Skocz do zawartości
sp5

Wysładzanie -pytanie techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

 

Chciałbym zapytać w temacie wysładzania-normalnie po przeniesieniu do filtratora trzeba poczekać około 40 minut, żeby zacząć zlewanie brzeczki.

 

Gdy już zejdzie cała brzeczka , dolewamy gorącej wody, i teraz pytanie czy też czekamy również 40 minut czy nie??

 

A drugie pytanie 14 litrów wody zasypałem 4,15 kg słodów (receptura Pale Ale), brzeczki przedniej zeszło mi około 9 litrów , czy to ok(czy może powinno być więcej), filtracja była za pomocą filtru z wężyka .

 

Pozdrawiam Piotr

Edytowane przez sp5

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W słodzie zostaje mniej więcej tyle wody ile on waży , więc 9l jest :)

Po dodaniu wody do wysładzania nie musisz już czekać , pilnuj tylko żeby słód był zalany wodą aż do końca procesu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

do wysładzania używamy gorącej wody ale poniżej 78°C

można na 2 sposoby, wysładzając dolewasz wody gdy tylko jej poziom zejdzie trochę wyżej niż poziom młóta, i tak aż do uzyskania oczekiwanej ilości brzeczki

 

albo gdy zleci całość brzeczki po filtracji, dolewasz wody, powtarzasz filtrację, spuszczasz przeczkę i tak w kółko

 

duża większość osób postępuje jednak jak w ppkt 1, żeby nie robić zamętu podczas wysładzania możesz na młóto położyć talerzyk:)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×