Jump to content
Sign in to follow this  
sp5

Wysładzanie -pytanie techniczne

Recommended Posts

Witam serdecznie

 

Chciałbym zapytać w temacie wysładzania-normalnie po przeniesieniu do filtratora trzeba poczekać około 40 minut, żeby zacząć zlewanie brzeczki.

 

Gdy już zejdzie cała brzeczka , dolewamy gorącej wody, i teraz pytanie czy też czekamy również 40 minut czy nie??

 

A drugie pytanie 14 litrów wody zasypałem 4,15 kg słodów (receptura Pale Ale), brzeczki przedniej zeszło mi około 9 litrów , czy to ok(czy może powinno być więcej), filtracja była za pomocą filtru z wężyka .

 

Pozdrawiam Piotr

Edited by sp5

Share this post


Link to post
Share on other sites

W słodzie zostaje mniej więcej tyle wody ile on waży , więc 9l jest :)

Po dodaniu wody do wysładzania nie musisz już czekać , pilnuj tylko żeby słód był zalany wodą aż do końca procesu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

do wysładzania używamy gorącej wody ale poniżej 78°C

można na 2 sposoby, wysładzając dolewasz wody gdy tylko jej poziom zejdzie trochę wyżej niż poziom młóta, i tak aż do uzyskania oczekiwanej ilości brzeczki

 

albo gdy zleci całość brzeczki po filtracji, dolewasz wody, powtarzasz filtrację, spuszczasz przeczkę i tak w kółko

 

duża większość osób postępuje jednak jak w ppkt 1, żeby nie robić zamętu podczas wysładzania możesz na młóto położyć talerzyk:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.