Skocz do zawartości
gregori1977

Browar O&S warzy

Rekomendowane odpowiedzi

Warka 2

04.07.2011

Prawdziwe Pszeniczne zestaw ekstraktów z BA

-ekstrakt słodowy pszeniczny suchy 3kg\

-chmiel aromatyczny hallertau tradition 30g

zadana drożdżami WB-06

Wyszło 20 l 12 blg

Polecam na początek przygody z warzeniem przed zacieraniem dobra praktyka.

Wyszła bardzo smaczna pszenica potem przy następnych wiedziałem do czego dążyć :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr3

12.07.2011

Zestaw ześrutowanych surowców z HB altibier 12 blg

słód pilzneński 1kg

słód monachijski 3,5kg

słód karmelowy ciemny Caraaroma 0,15kg

drożdże s-33

chmiel magnum 25g

 

zacierane w lodówce turystycznej na lenia 90 minut 67-63

chmielone 60 minut

 

wyszło 21 l 11,5 blg

 

piwo to najlepiej smakuje mojej LP

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 4

24.07.2011

zestaw HB Pale ale 12 blg

 

słód pilzneński 4kg

słó karmelowy jasny Carared 0,15kg

marynka 30g

lubelski 30g

drożdże s-04

 

zacierane 90 minut 67-62

 

gotowane 60 minut

marynka 60

lubelski 10

 

To piwo nie wyszło mi do dziś stoi w piwnicy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 5

05.08.2011

zestaw HB Weizen 12 blg

słód pszeniczny 2,5kg

słód pilzneński 1,5kg

lubelski 15g

drożdże wb-06

zacierane 90 minut 67-62

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 6

09.08.2011

zestaw Twój Browar prawdziwe pszeniczne

Producent nie podaje ilości surowców :)

Zacieranie

42-20 min

63-20 min

76-40min

78-filtracja

 

uzyskano 20.5l 11,5 blg

zalane gęstwą wb-06

16,08,2011 zlane na cichą 3blg

rozlane 01,09,2011 2,5blg

ref 140g cukru

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 7

05,09,2011

Pszeniczne ciemne z zestawu twój browar

brak podanych ilości surowców

zacieranie w 15 l wody

45-10 min

66-30 min

73-30 min

78 wysładzanie

Chmielenie

lubelski 60 min

 

wyszło 23l 12 blg

drożdże s-33

na cichą 12-09-2011

rozlane 22-09-2011 dodano 160 g cukru zeszło do 3,5 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 8

Prawdziwe pszeniczne zestaw TB

zacierane w 15 l wody

45-15min

66-30min

73-30min

78- wysładzanie

chmielenie

60minut lubelski

gęstwa wb-06

rozlane 26-09-2011 zeszło do 1 blg

dodano 160 g cukru

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 9

14-09-2011

Pale Ale zestaw TB

zacieranie 16 l

66-30'

73-30'

78-10 filtracja

wysładzanie 15,5 l

wyszło 25l 10,5 blg

chmielenie 60' zostało 21l 12 blg

challenger 60'

drożdże s-04

rozlano 05-10-2011 2,5 blg z 110 g cukry

do 6 flaszek dodano papryczki chili

z pozostałego 5 l piwa zrobiono warkę 10 malinowe

-

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 10

05-10-2011

Malinowe

Do reszty pale ale dodano 5x 420ml sok malinowy

i 10 litrów wody

rozlane 15-10-2011

210 ml sok malinowy

80 tabletek słodzika

wyszło 39 x 0.5l

LP strasznie sobie chwali ale i strasznie ją poniewiera :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 11

17-10-2011

IPA zestaw CP

Zacieranie 15l

62-61 30 min

73-71 30 min

78 filtracja

 

wysładzanie 17 l

 

Wyszło do chmielenia 26l 12 blg

marynka 60 min

lubelski 10 min

 

zostało 22l 14blg

 

