Skocz do zawartości
Marmur

AIPA Chmielenie.

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję w sobotę/niedzielę uwarzyć AIPA i o ile z zasypem i zacieraniem sobie poradzę to główkuję nad chmieleniem. Jako że nie mam specjalnie doświadczenia w innych chmielach niż nasza krajowa wielka dwójka to prosił bym o radę co do tego których, kiedy i w jakiej ilości użyć. Oto co mam na stanie z chmieli zza wielkiej wody:

  • Amarillo
  • Nugget
  • Cascade
  • Citra
Wszystkich po 100 g.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tu masz pole do popisu i inwencję bo każdy się nadaje.

Nugget dałbym jedynie na goryczkę. Resztę możesz zastosować zamiennie i na goryczkę i na aromat i na zimno :)

z uwzględnieniem % alfa kwasów. Możesz wspomóc się jakimś kalkulatorem czy programem, szybciej wtedy dopasujesz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moja propozycja:

 

- Nugget na goryczke - 60min

- Cascade na smak i aromat - 30min i 15min

- Amarillo na aromat - 0min

- Amarillo lub Citra na cichą - 30g

 

Ilosci chmielu podczas gotowania musisz sobie sam wyliczyc w zaleznosci od tego jakie chcesz koncowe IBU uzyskać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnia AIPA chmielilem tak:

 

60' - 10.0 g Chinook

55' - 10.0 g Chinook

50' - 10.0 g Chinook

45' - 10.0 g Chinook

40' - 10.0 g Cascade

35' - 10.0 g Cascade

30' - 10.0 g Cascade

25' - 10.0 g Cascade

20' - 10.0 g Amarillo

15' - 10.0 g Cascade

10' - 10.0 g Chinook

5' - 10.0 g Amarillo

0' - 10.0 g Amarillo

0' - 10.0 g Cascade

0' - 10.0 g Chinook

 

Zabawy troche jest, ale efekt bardzo mi odpowiada.

Calosc dodatkowo chmielona 20g cascade na cichej.

 

Zamiast chinook mozesz uzyc nugget.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobił tak jak napisał Bimbelt: Amarillo i Citra na koniec, Nugget na goryczkę. Jeżeli kegujesz, to nie zapomnij dodać chmieli do kega.

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja bym zrobił tak jak napisał Bimbelt: Amarillo i Citra na koniec, Nugget na goryczkę. Jeżeli kegujesz, to nie zapomnij dodać chmieli do kega.

Sypiesz chmiel do kega? Jak to robisz? Domyślam się, że luzem nie sypiesz. Ja nie sypałem chmielu do kega, tylko chmieliłem na zimno, czyli na cichej. Przy przelewaniu z fermentatora do kega po Pepsi przedostała się mała ilość Citr. To wystarczyło by się 2 razy zatkało chmielinami. Musiałem rozkręcać i czyścic króciec oraz rurkę, która czerpie piwo z dna kega.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Delektuję się zestawem Modern Bitter z CP, tam był Citra na goryczkę i Cascade na aromat. Efekt jest rewelacyjny. Grejpfruty przeważają, potem cytryny, czerwone pomarańcze.

30.09. zabutelkowałem AIPA z Simcoe na goryczkę, Wilamette na aromat i Amarillo na cichą. Zapach po cichej genialny! Ale byłem w stanie się powstrzymać i jeszcze nie otwarłem żadnej butelki ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Sypiesz chmiel do kega? Jak to robisz? Domyślam się, że luzem nie sypiesz. Ja nie sypałem chmielu do kega, tylko chmieliłem na zimno, czyli na cichej. Przy przelewaniu z fermentatora do kega po Pepsi przedostała się mała ilość Citr. To wystarczyło by się 2 razy zatkało chmielinami. Musiałem rozkręcać i czyścic króciec oraz rurkę, która czerpie piwo z dna kega.

Wrzuc chmiel w worku do kega to ci pomze utrzymac aromat chmieli do konca. Mozesz przeniesc worek z cichej albo np chmielic na sucho przy dodawaniu glukozy do kega.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok dzięki za rady, AIPA już uwarzona wyszła trochę mocniejsza niż planowałem bo 17,5 °Blg ale cóż od przybytku głowa nie boli...no chyba że się przesadzi ale to dopiero na następny dzień ;). Szczegółowo opisze u siebie w temacie, ale to jutro bo dziś już mi się nie chce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

podłączę się pod ten wątek, choć planowana przeze mnie warka, z racji posiadanych składników, nie będzie w 100% stylowa. Mam w planie następujące chmielenie (wg. BeerSmith wychodzi mi ok. 60 IBU):

 

60min - 40g citry (12,2% a-k)

15min - 20g cascade (6,2% a-k)

0min - 25g citry i 25g cascade

 

