Jump to content
Sign in to follow this  
Raczek

Nagazowanie

Recommended Posts

Witam

 

Mam taki problem z nagazowaniem piwa i nie do końca wiem co z tym zrobić. Brewkitowe warki robiłem wg. przepisu i ładnie się nagazowały wszystkie zarówno Stout jak i IRA z puchy było dostatecznie nagazowane.

Zacierane piwa dopiero co rozlałem do butelek i też odpowiednia ilość glukozy tak jak powinno być wg. kalkulatora. Dzisiaj chciałem sprawdzić poziom nagazowania mojego Weizena które stoi od zabutelkowania w lodówce (nie wszystkie butelki tylko takie 2 małe) dzisiaj otworzyłem żeby sprawdzić jak się nagazowało i nie nagazowało się prawie wcale i teraz nie wiem czy to kwestia tego że stoi w lodówce czy coś jest nie tak może za mało jednak glukozy ?? Nie wiem co robić, czekam na zdanie bardziej doświadczonych kolegów po fachu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli fermentowałeś tego weizena drożdżami górnej fermentacji (a pewnie tak) i nie dodałeś drożdży lagerowych przed refermentacją to w niskiej temperaturze fermentacja się zatrzyma.

W lodówce jest ok 8 C więc refermentacja może trwać w nieskończoność.

Wyciąg z lodówki do temp. pokojowej, odczekaj z tydzień/dwa i powinno być ok. Pod warunkiem że dałeś odpowiednią ilość glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli fermentowałeś tego weizena drożdżami górnej fermentacji (a pewnie tak) i nie dodałeś drożdży lagerowych przed refermentacją to w niskiej temperaturze fermentacja się zatrzyma.

W lodówce jest ok 8 C więc refermentacja może trwać w nieskończoność.

Wyciąg z lodówki do temp. pokojowej, odczekaj z tydzień/dwa i powinno być ok. Pod warunkiem że dałeś odpowiednią ilość glukozy.

Tak właśnie zrobiłem wyciągnąłem z lodówki. i poczekam tydzień a dziś jeszcze sprawdzę pozostałe które w lodówce nie są...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Butelki stojące w piwnicy są nagazowane na szczęście. Słabo ale od butelkowania minęły dopiero 3 dni więc jeszcze jest czas żeby pszeniczka nabrała gazu i raczyła swoim smakiem podniebienia. Zastanawia mnie inna kwestia, kwestia smaku...

Otworzyłem piwko butelkowane w poniedziałek (weizen) no i musiałem ryjek zamoczyć :) kolorek elegancki mętne zapach prawie jak sklepowe aromat bananów wyczuwalny, ale smak bardzo nikły. Słabiutka treściwość piwa powiedziałbym.

Czy nagazowanie ma znaczący wpływ na smak piwa w momencie kiedy ono jest już gotowe do spożycia ?? Czy treść piwa będzie bardziej wyrazista po 3-4 tygodniach czy po prostu zmieni się tylko zawartość Co2 a smak nie ulegnie już znaczącej poprawie ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie blg miałeś podczas butelkowania? Pewnie niskie, stąd mała treściwość. Nasycenie co2 sytuację poprawi, oczywiście treściwość się nie zmieni, ale będziesz miała inne odczucie pijąc to piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie blg miałeś podczas butelkowania? Pewnie niskie, stąd mała treściwość. Nasycenie co2 sytuację poprawi, oczywiście treściwość się nie zmieni, ale będziesz miała inne odczucie pijąc to piwo.

3BLG miałem podczas butelkowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile czasu potrzebują safale s-04 aby nagazować 0.5l piwa w butelce.

Piwo z ekstraktów, 2.5 blg przy butelkowaniu. Buteleczki przebywaja w kuchni ok.24 st.

Do każdej z butelek dodałem 4 g cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ile czasu potrzebują safale s-04 aby nagazować 0.5l piwa w butelce.

Piwo z ekstraktów, 2.5 blg przy butelkowaniu. Buteleczki przebywaja w kuchni ok.24 st.

Do każdej z butelek dodałem 4 g cukru.

0d 2 do 30 dni

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ile czasu potrzebują safale s-04 aby nagazować 0.5l piwa w butelce.

Piwo z ekstraktów, 2.5 blg przy butelkowaniu. Buteleczki przebywaja w kuchni ok.24 st.

Do każdej z butelek dodałem 4 g cukru.

Duże znaczenie ma także to czy robiłeś cichą, czy nie. Bez cichej zdecydowanie szybciej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybkość nagazowania zależy od wielu czynników, m.in sedymentacji i flokulacji drożdży, szczepu drożdży, temperatury piwa.

S-04 lubią szybko przejeść większość cukrów (tzn w około tydzień) a resztę dojadają dużo wolniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
0d 2 do 30 dni

Imienniku mój zabiłeś mnie tym tekstem ;) , ale masz 100% racji. Gazowanie w butelkach właśnie takie jest. :smilies:

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzisiaj chciałem sprawdzić poziom nagazowania mojego Weizena które stoi od zabutelkowania w lodówce (nie wszystkie butelki tylko takie 2 małe) dzisiaj otworzyłem żeby sprawdzić jak się nagazowało i nie nagazowało się prawie wcale

tak trochę na marginesie, i pozycji raczej skromnych piwowarskich osiągnięć, dodam że z każdej warki ze dwie butelki robię w półlitrowych PETach - dzięki temu można na bieżąco sprawdzać poziom nagazowania bez konieczności otwierania piwka

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm moja 4 warka pale ale na s 04 po prawie 2 tygodniach prawie wcale sie nie nagazowala ale butelki z piwkiem stały w temp 12-14°C teraz od 2 dni stoją w temp 20-22°C i mam nadzieje że się nagazuje

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmm moja 4 warka pale ale na s 04 po prawie 2 tygodniach prawie wcale sie nie nagazowala ale butelki z piwkiem stały w temp 12-14°C teraz od 2 dni stoją w temp 20-22°C i mam nadzieje że się nagazuje

Tak jak było mówione - s-o4 to drożdże fermentacji górnej i najlepiej "pracują" w ok.20°C, więc po przelaniu do butelek muszą stać min. tydzień w temp. pokojowej, a potem przenieść do zimniejszego klimatu :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj sprawdzałem i po 2 dniach w ciepłym pomieszczeniu refermentacja ruszyła

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, a ja mam taki problem, że glukozy dałem o połowę za mało - bo policzyłem ją na litry, zamiast na pólitrowe butelki. Po tygodniu refermentacji w temp pokojowej piwo ledwo nagazowane. Czy mogę odkapslować teraz butelki i dosypać glukozy,, ponownie zakapslować? Coś to da?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkapsluj ale wcześniej zrób sobie rozwór wody z glukozą w ilości odpowiadającej wielkości warki i dawkuj do każdej butelki odpowiednią ilość strzykawką. Kapsle otwieraj kładąc monetę na nich to będziesz je mógl ponownie wyklorzystać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki klisz, tak zrobię. A patentu z monetą nie znałem... Mam nadzieję że mój Modern Bitter się nagazuje do odpowiednich proporcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gothead - ile dałeś tej glukozy? Do bittera naprawdę nie wiele jej potrzeba by piwo było stylowe - tutaj akurat mniej znaczy najczęściej lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.