seler 1 Posted October 22, 2011 Chcę zrobic oś a'la ale irlandzkie Ale mam głównie słód monachijski (5kg) i pilzneńskiego (2kg) ale pilzneński wolałbym oszczędzić do pszenicy. Czym skutkuje duży zasyp monachijskiego? Potrzebuję pilnie bo gar już na gazie Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted October 22, 2011 Ze 100% monachijskiego wychodzi fajne monachijskie ciemne, słodowe, chlebowe, kwaśnawe jak skórka chleba razowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted October 22, 2011 Cześc. Coder dobrze mówi Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego, z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
seler 1 Posted October 22, 2011 wymyśliłem coś takiego: pilzneński 1kg monachijski 3kg biscuit 0,2 carahell 0,2 amber 0,2 jęczmień palony 10g marynka własna 30g 60min lubelski własny 20g 20min lubelki własny 20g 0min drożdże danstar windsor zacieranie jednotemperaturowo 66°C 1,5h takie trochę "piwo z resztek" ciekawe co wyjdzie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
krys123 0 Posted October 22, 2011 Cześc.Coder dobrze mówi Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego, z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego. Jakie drożdże, dolne czy górne? Jakie maiłeś, a które będą lepsze? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted October 22, 2011 Cześć Cześc.Coder dobrze mówi Bardzo mi smakowało piwo ze 100% monachijskiego' date=' z wyczuwalna goryczka. Czyli cos bardziej w stylu alta niż irlandzkiego.[/quote'] Jakie drożdże, dolne czy górne? Jakie maiłeś, a które będą lepsze? Drożdże S-33, oczywiście lepsze byłby by jakieś płynne przeznaczone do alta. Coder pisał wcześniej o lagerac.h. Quote Share this post Link to post Share on other sites
seler 1 Posted October 23, 2011 kurde, z zasypu jw. wyszło mi tylko 23L 11°Blg ... strasznie słaba wydajność, czy to przez duży udział monachijskiego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
sztyft 8 Posted October 23, 2011 Nie jest źle Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted October 23, 2011 (edited) 4,6kg zasypu 23l 11blg to zwykły wynik, nie ma tragedii PS pewnie większy wpływ na to miało wysładzanie niż ilość słodu monachijskiego Edited October 23, 2011 by Mimazy Quote Share this post Link to post Share on other sites
seler 1 Posted October 23, 2011 zwykle z takiego zasypu uzyskuję 12-13°Blg 22-23L... a tu 10% spadek. Może temu że trochę szybciej filtrowałem, nie przesadnie ale przyspieszyłem. Quote Share this post Link to post Share on other sites