Skocz do zawartości
pathfinder

Jaki ekstrakt słodowy niechmielony do Coopers Real Ale???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono Piwowarów

 

Proszę o pomoc dla grzesznika, który przez wiele lat wspierał bezmyślnie browary ble W końcu jednak dojrzał do decyzji aby nawarzyć sobie własnego piwa .

Na początku jest chaos, i zapewne wszyscy przez ten etap przechodzili, więc liczę na waszą wyrozumiałość.

Ale do konkretów. Zakupiłem puchę ekstraktu Coopers Real Ale z kompletnym osprzętem. Cały proces przygotowania, fermentacji i refermentacji powiedzmy, że jest mi znany (w mniejszym lub jeszcze w mniejszym stopniu). Jednak nie wiem za bardzo jaki słód niechmielony wybrać w zamian za cukier lub glukozę. Wiele osób wypowiada się negatywnie na temat cukru i jego pochodnych. Poradźcie jaki słód dobrać do tego Coopersa i w jakiej ilości należy go dodać do pierwszej fermentacji. Mój zestaw zawiera pojemnik na 30 litrów.

W sklepie internetowym jest dostępny np. Ekstrakt słodowy Spraymalt Light Muntons. Czy można zmieszać go z Real Ale?

Piszą, że 1kg ekstraktu zastępuje 1kg cukru. Czy ta ilość słodu wystarczy na litraż mojego fermentora? Oczywista chodzi o zadawalającą procentowość złotego napoju.

I ostatnie pytanie, czy mogę użyć tego słodu do refermentacji po zalaniu butelek?

 

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja doradziłbym nie dodawać cukru. Ekstrakt słodowy to dobry pomysł. Może być muntons, WES lub cokolwiek. Do refermentacji daj zwykły cukier, ja tak robię od zawsze. Podobno różnica nie wyczuwalna.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Do REAL ALE starczy np 500g jasnego suchego ekstraktu słodowego (Spraymalt Light Muntons) i od 300 do 500 gramów glukozy. Litraż "wiadra" nie ma tu nic do rzeczy. Rozrabiasz wodą do ilości sugerowanej w instrukcji brew-kita. Im więcej glukozy tym więcej %:D. To będzie ten ekwiwalent kilograma cukru (ten ekonomiczny, ale zapewniający dobry smak, treściwość piwa i pianę) - Puszka ekstraktu (1,5kg ekstrakt JASNY np Coopers lub Muntons) w syropie to już moim zdaniem przesada - drożej kosztuje ale jak najbardziej się nadaje.

Do refermentacji możesz z powodzenie użyć glukozy (Delecta) dostępna jest w każdym sklepie na regale ze słodzikami/budyniami. Pakowana po 100g - myślę, że 125g-150g dodane przed rozlewem załatwi sprawę.

Cukier do refermentacji też się nadaje. W tej ilości nie wniesie żadnych "złych" posmaków. W zestawie z fermentorem pewnie masz miarkę do cukru - możesz sypać od razu do butelek.

Edytowane przez coelian

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

ekstrakt słodowy WES, dobra cena i jakość, na pierwszy raz wrzuć brewkit + 1,7kg WES'a i zalej do 20L, będzie mocniejsze i bardziej treściwe, brewkity mają to do siebie że są wodniste i jak sam nie zadbasz o to jak to zniwelować to będziesz pił wodniste;)

 

te dodatkowe 0,2 ekstraktu w syropie (1,7 a nie 1,5) + 3L objętości mniej dadzą lepszy efekt niż droższy ekstrakt z glukozą, nawet jeśli tak jest w przepisie

 

PS nie rób na drożdżach z zestawu z puszką, chyba że to jakaś lepsza liga, lepiej zainwestować 5-6zł w S-04

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo za wyczerpujące informacje. Wszystko gotowe tylko czekam na słód i zabieram się za pierwsze warzenie :beer:

 

Przy okazji poprosiłbym o jeszcze jedną poradę odnośnie dezynfekcji osprzętu i butelek. W sklepach dostępne są specjalne środki chemiczne, po których zastosowaniu nawet nie trzeba płukać. Potrzebuję prostej, sprawdzonej i najmniej upierdliwej metody.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Przy okazji poprosiłbym o jeszcze jedną poradę odnośnie dezynfekcji osprzętu i butelek. W sklepach dostępne są specjalne środki chemiczne, po których zastosowaniu nawet nie trzeba płukać. Potrzebuję prostej, sprawdzonej i najmniej upierdliwej metody.

Ilu piwowarów, tyle "wygodnych" dla każdego innych technik :beer:

Na początek artykuł a potem wyszukiwarka prawdę Ci powie.

Ja stosuję ClO2 - zbiór podstawowych informacji i opinii tutaj

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam Kolegę pathfinder, że wcinam się w jego temat, ale nie widzę potrzeby tworzyć nowy.

W sobotę (29.10.2011) "zapuściłem" konserwę z tematu do fermentacji z kilogramem glukozy, około 20 litrów wody.

Do jakiej wartości °Blg powinna zejść brzeczka?

Niestety nie zmierzyłem ile miała przed zamknięciem fermentatora.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

tydzień burzliwej + tyle samo cichej i powinno zejść do 2-4°Blg

wtedy butelkuj

nastaw na 20L miał ok. 11-12°Blg

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
tydzień burzliwej + tyle samo cichej i powinno zejść do 2-4°Blg

wtedy butelkuj

nastaw na 20L miał ok. 11-12°Blg

Jeżeli fermentacja brewkita z kilogramem glukozy zatrzyma się na 4°Blg to raczej oznacza to niezakończoną fermentację.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu burzliwej zmierz blg, potem następnego dnia, jak się nie zmieni to na cichą albo do butelek.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

zależy;)

jak po 2 tygodniach nie zejdzie poniżej 4°Blg to nie ma sensu trzymać tego dalej, ale poniżej 2°Blg też nie zejdzie, wg. mnie nie ma takiej opcji

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×