srebrny 1 Posted October 23, 2011 Mój pierwszy post, więc witam Wszystkich. Forum śledzę od dwóch lat i dzięki Wam przekonałem się do domowego warzenia. A teraz do rzeczy. Dzisiaj u sąsiada teścia widziałem stary młynek do mielenia ziarna. Ma on (młynek nie sasiad) dwa duże kamienie, regulację i drewnianą obudowę. Napęd to silnik o dużej mocy. Sasiadowi służył przez lata do mielenia zboża dla zwierząt gospodarskich. Mogę tanio kupić ten młynek ale proszę o pomoc doświadczonych piwowarów. Czy warto? Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted October 23, 2011 Cześć. Jeśli "tanio" to więcej niż 10 złotych, to nie warto. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cemik1 42 Posted October 23, 2011 Bez przesady. Sam silnik jest wiele więcej warty. Jeżeli masz miejsce to warto. Warto też najpierw wypróbować (jeszcze u sąsiada). Quote Share this post Link to post Share on other sites
srebrny 1 Posted October 23, 2011 Cześć. Jeśli "tanio" to więcej niż 10 złotych, to nie warto. Dlaczego ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted October 23, 2011 Cześć. Darko też nie rozumiem Twojej wypowiedzi? W wielu starszych śrutownikach były używane kamienne lub betonowe żarna. Jeśli tylko śrutownik można wyregulować tak żeby nie niszczył za bardzo łuski to nie widzę przeciwwskazań przed zakupem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted October 23, 2011 Dlatego, że młynek kamieniowy nie jest przystosowany do śrutowania słodu. Za 200 złotych można kupić Porkerta, można też kupować słód ześrutowany. Cemik1, jeśli ktoś ma zamiar kupić śrutownik z myślą sprzedaży z zyskiem to chyba nie powinien zadawać pytań na forum piwowarskim :rolleyes:. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LJajecznica 8 Posted October 23, 2011 (edited) Też mam taki sprzęt do dyspozycji u teściów, ale nie odważyłem się go użyć do słodu. Obawiam się, że zbyt mocno zmiażdży łuskę i będzie za dużo mąki, kamienie są dość ciężkie. Z drugiej strony można by wypróbować. Sprawdź, zanim się skusisz na zakup. Edited October 23, 2011 by LJajecznica Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted October 23, 2011 (edited) Bielok, jeśli ktoś chce stosować młynek przeznaczony do jakiegokolwiek rozdrabniania zboża do, jakby nie było, precyzyjnego śrutowania słodu na piwa to mogę mu życzyć powodzenia. Edited October 23, 2011 by darko Quote Share this post Link to post Share on other sites
cemik1 42 Posted October 23, 2011 Z tą opinią pozwolę się nie zgodzić. Po niezbyt kłopotliwym wyregulowaniu ześrutowałem u sąsiada na żarnowym śrutowniku 25kg słodu. Bez niespodzianek. Była i łuska i wydajność i niekłopotliwe filtrowanie. Też likwiduje on gospodarkę i chciał mi nawet sprzedać ten śrutownik za 100PLN ale bez silnika. Na razie się wstrzymałem, może dorzuci silnik lub spuści z ceny. Nikogo nie namawiałem do odsprzedaży. Wyraziłem tylko opinię o potencjalnej wartości sprzętu i jego komponentów. Na forum wiele jest ofert i zapytań więc chyba nie naruszyłem regulaminu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
srebrny 1 Posted October 23, 2011 Ponieważ nie mam doświadczenia ze śrutowanym słodem zadałem to pytanie. Darko, taniość nie jest powodem mojego zainteresowania. Natomiast jest możliwość regulacji mielenia i to może być przekonujący powód. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Posted October 23, 2011 Porkert to jedyny rozsądny wybór. Na śruownik kamieniowy to nawet szkoda prądu, chyba że robisz warki po 100 litrów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
srebrny 1 Posted October 23, 2011 (edited) Porkert to jedyny rozsądny wybór. Na śruownik kamieniowy to nawet szkoda prądu, chyba że robisz warki po 100 litrów. Hmm.... Spotkałem różne opinie, również na tym forum, dotyczące poszczególnych egzemplarzy porketów, Wydaje się, że różnie bywa. Ponadto jeśli mielenie nie spodoba mi się, to ok 200 źle zainwestowane. Ale nie wiem jaka powinna być prawidłowa struktura słodu po śrutowaniu. Wypróbowanie mielenia u siasiada niewykonalne. Edited October 23, 2011 by srebrny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Przemyss 9 Posted October 23, 2011 Kup sobie na pierwszą warkę słód ześrutowany i na próbę z 2 kg nieśrutowanego. Zrób próbę i porównaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
srebrny 1 Posted October 23, 2011 Kup sobie na pierwszą warkę słód ześrutowany i na próbę z 2 kg nieśrutowanego.Zrób próbę i porównaj. Pierwsze koty za płoty już za mną. I tu problem, ponieważ słody ześrutowane z różnych sklepów, miały różną strukturę. Do tej pory było mi wsio ryba. Ale teraz jeśli mam sam mielić, to nie wiem czy te kamienne żarna to dobry pomysł. Jak wspomniałem wcześniej nie ma możliwości próby. Dlatego liczyłem na odzew tych, którzy próbowali, Quote Share this post Link to post Share on other sites
cemik1 42 Posted October 23, 2011 To, że komuś się udało ześrutować dobrze na podobnym sprzęcie nie znaczy, że i Tobie się uda. Tym bardziej, że jest mocno używany i może być nie w pełni regulowalny. Test jednak jak najbardziej wskazany. Quote Share this post Link to post Share on other sites