Jump to content

Browar "Pod złamanym obojczykiem"


Recommended Posts

Warka nr 12 zabutelkowana ze 110g cukru, prawie klarowna. 11 już wstępnie nagazowana, dalej mętna.

 

Następne na tapetę pójdą: AIPA (muszę w końcu zakosztować tych "cudownych" chmieli), Schwarzbier (może będzie pierwszy dolniak) no i pszenica. Czekam na surowce.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
  • Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Dziś był pracowity dzień. Uwarzyłem AIPE, a następnie uwędziłem kiełbasę - pierwsze wędzenie ;-)

 

Warka nr 13 AIPA (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki)

 

 

Słody:

-pilzneński Soufflet- 3,1 kg.

-monachijski Soufflet- 1,0 kg.

-monachijski II Strzegom- 0,6 kg.

-pszeniczny Soufflet- 0,5 kg.

-bursztynowy Strzegom- 0,3kg.

 

Zacieranie:

- 90min 66°C

- podgrzanie do 76 - 15min i przeniesienie do wysładzania

 

Chmiel:

-Chinook (13,3% AK) 25g - 60min.

-Continental (9,6% AK) 20g.- 20min

-Cascade (6,9% AK) 35g.- wrzucone w trakcie chłodzenia przy temp. brzeczki ok. 75°C

 

Drożdże:

-Safale US-05

 

Wyszło ok. 21 litrów 15-15,5Blg, temp. pomieszczenia, w którym fermentuje ok.15°C

Link to post
Share on other sites

Warka nr 14 Hefe-Weizen (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki)

 

 

Słody:

- pszeniczny Soufflet- 2,5 kg..

- pilzneński Soufflet- 1,7 kg.

- monachijski Soufflet- 0,25 kg.

- cara 30 Strzegom- 0,2 kg

 

Zacieranie:

- 25min. 44-45°C

- 20min. w 64-65°C

- 40min. w 72°C

- podgrzanie do 76 - 15min i przeniesienie do wysładzania

 

Chmiel:

-Lubelski (4% AK) 20g. na 60min.

 

Drożdże:

- Fermentis WB-06

 

Wyszło ok. 21 litrów 13,5Blg, temp. pomieszczenia, w którym fermentuje ok.18-19°C

 

Ciekawy jestem tego piwa bo to pierwsza pszenica.

Link to post
Share on other sites

Warka nr 14 Hefe-Weizen (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki)

 

Zeszła do 2,5Blg. Zabutelkowana 26.11.2013 ze 150g cukru. Po jednej nocy testowa butelka plastikowa już całkiem twarda, oby nie trzeba było rozminowywać całej warki na szybciora ;)

 

Warka nr 13 AIPA (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki)

 

Zeszła też do 2,5Blg i dzisiaj chyba trafi do zabutelkowania, muszę tylko butelki ogarnąć. W zapachu cytrusów nie wyczuwam natomiast w smaku owszem. Zapowiada się dobrze.

edit: zabutelkowana 30.11.2013 ze 100g cukru.

Edited by Pastaga
Link to post
Share on other sites

Czytałem nie raz, że pszenica dobra jest świeża, nawet tydzień czy dwa po zabutelkowaniu ale czegoś takiego się nie spodziewałem (to moje pierwsze pszeniczne). Wczoraj zabutelkowałem, dziś rano testowa butelka plastikowa już twarda, podkusiło mnie i wstawiłem koło południa jedną butelkę piwa do lodówki. Właśnie ją popijam i nadziwić się nie mogę, że takie dobre już dzień po zabutelkowaniu - piana, wysycenie. Na pewno jeszcze jeszcze się poukłada ale nawet w obecnej chwili jak dla mnie jest całkiem dobre.post-3751-0-81336800-1385577932.jpg

Link to post
Share on other sites

W jeden dzień się nagazowało ? To raczej powód do zmartwień czyt. granatów.

Też mi to przeszło przez głowę ale stało w dość ciepłym pomieszczeniu od 19.11. Niby to nie długo ale przy żarłoczności WB-06 oraz braku spadku Blg w stosunku do dnia poprzedniego stwierdziłem, że mu wystarczy. Ogólnie jak stwierdzę ryzyko granatów to przeniosę do garażu gdzie drożdże powinny pójść spać i będę spijać w pierwszej kolejności. Przynajmniej będę mieć wytłumaczenie czemu tak szybko butelek ubywa ;)

U Portera też natknąłem się na podobnie szybkie nagazowanie pszeniczniaka chociaż na innych drożdżach, cyt.:

http://www.piwo.org/...520#entry152504

"21.06.2012

 

Piwo zabutelkowane. 22,5l odfermentowało do 3°Blg i zostało rozlane do butelek z dodatkiem 160g cukru.

 

23.06.2012

 

Pierwsza degustacja. Piwko już się nagazowało. Betonowa piana. Świetne weizenowe aromaty. Jest goździk, jest banan, jakieś ciasteczkowo-czekoladowe posmaki. Bardzo udane piwko. Nie wytrzyma długo :)"

Link to post
Share on other sites

Warka nr 15 Schwarzbier (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki) - stało się, pierwszy dolniak nastawiony!

 

Słody:

- pilzneński Soufflet- 2,4 kg.

- monachijski Soufflet- 1,3 kg.

- monachijski II Strzegom- 0,6 kg

- czekoladowy ciemny Strzegom- 0,1kg (wsypany na końcu)

- barwiący Soufflet - 0,15kg (wsypany na końcu)

Zacieranie:

- 20min.62°C

- 50min. w 72°C

- podgrzanie do 76 - 10min i przeniesienie do wysładzania

 

Chmiel:

-Marynka (10% AK) 20g. na 60min. (gotowanie 70min.)

-Hallertauer Spalter Select (5% AK) 20g. na 30min.

 

Drożdże:

- Saflager W34/70

 

Wyszło ok. 21 litrów 14Blg(? próbnik pokazał 13 ale z czystą wodą schodzi na -0,5-1,0), temp. pomieszczenia, w którym fermentuje ok.9,5-10,5°C Nie wiem czy rozcieńczać czy pozostawić? Do tej pory wydajność miałem mniejszą ale przyłożyłem się do wysładzania, a i słodu Sklep Z Innej Beczki nie żałuje ;)

Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki za odpowiedź. Na razie czekam aż ruszy fermentacja, a rozcieńczać chyba jednak nie będę.

 

Edit: warka jednak rozcieńczona, fermentacja ruszyła 02.12 wieczorem. Przelana na cichą i przeniesiona do garażu (4-5st.C) w dn. 17.12.13r.

Edited by Pastaga
Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Warka nr 16 Pale Ale (zestaw ze Sklepu Z Innej Beczki) - powrót do podstaw :beer:

Słody:
słód pale ale Soufflet- 4 kg.
słód Carahell Weyermann- 0,2 kg.
słód Caraamber Weyermann- 0,2 kg.
słód karmelowy czerwony Strzegom- 0,1 kg.

Zacieranie:
- 90 min w 67°C
- podgrzanie do 76 - 15min i przeniesienie do wysładzania

Chmiel:
- chmiel Challenger- 25 g. (po 10min. na 60min.)
- chmiel East Kent Goldings- 20 g. (5min. przed końcem)


Drożdże:
- Fermentis S-04

Wyszło ok. 22 litrów 11Blg. Temp. pomieszczenia, w którym fermentuje ok.18°C.

 

07.11.2015 - zabutelkowana ze 113g cukru

Edited by Pastaga
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.