Proszę o weryfikację i sugestie. Planuję uwarzyć 21 litrów - ok. 15 BLG. Nie mam pomysłu odnośnie chmielenia na zimno (ile gramów, jaki chmiel, w jakim momencie wrzucić do fermentora i na jak długo), ponieważ nigdy nie stosowałam tej metody. Będę wdzięczna za wszystkie sugestie :)

Edytowane przez ciafu1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pomysłu odnośnie chmielenia na zimno (ile gramów, jaki chmiel, w jakim momencie wrzucić do fermentora i na jak długo), ponieważ nigdy nie stosowałam tej metody. Będę wdzięczna za wszystkie sugestie :)

Ja zastosowałem tą metodę raz w APA i byłem bardzo zadowolony, więc napiszę jak to było u mnie: 20 g citry na tydzień fermentacji cichej rzucone luzem (granulat). Uprzedzając następne pytanie - jak się pozbyć chmielin przed rozlewem do butelek: ze szklanego balonu zdekantowałem do fermentatora z kranikiem, ale wcześniej na kranik od strony wewnętrznej nałożyłem kawałek wygotowanej rajstopy i wkręciłem na niego mufę 3/4 - 1/2.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zastosowałem tą metodę raz w APA i byłem bardzo zadowolony, więc napiszę jak to było u mnie: 20 g citry na tydzień fermentacji cichej rzucone luzem (granulat). Uprzedzając następne pytanie - jak się pozbyć chmielin przed rozlewem do butelek: ze szklanego balonu zdekantowałem do fermentatora z kranikiem, ale wcześniej na kranik od strony wewnętrznej nałożyłem kawałek wygotowanej rajstopy i wkręciłem na niego mufę 3/4 - 1/2.

 

A nie zatykało ci się?

Ja zawiązuję kawałek pończochy na wężyk od strony wylotu. Filtruje elegancko. Do tego pończochę przechowuję w roztworze piro, więc jest wielorazowego użytku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja planuje rozlać na cichą do czterech 5-litrowych balonów i spróbować różne kombinacje z chmielami citra/amarillo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnia AIPA chmielilem tak:

 

60' - 10.0 g Chinook

55' - 10.0 g Chinook

50' - 10.0 g Chinook

45' - 10.0 g Chinook

40' - 10.0 g Cascade

35' - 10.0 g Cascade

30' - 10.0 g Cascade

25' - 10.0 g Cascade

20' - 10.0 g Amarillo

15' - 10.0 g Cascade

10' - 10.0 g Chinook

5' - 10.0 g Amarillo

0' - 10.0 g Amarillo

0' - 10.0 g Cascade

0' - 10.0 g Chinook

 

Zabawy troche jest, ale efekt bardzo mi odpowiada.

Calosc dodatkowo chmielona 20g cascade na cichej.

 

Zamiast chinook mozesz uzyc nugget.

 

 

Sorka że trochę odkopuję ale opisz efekt bo wygląda to ciekawie i się zastanawiam czy oprócz bajeru jest jakiś sens??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie najlepszym do tej pory patentem na filtrowanie po chmieleniu na zimno jest zmywak Jan niezbędny. Pończocha czy nawet filterki z chin się zatykają mniej lub więcej. Zmywak daje radę. Scooby chmielisz szyszką czy granulatem i w jaki sposób bo mi się przy chmieleniu w kegu szyszką w woreczku muślinowym niestety się zapchała rurka od piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pończocha czy nawet filterki z chin się zatykają mniej lub więcej.

Z całym szacunkiem, ale jedyny przypadek, kiedy pończocha może się w jakikolwiek sposób zatkać, to nieumiejętne jej użycie. Aby uniknąć kłopotów:

1. Montujemy ją na wylocie, a nie na wlocie wężyka (w przeciwnieństwie do druciaka).

2. Robimy z niej "worek" na chmieliny, a nie naciągamy ściśle na wężyk.

W takim wypadku po prostu nie ma prawa się zatkać - musiałbyś mieć tego chmielu tyle, żeby się w pończochę już nie mieścił... a wtedy bierzesz po prostu większą pończochę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod temat, proszę o ocenę chmielenia AIPA o docelowym IBU w okolicach 60 dla 20l warki 14.5 Blg.

  • po 20g Cascade, Citra i Simcoe na 40 min
  • po 15-20g Cascade, Citra i Simcoe na zimno

Zrobiłem kiedyś Mosaic SH APA (http://brewness.com/pl/recipe/mosaic-pale-ale/view) wrzucając 50g na 20 min (celowałem w 35 IBU) i 50g na zimno, wyszło bardzo dobre, lekkie piwo na lato, stąd jestem skłonny mniej więcej zachować proporcje całego chmielenia, zwiększając jedynie czas gotowania, aby zwiększyć goryczkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×