Jump to content

Zbieranie gęstwy po koźlaku


Recommended Posts

Witam

 

Planuję zrobić dwa koźlaki 16 Blg, jeden po drugim, najpierw jasny potem ciemny.

Pierwszego koźlaka mam zamiar zrobić na gęstwie z pilsa.

Czy ma sens zbieranie gęstwy z pierwszego koźlaka, czy drożdże będą zbyt osłabione?

Czy może wykorzystać gęstwę z pilsa na zrobienie obu koźlaków równocześnie (wystarczy gęstwy?).

Edited by jake
Link to comment
Share on other sites

Ja bym zachował gęstwę z pilsa i dodał ją do obu koźlaków. Nie powinno zabraknąć.

Z własnego doświadczenia po burzliwej z 16°Blg , drożdże nie są takie osłabione.

Robiłem na gęstwie po koźlaku dubeltowym i też było dodrze.

Link to comment
Share on other sites

Problem jest taki, że jeżeli zrobię jednego koźlaka zaraz po burzliwej pilsa, to drugiego już od razu nie zrobię, bo będę musiał czekać ze 3 tygodnie aż cicha pilsa się skończy i trafi on do butelek (mam dostępne trzy fermentory, w tym jeden z kranikiem, którymi muszę tak żonglować, żeby ten z kranikiem po zakończeniu cichej zawsze był wolny;). W przypadku robienia jeden po drugim tego problemu nie ma.

Zrobię tak, że na wszelki wypadek podzielę gęstwę z pilsa na dwie części, gdyby ta z koźlaka była niedobra.

Edited by jake
Link to comment
Share on other sites

Zrobię tak, że na wszelki wypadek podzielę gęstwę z pilsa na dwie części, gdyby ta z koźlaka była niedobra.

Ja nie wyrzucam dobrej gęstwy , nigdy nie wiadomo kiedy się przyda.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.