Jump to content
Sign in to follow this  
giusto

Drożdże na powierzchni

Recommended Posts

Tak jak w temacie, na powierzchni piwka po 13 dniach burzliwej pływa jeszcze gruby kożuch drożdży. Nie wiem czy mimo to przelewać na cichą bo coś mi się wydaje że on nie opadnie. Zazwyczaj po 7 dniach przelewałem na cichą a tu taki zonk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakich drożdży użyłeś do tego piwa? Bo akurat np. przy US-05 to dość normalne że nie lubią opadać na dno :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym raczej przelał wężykiem. Jak drożdże wiszą u góry to myślę że mogło by je zassać do zlewanego piwa, choć to tylko przypuszczenie bo burzliwą jak i cichą robię generalnie robię w wiadrach bez kranu. A tych z nim używam jednego jako kadź filtracyjną (z CP) a drugiego do rozlewu (z BA, lepiej widać ile masz piwa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umyć, wyparzyć łyżkę od zupy i zebrać z wierzchu do słoja jeżeli chcesz wykorzystać ponownie lub wywalić. Zlewaj kranikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Umyć, wyparzyć łyżkę od zupy i zebrać z wierzchu do słoja jeżeli chcesz wykorzystać ponownie lub wywalić. Zlewaj kranikiem.

Ja mam taka płaską z dziurkami do wyławiania pierogów. Idealnie zbiera drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.