Skocz do zawartości
Kasanga

100g. na 20l. ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

100g. na 20l. STOUT-a 12°Blg do refermentacji będzie ok ?

 

pozdrawiam.

100g czego? Cukru, glukozy czy suchego ekstraktu?

Cukru - może ciut za dużo, 80-90g by starczyło.

Glukozy - raczej ok.

Ekstrakt - może być za mało, chyba lepiej 120g.

 

Ja bym dał 50g, stout nie powinien być mocno nagazowany.

Nie, no 50g to do kega. Do butelek te 80g cukru będzie ok.

Edytowane przez kopyr

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Fakt nie napisałem , cukier.

Dzięki za pomoc. Czas do zmagań z kapslownicą jeszcze się nie do końca zaprzyjaźniliśmy.

Edytowane przez Kasanga

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Fakt nie napisałem , cukier.

No to 60g jeśli bardziej ortodoksyjnie, 80g jeśli wolisz mocniejsze nasycenie, ale jednak w stylu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Ja bym dał 50g' date=' stout nie powinien być mocno nagazowany.[/quote']

Nie, no 50g to do kega. Do butelek te 80g cukru będzie ok.

Jak dla mnie 50g cukru na 20l stouta (do butelek) jest ok, lubię lekko nagazowane piwa :D

Edytowane przez damian_ia4

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×