Skocz do zawartości
giusto

Drożdże na powierzchni

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, na powierzchni piwka po 13 dniach burzliwej pływa jeszcze gruby kożuch drożdży. Nie wiem czy mimo to przelewać na cichą bo coś mi się wydaje że on nie opadnie. Zazwyczaj po 7 dniach przelewałem na cichą a tu taki zonk.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jakich drożdży użyłeś do tego piwa? Bo akurat np. przy US-05 to dość normalne że nie lubią opadać na dno :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja bym raczej przelał wężykiem. Jak drożdże wiszą u góry to myślę że mogło by je zassać do zlewanego piwa, choć to tylko przypuszczenie bo burzliwą jak i cichą robię generalnie robię w wiadrach bez kranu. A tych z nim używam jednego jako kadź filtracyjną (z CP) a drugiego do rozlewu (z BA, lepiej widać ile masz piwa).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Umyć, wyparzyć łyżkę od zupy i zebrać z wierzchu do słoja jeżeli chcesz wykorzystać ponownie lub wywalić. Zlewaj kranikiem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Umyć, wyparzyć łyżkę od zupy i zebrać z wierzchu do słoja jeżeli chcesz wykorzystać ponownie lub wywalić. Zlewaj kranikiem.

Ja mam taka płaską z dziurkami do wyławiania pierogów. Idealnie zbiera drożdże.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×