Skocz do zawartości
seler

Zasyp monachijskiego 60%+

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobic oś a'la ale irlandzkie

Ale mam głównie słód monachijski (5kg) i pilzneńskiego (2kg) ale pilzneński wolałbym oszczędzić do pszenicy.

Czym skutkuje duży zasyp monachijskiego?

 

Potrzebuję pilnie bo gar już na gazie :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześc.

Coder dobrze mówi :(

Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego, z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wymyśliłem coś takiego:

 

pilzneński 1kg

monachijski 3kg

biscuit 0,2

carahell 0,2

amber 0,2

jęczmień palony 10g

 

marynka własna 30g 60min

lubelski własny 20g 20min

lubelki własny 20g 0min

 

drożdże danstar windsor

 

zacieranie jednotemperaturowo 66°C 1,5h

 

takie trochę "piwo z resztek" ciekawe co wyjdzie...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cześc.

Coder dobrze mówi :(

Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego, z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego.

Jakie drożdże, dolne czy górne?

Jakie maiłeś, a które będą lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

 

Cześc.

Coder dobrze mówi :(

Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego' date=' z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego.[/quote']

Jakie drożdże, dolne czy górne?

Jakie maiłeś, a które będą lepsze?

Drożdże S-33, oczywiście lepsze byłby by jakieś płynne przeznaczone do alta. Coder pisał wcześniej o lagerac.h.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kurde, z zasypu jw. wyszło mi tylko 23L 11°Blg ... strasznie słaba wydajność, czy to przez duży udział monachijskiego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4,6kg zasypu 23l 11blg to zwykły wynik, nie ma tragedii :)

 

PS pewnie większy wpływ na to miało wysładzanie niż ilość słodu monachijskiego

Edytowane przez Mimazy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zwykle z takiego zasypu uzyskuję 12-13°Blg 22-23L... a tu 10% spadek. Może temu że trochę szybciej filtrowałem, nie przesadnie ale przyspieszyłem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×