Skocz do zawartości
Raczek

Nagazowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Mam taki problem z nagazowaniem piwa i nie do końca wiem co z tym zrobić. Brewkitowe warki robiłem wg. przepisu i ładnie się nagazowały wszystkie zarówno Stout jak i IRA z puchy było dostatecznie nagazowane.

Zacierane piwa dopiero co rozlałem do butelek i też odpowiednia ilość glukozy tak jak powinno być wg. kalkulatora. Dzisiaj chciałem sprawdzić poziom nagazowania mojego Weizena które stoi od zabutelkowania w lodówce (nie wszystkie butelki tylko takie 2 małe) dzisiaj otworzyłem żeby sprawdzić jak się nagazowało i nie nagazowało się prawie wcale i teraz nie wiem czy to kwestia tego że stoi w lodówce czy coś jest nie tak może za mało jednak glukozy ?? Nie wiem co robić, czekam na zdanie bardziej doświadczonych kolegów po fachu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli fermentowałeś tego weizena drożdżami górnej fermentacji (a pewnie tak) i nie dodałeś drożdży lagerowych przed refermentacją to w niskiej temperaturze fermentacja się zatrzyma.

W lodówce jest ok 8 C więc refermentacja może trwać w nieskończoność.

Wyciąg z lodówki do temp. pokojowej, odczekaj z tydzień/dwa i powinno być ok. Pod warunkiem że dałeś odpowiednią ilość glukozy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jeśli fermentowałeś tego weizena drożdżami górnej fermentacji (a pewnie tak) i nie dodałeś drożdży lagerowych przed refermentacją to w niskiej temperaturze fermentacja się zatrzyma.

W lodówce jest ok 8 C więc refermentacja może trwać w nieskończoność.

Wyciąg z lodówki do temp. pokojowej, odczekaj z tydzień/dwa i powinno być ok. Pod warunkiem że dałeś odpowiednią ilość glukozy.

Tak właśnie zrobiłem wyciągnąłem z lodówki. i poczekam tydzień a dziś jeszcze sprawdzę pozostałe które w lodówce nie są...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Butelki stojące w piwnicy są nagazowane na szczęście. Słabo ale od butelkowania minęły dopiero 3 dni więc jeszcze jest czas żeby pszeniczka nabrała gazu i raczyła swoim smakiem podniebienia. Zastanawia mnie inna kwestia, kwestia smaku...

Otworzyłem piwko butelkowane w poniedziałek (weizen) no i musiałem ryjek zamoczyć :) kolorek elegancki mętne zapach prawie jak sklepowe aromat bananów wyczuwalny, ale smak bardzo nikły. Słabiutka treściwość piwa powiedziałbym.

Czy nagazowanie ma znaczący wpływ na smak piwa w momencie kiedy ono jest już gotowe do spożycia ?? Czy treść piwa będzie bardziej wyrazista po 3-4 tygodniach czy po prostu zmieni się tylko zawartość Co2 a smak nie ulegnie już znaczącej poprawie ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie blg miałeś podczas butelkowania? Pewnie niskie, stąd mała treściwość. Nasycenie co2 sytuację poprawi, oczywiście treściwość się nie zmieni, ale będziesz miała inne odczucie pijąc to piwo.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jakie blg miałeś podczas butelkowania? Pewnie niskie, stąd mała treściwość. Nasycenie co2 sytuację poprawi, oczywiście treściwość się nie zmieni, ale będziesz miała inne odczucie pijąc to piwo.

3BLG miałem podczas butelkowania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ile czasu potrzebują safale s-04 aby nagazować 0.5l piwa w butelce.

Piwo z ekstraktów, 2.5 blg przy butelkowaniu. Buteleczki przebywaja w kuchni ok.24 st.

Do każdej z butelek dodałem 4 g cukru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ile czasu potrzebują safale s-04 aby nagazować 0.5l piwa w butelce.

Piwo z ekstraktów, 2.5 blg przy butelkowaniu. Buteleczki przebywaja w kuchni ok.24 st.

Do każdej z butelek dodałem 4 g cukru.

0d 2 do 30 dni

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ile czasu potrzebują safale s-04 aby nagazować 0.5l piwa w butelce.

Piwo z ekstraktów, 2.5 blg przy butelkowaniu. Buteleczki przebywaja w kuchni ok.24 st.

Do każdej z butelek dodałem 4 g cukru.

Duże znaczenie ma także to czy robiłeś cichą, czy nie. Bez cichej zdecydowanie szybciej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szybkość nagazowania zależy od wielu czynników, m.in sedymentacji i flokulacji drożdży, szczepu drożdży, temperatury piwa.

S-04 lubią szybko przejeść większość cukrów (tzn w około tydzień) a resztę dojadają dużo wolniej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
0d 2 do 30 dni

Imienniku mój zabiłeś mnie tym tekstem ;) , ale masz 100% racji. Gazowanie w butelkach właśnie takie jest. :smilies:

Edytowane przez Jejski

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dzisiaj chciałem sprawdzić poziom nagazowania mojego Weizena które stoi od zabutelkowania w lodówce (nie wszystkie butelki tylko takie 2 małe) dzisiaj otworzyłem żeby sprawdzić jak się nagazowało i nie nagazowało się prawie wcale

tak trochę na marginesie, i pozycji raczej skromnych piwowarskich osiągnięć, dodam że z każdej warki ze dwie butelki robię w półlitrowych PETach - dzięki temu można na bieżąco sprawdzać poziom nagazowania bez konieczności otwierania piwka

przem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

hmm moja 4 warka pale ale na s 04 po prawie 2 tygodniach prawie wcale sie nie nagazowala ale butelki z piwkiem stały w temp 12-14°C teraz od 2 dni stoją w temp 20-22°C i mam nadzieje że się nagazuje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
hmm moja 4 warka pale ale na s 04 po prawie 2 tygodniach prawie wcale sie nie nagazowala ale butelki z piwkiem stały w temp 12-14°C teraz od 2 dni stoją w temp 20-22°C i mam nadzieje że się nagazuje

Tak jak było mówione - s-o4 to drożdże fermentacji górnej i najlepiej "pracują" w ok.20°C, więc po przelaniu do butelek muszą stać min. tydzień w temp. pokojowej, a potem przenieść do zimniejszego klimatu :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj sprawdzałem i po 2 dniach w ciepłym pomieszczeniu refermentacja ruszyła

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, a ja mam taki problem, że glukozy dałem o połowę za mało - bo policzyłem ją na litry, zamiast na pólitrowe butelki. Po tygodniu refermentacji w temp pokojowej piwo ledwo nagazowane. Czy mogę odkapslować teraz butelki i dosypać glukozy,, ponownie zakapslować? Coś to da?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odkapsluj ale wcześniej zrób sobie rozwór wody z glukozą w ilości odpowiadającej wielkości warki i dawkuj do każdej butelki odpowiednią ilość strzykawką. Kapsle otwieraj kładąc monetę na nich to będziesz je mógl ponownie wyklorzystać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki klisz, tak zrobię. A patentu z monetą nie znałem... Mam nadzieję że mój Modern Bitter się nagazuje do odpowiednich proporcji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gothead - ile dałeś tej glukozy? Do bittera naprawdę nie wiele jej potrzeba by piwo było stylowe - tutaj akurat mniej znaczy najczęściej lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×