Skocz do zawartości
full-light

ekstrakty słodowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na rynku jest wielu producentów ekstraktów słodowych. Który z nich jest najlepszy? Chodzi mi nie tylko o samą jakość ekstraktu ale też o uwzględnienie ceny produktu. Np Wes jasny 1.7 kg kosztuje ~30 zł, ale coopers jasny 1.5 kg-40 zł. Czy 1.7kg wesa równa sie z 1.5kg coopersa czy muntonsa? Czy warto dać 10 zł więcej za zagraniczne produkty czy szkoda przepłacać? Jakie są Wasze opinie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja z początku kariery używałem WESa, to dobre produkty, ale nie mam porównania z konkurencją

co prawda nawet WES jasny jest dosyć 'ciemny', ale na początek ładnie wyglądają takie bursztynowe piwka.

Tak czy siak zacznij zacierać!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

ekstrakty zawsze będą ciemniejsze, to jest związane z długim zatężaniem. Po za tym puszki leżąc w sklepach cały czas ciemnieją na skutek postępujących reakcji Maillarda. Duże stężenia cukru i biała oraz małe ilości wody powodują że ekstrakty ciemnieją leżąc tylko na półce.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
co prawda nawet WES jasny jest dosyć 'ciemny', ale na początek ładnie wyglądają takie bursztynowe piwka.

Właśnie dzisiaj otworzyłem pierwszą butelkę piwa zrobionego z samodzielnie nachmielanych jasnych WESów i moje pierwsze skojarzenie było takie, że chyba w Wolsztynie się pomylili i wlali bursztynowy do puszek od jasnego :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanie o ekstrakty.

Czyjej produkcji ekstrakty sprzedaje Biowin? Wesa czy jakieś inne?

 

Pytam dlatego że jest jaśniejszy od wesowego. Mankamentem jednak jest plastikowy pojemnik z nieszczelnym zamknięciem. Czasami lubi wyciekać spod zakrętki. Nigdzie nie jest podane z jakiego słodu ten ekstrakt.

Edytowane przez full-light

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś wie może jak rozjaśnić ekstrakty słodowe?

Zakupiłem ostatnio kilka puszek Wesa jasnego i kolejny raz otrzymałem z nich piwo które trudno nazwać jasnym.

Są jakieś metody aby z takich ekstraktów otrzymać jaśniejsze piwo?

Może to głupie pytanie, ale mam zakupionych puszek na co najmniej 3 warki a chciałbym choć jedną zrobić naprawdę jasną.

Edytowane przez full-light

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dokupić jaśniejszy ekstrakt? Np. Muntons extra light.

 

Ekstraktu nie da się rozjaśnić inaczej, niż mieszając go z jaśniejszym ekstraktem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Obawiam się ze ten ekstrakt z Biowinu to tak naprawdę ekstrakt z WES'a. Zapytaj Antexa bo on się bardziej zna na produktach WES'a.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś wie może jak rozjaśnić ekstrakty słodowe?

Zakupiłem ostatnio kilka puszek Wesa jasnego i kolejny raz otrzymałem z nich piwo które trudno nazwać jasnym.

Są jakieś metody aby z takich ekstraktów otrzymać jaśniejsze piwo?

Może to głupie pytanie, ale mam zakupionych puszek na co najmniej 3 warki a chciałbym choć jedną zrobić naprawdę jasną.

Aby zapobiec karamelizacji ekstraktu:

1. Zrób "pełne gotowanie" (full boil), tzn. zacznij gotowanie z ok. 23L wody aby otrzymać 20L po gotowaniu.

albo, gdy nie chcesz lub nie możesz robić pełnego gotowania:

2. Zrób "late addition", tzn. dodaj połowę albo więcej ekstraktu na ostatnie 5 min gotowania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze małe spostrzeżenie dotyczące wydajności ekstraktów.

 

a) 2 x 1,7 kg Jasny Bruntal (zakup w HB - polecam) w 20 litrach wody = 12,5 blg

 

b) 1 x 1,7 kg Jasny WES + 1,7 kg WES pszeniczny - w tej samej ilości wody = 10,5 blg

 

mniej cukrów, czy ki diabeł?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

mniej cukrów, czy ki diabeł?

Może to błąd pomiaru? Mierzyłeś tym samym ballingomierzem?

Może była Inna temperatura pomiaru?

A może nie wypłukałeś dobrze puszki po wlaniu ekstraktu? ;)

Zgodnie z tabelką z 3,4kg ekstraktu WES powinieneś uzyskać 22,9l 11,4°Blg.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No więc ballingomierz ten sam, bo innego nie mam. Wypłukany do czysta i za pierwszym i za drugim razem.

Temperatura pomiaru za drugim razem 5 stopni więcej, ale już sprawdziłem, że AŻ takiej różnicy nie tłumaczy...

 

Nie żebym wietrzył jakąś spiskową teorię, ale jakoś mam lekką nieufność do tabelek. To pewnie z racji wieku :-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Być może inna jest zawartość suchej masy. Z dwóch puszek Bruntala (jasny i ciemny) otrzymałam 20l brzeczki o ekstrakcie 12,4Blg (mierzone refraktometrem). Moze kiedyś powtórzę eksperyment na WESie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Słuchajta,

 

Tu: http://www.piwo.org/topic/6165-dark-ale-jaki-ekstrakt-slodowy/ - prowadziłem wymianę opinii z anteksem o podobnym problemie, nawiązując do postów jeszcze jednego użytkownika.

 

Coś chyba jednak jest na rzeczy ....

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Słuchajta,

 

Tu: http://www.piwo.org/...strakt-slodowy/ - prowadziłem wymianę opinii z anteksem o podobnym problemie, nawiązując do postów jeszcze jednego użytkownika.

 

Coś chyba jednak jest na rzeczy ....

 

Nie mam nic do WESów. Natomiast wyciągnąłem wnioski następujące:

- mierzyć blg przy 18 litrach, a nie przy 20, bo może być za późno;

- ekstrakt ekstraktowi nie równy - nie można w ciemno przyjmować, że jak na jednym TAK, to na innym też;

 

Przy okazji - Witaj Marcinku - tu Szwagier mówi :smilies:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

...no tak wyszło :) ...cześć Wojtuś - i nie zapomnij uzupełnić tematu jak pomierzysz te zakupy które dziś raportowałeś telefonicznie ... będziemy wiedzieć czy nam się tylko wydawało hehe

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wracam do głównego postu tego tematu po 5 latach. :D

Bardzo polecam czeskiego Bruntala. Być może jest to kwestia sezonowości i co roku są inne efekty, ale mogę polecić. Czy to do warzenia z ekstraktów, czy do podbijania zacieru, jest ok!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jutro będę mierzył Bruntala, w niedzielę  Gozdawę, oba Pale Ale. Bruntala otwarłem aby uczynić starter i to chyba najbardziej lepki jaki miałem okazję usiłować rozbełtać. Przy okazji - teraz na Alledrogo są ekstrakty Bruntala po 23-24 złote. Seria z ważnością do marca.

Edytowane przez c64club

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×