zakwasu to może i chrzan by był dobry,

tylko korzeń a nie jakąś miazgę ze słoika.

Można spróbować.

Ale wtedy to nie jest żur.

Tylko mąka żytnia 1400 + razowa i czosnek (dużo).

A na etapie gotowania to już inna bajka.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Te Warszawiok co możesz o żurku śląskim? :) W zakwasie ma być "tona" czosnku! Dziadek z filmu każdą wolną chwilę na targu wykorzystywał na obieraniu ząbków. Jadłem od niego nie raz i niema lepszego na świecie! :)

Ja dzisiaj nabyłem u Dziadka butelkę żuru, czosnek czuć przez butelkę.

Do puki Dziadek żyje, za żur się nie biorę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.