Przelana na cichą 26-10-2011 zeszło do 4,5 blg

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 12

24-10-2011

Pszenica pierwsza samodzielnie skomponowana zobaczymy co wyjdzie :)

Słody śrutowane na śrutowniku bąk

zasyp

3kg pszenica

2kg pilzneński

0.2kg jęczmień

0.05kg barwiący

 

zacieranie w 15 l

44-42 15min

66-62 35min

73-71 25min

78 filtracja

do wysładzania 18,5 l

wyszło 28l

chmielenie

30g lubelski 3% na 55min

po gotowaniu pozostało 24 14,5blg

 

zalane gęstwą wb-06 fermentacja w temp 21-22 stopnia

 

rano z fermentatora dochodziło miłe bulgotanie :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 13

31-10-2011

Zobaczymy czy nie pechowa :)

Pils niemiecki II 12 blg zestaw CP

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód monachijski 0,5 kg

Chmiel northern brewer , granulat 20 g

Chmiel spalter, granulat, 20 g

Zacieranie w 14 l

63-40 min

73-20 min

78- filtracja

Do wysładzania 14 l wody

Chmielenie 60 min

60 min Northern brewer

10 min spalt spalter

wyszło 12,5 blg

Dodane drożdże Wyeast 2007 Pilsener Lager

Ruszyły po 3 dniach :D

 

18-11-2011 przelano na cichą zeszło do 3 blg

 

05-12-2011

rozlano z 125 g cukru zeszło do 3blg

wyszło 39x0,5l

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 14

04-11-2011

Robust Porter 14 blg zestaw CP

Słód pale ale 3,40 kg

Słód karmelowy jasny 0,4 kg

Słód Karamel Pils 0,4 kg

Słód czekoladowy 0,2 kg

Słód barwiący 0,2 kg

Chmiel Magnum, granulat, 30 g

Chmiel Lubelski, granulat, 20 g

Zacieranie 15l

70-66 90 min

78- filtracja

wysładzanie 14 l

Chmielenie 60 min

Magnum 60 min

lubelski 40 min

wyszło 21 l 14 blg

 

19-11-2011

Rozlano do butelek z dodatkiem 100 g cukru

Wyszło 41 x 0.5 l

Niestety bardzo słabo dofermentowało do 6 blg

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 15

07-11-2011

Altbier 12 blg zestaw HB

Słód pilzneński 1 kg

Słód monachijski 3,5 kg

Słód karmelowy ciemny cararoma 0.15 kg

Chmiel magnum granulat 25 g

Zacieranie 14 l

65 - 40 min

72 - 20 min

78 - filtracja

do wysładzania 17l

gotowanie 60 min

magnum na 60 min

wyszło 22l 13 blg

dodano uwodnione drożdże S-33

 

 

Warke 11 zabutelkowano z 176 g cukru zeszło do 4 blg

wyszło 45 x 0.5l 1x0.33l

 

Warka 13 zeszła do 8 blg

a warka 14 do 6 blg

 

21-11-2011

Rozlano do butelek ref 140 g cukru

Wyszło 45 X 0.5l

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

12-11-2011

Warka 16

Żytnie zastaw CP

 

Słód żytni 2,2 kg

Słód pilzneński 1 kg

Słód monachijski 0,8 kg

Słód karmelowy jasny 0,2 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 25 g

 

Zacieranie w 15 l

43-40 15 min

63 30 min

73 30 min

78 filtracja ponad 4 h nie wiem czy wszystkim tak schodzi ;)

Wysładzanie 3x 5l + 2l

 

Chmielenie 60 min

Lubelski 60 min

 

Wyszło 20 L 14 blg dolano 1.5 l wody mineralnej

dodano gęstwę WB-06

 

19-11-2011

Zabutelkowano z dodatkiem 160 g cukru zeszło do 2 blg

wyszło 46 x 05 l

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 17

18-11-2011

Jasne pełne

 

