Jump to content
Sign in to follow this  
Kasanga

100g. na 20l. ?

Recommended Posts

Witam,

100g. na 20l. STOUT-a 12°Blg do refermentacji będzie ok ?

 

pozdrawiam.

100g czego? Cukru, glukozy czy suchego ekstraktu?

Cukru - może ciut za dużo, 80-90g by starczyło.

Glukozy - raczej ok.

Ekstrakt - może być za mało, chyba lepiej 120g.

 

Ja bym dał 50g, stout nie powinien być mocno nagazowany.

Nie, no 50g to do kega. Do butelek te 80g cukru będzie ok.

Edited by kopyr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt nie napisałem , cukier.

Dzięki za pomoc. Czas do zmagań z kapslownicą jeszcze się nie do końca zaprzyjaźniliśmy.

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fakt nie napisałem , cukier.

No to 60g jeśli bardziej ortodoksyjnie, 80g jeśli wolisz mocniejsze nasycenie, ale jednak w stylu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym dał 50g' date=' stout nie powinien być mocno nagazowany.[/quote']

Nie, no 50g to do kega. Do butelek te 80g cukru będzie ok.

Jak dla mnie 50g cukru na 20l stouta (do butelek) jest ok, lubię lekko nagazowane piwa :D

Edited by damian_ia4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj doświadczenia mi trzeba doświadczenia, a tu tyle czasu od zacierania do degustacji trzeba odczekać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.