Skocz do zawartości
srebrny

Młynek kamienny

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy post, więc witam Wszystkich.

Forum śledzę od dwóch lat i dzięki Wam przekonałem się do domowego warzenia.

A teraz do rzeczy. Dzisiaj u sąsiada teścia widziałem stary młynek do mielenia ziarna. Ma on (młynek nie sasiad) dwa duże kamienie, regulację i drewnianą obudowę. Napęd to silnik o dużej mocy. Sasiadowi służył przez lata do mielenia zboża dla zwierząt gospodarskich. Mogę tanio kupić ten młynek ale proszę o pomoc doświadczonych piwowarów. Czy warto?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Jeśli "tanio" to więcej niż 10 złotych, to nie warto.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cześć. Jeśli "tanio" to więcej niż 10 złotych, to nie warto.

Dlaczego ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Darko też nie rozumiem Twojej wypowiedzi?

W wielu starszych śrutownikach były używane kamienne lub betonowe żarna. Jeśli tylko śrutownik można wyregulować tak żeby nie niszczył za bardzo łuski to nie widzę przeciwwskazań przed zakupem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego, że młynek kamieniowy nie jest przystosowany do śrutowania słodu. Za 200 złotych można kupić Porkerta, można też kupować słód ześrutowany.

Cemik1, jeśli ktoś ma zamiar kupić śrutownik z myślą sprzedaży z zyskiem to chyba nie powinien zadawać pytań na forum piwowarskim :rolleyes:.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też mam taki sprzęt do dyspozycji u teściów, ale nie odważyłem się go użyć do słodu. Obawiam się, że zbyt mocno zmiażdży łuskę i będzie za dużo mąki, kamienie są dość ciężkie.

 

Z drugiej strony można by wypróbować. Sprawdź, zanim się skusisz na zakup.

Edytowane przez LJajecznica

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bielok, jeśli ktoś chce stosować młynek przeznaczony do jakiegokolwiek rozdrabniania zboża do, jakby nie było, precyzyjnego śrutowania słodu na piwa to mogę mu życzyć powodzenia.

Edytowane przez darko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tą opinią pozwolę się nie zgodzić. Po niezbyt kłopotliwym wyregulowaniu ześrutowałem u sąsiada na żarnowym śrutowniku 25kg słodu. Bez niespodzianek. Była i łuska i wydajność i niekłopotliwe filtrowanie. Też likwiduje on gospodarkę i chciał mi nawet sprzedać ten śrutownik za 100PLN ale bez silnika. Na razie się wstrzymałem, może dorzuci silnik lub spuści z ceny.

Nikogo nie namawiałem do odsprzedaży. Wyraziłem tylko opinię o potencjalnej wartości sprzętu i jego komponentów. Na forum wiele jest ofert i zapytań więc chyba nie naruszyłem regulaminu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ nie mam doświadczenia ze śrutowanym słodem zadałem to pytanie.

Darko, taniość nie jest powodem mojego zainteresowania.

Natomiast jest możliwość regulacji mielenia i to może być przekonujący powód.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Porkert to jedyny rozsądny wybór. Na śruownik kamieniowy to nawet szkoda prądu, chyba że robisz warki po 100 litrów.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Porkert to jedyny rozsądny wybór. Na śruownik kamieniowy to nawet szkoda prądu, chyba że robisz warki po 100 litrów.

Hmm....

Spotkałem różne opinie, również na tym forum, dotyczące poszczególnych egzemplarzy porketów, Wydaje się, że różnie bywa.

Ponadto jeśli mielenie nie spodoba mi się, to ok 200 źle zainwestowane.

Ale nie wiem jaka powinna być prawidłowa struktura słodu po śrutowaniu.

Wypróbowanie mielenia u siasiada niewykonalne.

Edytowane przez srebrny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie na pierwszą warkę słód ześrutowany i na próbę z 2 kg nieśrutowanego.

Zrób próbę i porównaj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kup sobie na pierwszą warkę słód ześrutowany i na próbę z 2 kg nieśrutowanego.

Zrób próbę i porównaj.

Pierwsze koty za płoty już za mną.

I tu problem, ponieważ słody ześrutowane z różnych sklepów, miały różną strukturę. Do tej pory było mi wsio ryba. Ale teraz jeśli mam sam mielić, to nie wiem czy te kamienne żarna to dobry pomysł.

Jak wspomniałem wcześniej nie ma możliwości próby. Dlatego liczyłem na odzew tych, którzy próbowali,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To, że komuś się udało ześrutować dobrze na podobnym sprzęcie nie znaczy, że i Tobie się uda. Tym bardziej, że jest mocno używany i może być nie w pełni regulowalny. Test jednak jak najbardziej wskazany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×