Składniki:

słód pilzneński 3,4 kg

słód monachijski 0,6 kg

jęczmień 0,5 kg

chmiel marynka 30 g

chmiel saaz 30g

 

zacieranie w 14 l

Słód dodany w temp. 50 stopni

63° - 10'

73° - 55'

78° - filtracja

 

Wysładzanie 19l (5+5+5+4)

Uzyskano 27 l 10 blg

Gotowanie 70'

 

Marynka 30g - 60'

Mech irlandzki 3g - 15'

Saaz 30g - 1'

 

Po gotowaniu zostało 23 l 12 blg

Schłodzono do 20° i zadano gęstwę Pilzner lager 2007

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 18

23-11-2011

Pszeniczne urodzinowe

 

Zasyp:

Słód pszeniczny 3 kg

Słód pilzneński 1,1 kg

Słód monachijski 1 kg

Słód carahell 0,2 kg

Jęczmień 0,5 kg

Chmiel lubelski 45 g

Chmiel saaz 10g

 

Słód dodany do 17 l wody o temp 43° temperatura spadła do 41°

41° - 15'

63° - 40'

73° - 20'

78° - filtracja

 

Wysładzanie 19l kranówy 72° (5+5+5+4)

 

Do gotowania jakieś 29l było by więcej ale garczek za mały :P

 

Chmielenie

 

Lubelski 30g - 70'

lubelski 15g - 20'

saaz 10g - 2'

 

po gotowaniu zostało 24l dodano 3l mineralnej wyszło 27l 12 blg

Zadano gęstwę wb-06

 

30-11-2011

Rozlane z 200 g cukru piwo zeszło do 4 b

wyszło 50x0,5l 2x0.33l

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

07-12-2011

warka 19

koelsch zestaw HB 12.5 blg

pierwsza warka w nowym garku

 

słód pilzneński 4kg

słód pszeniczny 0,5kg

ch lubelski 40g

 

zacieranie w 10l

65-30'

72-30'

78-filtracja

 

gotowanie 60 minut

lubelski 40g-60'

wyszło 21l 12,5blg

dodano gęstwę s-33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

7-12-2011

warka 21

imbirowe

słód pilzneński 4kg

słód pszeniczny 0.5kg

ch lubelski 60g

zacieranie 10 l

65-30'

72-30'

78-filtracja

 

gotowanie 90minyt

lubelski 40g 90'

lubelski 20g 10'

imbir 110g 10'

 

wyszło 19l 12.5 blg

dodano gęstwę s-33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

12-12-2011

Warka 22

2 x Pale Ale zestaw TB

zacieranie 30 l

68-60'

78-10 filtracja

wysładzanie 30 l

wyszło 52l 10,5 blg

chmielenie 60' zostało 45l 12 blg

challenger 60'

drożdże s-04

30-12-2011 2 blg

zabutelkowano z 315 g cukru

wyszło 89 x 0.5L

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

23-12-2011

Warka 23 Koźlak

słód pilzneński 3kg

słód pszeniczny 1kg

słód carapils 0.5kg

pszenica 1kg

jęczmień 1.5kg

zacieranie 67- 90'

 

chmielenie

Lubelski

Perl

 

Wyszło 23 L 14 blg

zadano gęstwę Bawarian lager 2007

01-02-2012 zabutelkowano przy 2 blg

z dodatkiem 110g cukru

wyszło 46 x 0.5l

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Bardzo ciekawy zasyp :okey: pół kilograma carapilsa przyciemniło odpowiednio barwę brzeczki? Filtracja bez problemu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Akurat w tej warce prowadziłem testy nowego gara z których nic nie wyszło :( i w sumie ledwo udało mi się coś z tej warki uratować miało być 17 blg wyszło 14 :(

z natłoku wrażeń nawet nie zapisałem ile chmielu poszło :( A efekty ocenie dopiero za jakieś 2-3 tygodnie przy rozlewie. A filtracja utknęła mi ze dwa razy i musiałem mieszać w sumie filtrowałem ze 2 h

Edytowane przez gregori1977

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×