giusto 0 Posted October 27, 2011 Tak jak w temacie, na powierzchni piwka po 13 dniach burzliwej pływa jeszcze gruby kożuch drożdży. Nie wiem czy mimo to przelewać na cichą bo coś mi się wydaje że on nie opadnie. Zazwyczaj po 7 dniach przelewałem na cichą a tu taki zonk. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marmur 4 Posted October 27, 2011 Jakich drożdży użyłeś do tego piwa? Bo akurat np. przy US-05 to dość normalne że nie lubią opadać na dno Quote Share this post Link to post Share on other sites
giusto 0 Posted October 27, 2011 Właśnie us-05, czyli mam przelewać na cichą? Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 27, 2011 Możesz przelewać - przebij się wężykiem przez ten kożuch. Quote Share this post Link to post Share on other sites
giusto 0 Posted October 27, 2011 A nie lepiej kranikiem, bo zawsze zlewałem kranikiem z wiadra, tylko że przypadek z nieopadniętymi drożdżami mam po raz pierwszy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 27, 2011 No jak masz kranik to jak najbardziej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marmur 4 Posted October 27, 2011 Ja bym raczej przelał wężykiem. Jak drożdże wiszą u góry to myślę że mogło by je zassać do zlewanego piwa, choć to tylko przypuszczenie bo burzliwą jak i cichą robię generalnie robię w wiadrach bez kranu. A tych z nim używam jednego jako kadź filtracyjną (z CP) a drugiego do rozlewu (z BA, lepiej widać ile masz piwa). Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted October 27, 2011 Umyć, wyparzyć łyżkę od zupy i zebrać z wierzchu do słoja jeżeli chcesz wykorzystać ponownie lub wywalić. Zlewaj kranikiem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel1024 2 1 Items Posted October 28, 2011 lej kranikiem:) drożdże są na górze, a kranik ssie od dołu, więc będzie ok:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hasintus 43 Posted October 28, 2011 Umyć, wyparzyć łyżkę od zupy i zebrać z wierzchu do słoja jeżeli chcesz wykorzystać ponownie lub wywalić. Zlewaj kranikiem. Ja mam taka płaską z dziurkami do wyławiania pierogów. Idealnie zbiera drożdże. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted October 28, 2011 To się nazywa łyżka cedzakowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted October 28, 2011 ja miałem taką w browarze fajnie się nią mieszało 30 litrów zupy drożdżowej w zbiorniku. Quote Share this post Link to post Share on other sites