Jump to content

Zasyp monachijskiego 60%+


seler
 Share

Recommended Posts

Chcę zrobic oś a'la ale irlandzkie

Ale mam głównie słód monachijski (5kg) i pilzneńskiego (2kg) ale pilzneński wolałbym oszczędzić do pszenicy.

Czym skutkuje duży zasyp monachijskiego?

 

Potrzebuję pilnie bo gar już na gazie :(

Link to comment
Share on other sites

wymyśliłem coś takiego:

 

pilzneński 1kg

monachijski 3kg

biscuit 0,2

carahell 0,2

amber 0,2

jęczmień palony 10g

 

marynka własna 30g 60min

lubelski własny 20g 20min

lubelki własny 20g 0min

 

drożdże danstar windsor

 

zacieranie jednotemperaturowo 66°C 1,5h

 

takie trochę "piwo z resztek" ciekawe co wyjdzie...

Link to comment
Share on other sites

Cześć ;)

 

Cześc.

Coder dobrze mówi :(

Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego' date=' z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego.[/quote']

Jakie drożdże, dolne czy górne?

Jakie maiłeś, a które będą lepsze?

Drożdże S-33, oczywiście lepsze byłby by jakieś płynne przeznaczone do alta. Coder pisał wcześniej o lagerac.h.

Link to comment
Share on other sites

4,6kg zasypu 23l 11blg to zwykły wynik, nie ma tragedii :)

 

PS pewnie większy wpływ na to miało wysładzanie niż ilość słodu monachijskiego

Edited by Mimazy
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.