Kasanga 4 Posted October 25, 2011 Witam, 100g. na 20l. STOUT-a 12°Blg do refermentacji będzie ok ? pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
damian_ia4 0 Posted October 25, 2011 Ja bym dał 50g, stout nie powinien być mocno nagazowany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopyr 119 Posted October 25, 2011 (edited) Witam,100g. na 20l. STOUT-a 12°Blg do refermentacji będzie ok ? pozdrawiam. 100g czego? Cukru, glukozy czy suchego ekstraktu? Cukru - może ciut za dużo, 80-90g by starczyło. Glukozy - raczej ok. Ekstrakt - może być za mało, chyba lepiej 120g. Ja bym dał 50g, stout nie powinien być mocno nagazowany. Nie, no 50g to do kega. Do butelek te 80g cukru będzie ok. Edited October 25, 2011 by kopyr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kasanga 4 Posted October 25, 2011 (edited) Fakt nie napisałem , cukier. Dzięki za pomoc. Czas do zmagań z kapslownicą jeszcze się nie do końca zaprzyjaźniliśmy. Edited October 25, 2011 by Kasanga Quote Share this post Link to post Share on other sites
kopyr 119 Posted October 25, 2011 Fakt nie napisałem , cukier. No to 60g jeśli bardziej ortodoksyjnie, 80g jeśli wolisz mocniejsze nasycenie, ale jednak w stylu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kasanga 4 Posted October 25, 2011 Dam 80g. wolę nagazowane no i z pianą. Jeszcze raz dziękuję. Quote Share this post Link to post Share on other sites
damian_ia4 0 Posted October 25, 2011 (edited) Ja bym dał 50g' date=' stout nie powinien być mocno nagazowany.[/quote']Nie, no 50g to do kega. Do butelek te 80g cukru będzie ok. Jak dla mnie 50g cukru na 20l stouta (do butelek) jest ok, lubię lekko nagazowane piwa Edited October 25, 2011 by damian_ia4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kasanga 4 Posted October 25, 2011 Oj doświadczenia mi trzeba doświadczenia, a tu tyle czasu od zacierania do degustacji trzeba odczekać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel1024 2 1 Items Posted October 25, 2011 na pewno nie 150g piwo pięknie nagazowane ale piana trzyma wtedy 30min, jak kolega napisał koło 70-80 cukru będzie ok:) Quote Share this post Link to post Share on other sites