Jump to content
Sign in to follow this  
sp5

mętność brzeczki

Recommended Posts

Witam serdecznie

 

Receptura Pale Ale z HB, po filtracji brzeczka była w miarę klarowna, natomiast po chmieleniu jest bardzo mętna , czy jest to normalne, mam wrażenie że od wczoraj mętność jest dokładnie taka sama, czy jest to normalne, po jakim czasie mniej więcej może opaść osad, czy ewentualnie trzeba coś z tym robić.

 

Pozdrawiam Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to normalne. Jak wszystko pójdzie dobrze (pomiar Blg), to przelej za tydzień na cichą i za dwa kolejne tygodnie powinno być ok. Oczywiście, klarować się będzie jeszcze w butelce.

Edited by Jacki

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jest to normalne. Jak wszystko pójdzie dobrze (pomiar Blg), to przelej za tydzień na cichą i za dwa kolejne tygodnie powinno być ok. Oczywiście, klarować się będzie jeszcze w butelce.

Dziękuję za odpowiedź

 

czy warto dodawać mech , czy dużo faktycznie pomaga ?

 

Pozdrawiam Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomaga na zmętnienie na zimno. Czy dużo czy mało to ciężko mi powiedzieć, drogi nie jest więc używam do piw poza belgijskimi i pszenicznymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaję mech do wszystkich swoich piw, czasem nawet do ciemnych. Moim zdaniem warto. Usunięcie z piwa nadmiaru białek może wyjść mu tylko na dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tej pory nie używałem mchu. W tym sezonie zrobiłem 5 warek na nowym sprzęcie , czyli kegach i taborecie gazowym. Mimo , że wybicie mam nadal takie samo, to doprowadzenie do wrzenia warki zajmuje o wiele dłużej niż w emalii. Nie wiem czy to wynika z kega ( grubości ścian , przewodzenia ciepła ) czy z mocy palnika , wcześniej zacierałem i gotowałem na dwóch palnikach na kuchence gazowej.

 

Postanowiłem wypróbować mech , bo do tej pory termin "zmętnienie na zimno" wstawiałem na półkę , za cienki jestem na takie żeby takimi rzeczami na razie się zajmowaćNa pierwszą warkę na nowym sprzęcie wybrałem belgijskie jasne piwo. W tym konkretnym wypadku , jak i następne 4 , przełomu nie miałem praktycznie w ogóle. Akurat do pierwszego piwa , tego mchu po prostu zapomniałem dodać , mimo ,ze go uwodniłem.

 

Aktualnie piwo , w lodówce jest mętne jak diabli. Po wyjęciu , w godzinę, dwie , robi się klarowne. Różnica jest niesamowita. A wszystko przez 5 gram glonów. Więc moje zdanie jest takie . Jeśli obserwujemy słaby przełom , lub w ogóle jego brak - warto mech stosować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do tej pory nie używałem mchu. W tym sezonie zrobiłem 5 warek na nowym sprzęcie , czyli kegach i taborecie gazowym. Mimo , że wybicie mam nadal takie samo, to doprowadzenie do wrzenia warki zajmuje o wiele dłużej niż w emalii. Nie wiem czy to wynika z kega ( grubości ścian , przewodzenia ciepła ) czy z mocy palnika , wcześniej zacierałem i gotowałem na dwóch palnikach na kuchence gazowej.

 

Postanowiłem wypróbować mech , bo do tej pory termin "zmętnienie na zimno" wstawiałem na półkę , za cienki jestem na takie żeby takimi rzeczami na razie się zajmowaćNa pierwszą warkę na nowym sprzęcie wybrałem belgijskie jasne piwo. W tym konkretnym wypadku , jak i następne 4 , przełomu nie miałem praktycznie w ogóle. Akurat do pierwszego piwa , tego mchu po prostu zapomniałem dodać , mimo ,ze go uwodniłem.

 

Aktualnie piwo , w lodówce jest mętne jak diabli. Po wyjęciu , w godzinę, dwie , robi się klarowne. Różnica jest niesamowita. A wszystko przez 5 gram glonów. Więc moje zdanie jest takie . Jeśli obserwujemy słaby przełom , lub w ogóle jego brak - warto mech stosować.

Keg ma słabe przewodnictwo cieplne, głownie przez gabaryty. wąski i wysoki. Dlatego ja odpuściłem sobie sprzęt do warzenia z kegów. Emalia+nierdzewka. Był temat o tym. Butla z gazem przy kegach - wydajność gazu spada o około 50%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.