Jump to content

ekstrakty słodowe


full-light
 Share

Recommended Posts

Witam.

Na rynku jest wielu producentów ekstraktów słodowych. Który z nich jest najlepszy? Chodzi mi nie tylko o samą jakość ekstraktu ale też o uwzględnienie ceny produktu. Np Wes jasny 1.7 kg kosztuje ~30 zł, ale coopers jasny 1.5 kg-40 zł. Czy 1.7kg wesa równa sie z 1.5kg coopersa czy muntonsa? Czy warto dać 10 zł więcej za zagraniczne produkty czy szkoda przepłacać? Jakie są Wasze opinie?

Link to comment
Share on other sites

ekstrakty zawsze będą ciemniejsze, to jest związane z długim zatężaniem. Po za tym puszki leżąc w sklepach cały czas ciemnieją na skutek postępujących reakcji Maillarda. Duże stężenia cukru i biała oraz małe ilości wody powodują że ekstrakty ciemnieją leżąc tylko na półce.

Link to comment
Share on other sites

co prawda nawet WES jasny jest dosyć 'ciemny', ale na początek ładnie wyglądają takie bursztynowe piwka.

Właśnie dzisiaj otworzyłem pierwszą butelkę piwa zrobionego z samodzielnie nachmielanych jasnych WESów i moje pierwsze skojarzenie było takie, że chyba w Wolsztynie się pomylili i wlali bursztynowy do puszek od jasnego :)

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze jedno pytanie o ekstrakty.

Czyjej produkcji ekstrakty sprzedaje Biowin? Wesa czy jakieś inne?

 

Pytam dlatego że jest jaśniejszy od wesowego. Mankamentem jednak jest plastikowy pojemnik z nieszczelnym zamknięciem. Czasami lubi wyciekać spod zakrętki. Nigdzie nie jest podane z jakiego słodu ten ekstrakt.

Edited by full-light
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Czy ktoś wie może jak rozjaśnić ekstrakty słodowe?

Zakupiłem ostatnio kilka puszek Wesa jasnego i kolejny raz otrzymałem z nich piwo które trudno nazwać jasnym.

Są jakieś metody aby z takich ekstraktów otrzymać jaśniejsze piwo?

Może to głupie pytanie, ale mam zakupionych puszek na co najmniej 3 warki a chciałbym choć jedną zrobić naprawdę jasną.

Edited by full-light
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Czy ktoś wie może jak rozjaśnić ekstrakty słodowe?

Zakupiłem ostatnio kilka puszek Wesa jasnego i kolejny raz otrzymałem z nich piwo które trudno nazwać jasnym.

Są jakieś metody aby z takich ekstraktów otrzymać jaśniejsze piwo?

Może to głupie pytanie, ale mam zakupionych puszek na co najmniej 3 warki a chciałbym choć jedną zrobić naprawdę jasną.

Aby zapobiec karamelizacji ekstraktu:

1. Zrób "pełne gotowanie" (full boil), tzn. zacznij gotowanie z ok. 23L wody aby otrzymać 20L po gotowaniu.

albo, gdy nie chcesz lub nie możesz robić pełnego gotowania:

2. Zrób "late addition", tzn. dodaj połowę albo więcej ekstraktu na ostatnie 5 min gotowania.

Link to comment
Share on other sites

No to jeszcze małe spostrzeżenie dotyczące wydajności ekstraktów.

 

a) 2 x 1,7 kg Jasny Bruntal (zakup w HB - polecam) w 20 litrach wody = 12,5 blg

 

b) 1 x 1,7 kg Jasny WES + 1,7 kg WES pszeniczny - w tej samej ilości wody = 10,5 blg

 

mniej cukrów, czy ki diabeł?

Link to comment
Share on other sites

mniej cukrów, czy ki diabeł?

Może to błąd pomiaru? Mierzyłeś tym samym ballingomierzem?

Może była Inna temperatura pomiaru?

A może nie wypłukałeś dobrze puszki po wlaniu ekstraktu? ;)

Zgodnie z tabelką z 3,4kg ekstraktu WES powinieneś uzyskać 22,9l 11,4°Blg.

Link to comment
Share on other sites

No więc ballingomierz ten sam, bo innego nie mam. Wypłukany do czysta i za pierwszym i za drugim razem.

Temperatura pomiaru za drugim razem 5 stopni więcej, ale już sprawdziłem, że AŻ takiej różnicy nie tłumaczy...

 

Nie żebym wietrzył jakąś spiskową teorię, ale jakoś mam lekką nieufność do tabelek. To pewnie z racji wieku :-)

Link to comment
Share on other sites

Być może inna jest zawartość suchej masy. Z dwóch puszek Bruntala (jasny i ciemny) otrzymałam 20l brzeczki o ekstrakcie 12,4Blg (mierzone refraktometrem). Moze kiedyś powtórzę eksperyment na WESie.

Link to comment
Share on other sites

Słuchajta,

 

Tu: http://www.piwo.org/...strakt-slodowy/ - prowadziłem wymianę opinii z anteksem o podobnym problemie, nawiązując do postów jeszcze jednego użytkownika.

 

Coś chyba jednak jest na rzeczy ....

 

Nie mam nic do WESów. Natomiast wyciągnąłem wnioski następujące:

- mierzyć blg przy 18 litrach, a nie przy 20, bo może być za późno;

- ekstrakt ekstraktowi nie równy - nie można w ciemno przyjmować, że jak na jednym TAK, to na innym też;

 

Przy okazji - Witaj Marcinku - tu Szwagier mówi :smilies:

Link to comment
Share on other sites

...no tak wyszło :) ...cześć Wojtuś - i nie zapomnij uzupełnić tematu jak pomierzysz te zakupy które dziś raportowałeś telefonicznie ... będziemy wiedzieć czy nam się tylko wydawało hehe

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Wracam do głównego postu tego tematu po 5 latach. :D

Bardzo polecam czeskiego Bruntala. Być może jest to kwestia sezonowości i co roku są inne efekty, ale mogę polecić. Czy to do warzenia z ekstraktów, czy do podbijania zacieru, jest ok!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Jutro będę mierzył Bruntala, w niedzielę  Gozdawę, oba Pale Ale. Bruntala otwarłem aby uczynić starter i to chyba najbardziej lepki jaki miałem okazję usiłować rozbełtać. Przy okazji - teraz na Alledrogo są ekstrakty Bruntala po 23-24 złote. Seria z ważnością do marca.

Edited by c64club
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.