Jump to content
Sign in to follow this  
micmar

Pszenica

Recommended Posts

Witam.

 

Będę warzył pszenice. W sklepie (http://twojbrowar.pl/prestashop/8-slody-pszeniczne) jest dostępny ciemny słód pszeniczny. Ile go trzeba do zrobienia dunkelweizena/ciemnego pszenicznego?

 

Co myślicie o takiej recepturze:

 

pilzeński: 3kg

ciemny pszeniczny: 2,5kg

caraaroma: 0,5kg

 

a do tego czekoladowy pszeniczny 0,15 albo palona pszenica 0,25 (?, jaka jest różnica?)

 

Jeszcze jedno: czy słód Cara EBC 50 najade się jako dodatek do Hefeweizena?

 

pozdrawiam

michal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie w dunkelweizenie powinno być ponad 50% więcej słodu pszenicznego.

 

Czekoladowy pszeniczny jest to palony słód pszeniczny a palona pszenica to są palone niesłodowane ziarna pszenicy. Według mnie lepszy będzie dodatek słodu czekoladowego pszenicznego.

 

Cara EBC 50 się nada. Choć lepszy by był Carawheat.

 

Ile litrów piwa planujesz zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dunkela jakieś 25 litrów, 14 blg.

 

Ostatnio robiłem weizenboka: 3+3 pilzno+pszenica, 0,25 carahell, ok 0,15 czekoladowego pszenicznego i wyszedł bardzo dobry, 16 blg. Zostało mi z niego trochę czekolady. Więc będzie tak:

 

Pilzeński - 2kg

Pszeniczny ciemny 3kg

Caraaroma - 0,5kg (mniej?)

Czekoladowy - 0,15

 

Od razu zrobię też hefeweizena. Ostatnio uwarzyłem czystego (50% pilzno, 50% pszenica) i był niezły. Teraz dodam Cara, ale nie mam wyczucia ile. Może tak:

 

Pilzeński - 2

Pszeniczny - 2,5

Cara - 0,5

Zakwaszający - 0,1

 

pozdrawiam

Edited by micmar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak pisze Wiktor.

 

Do ciemnego daj 0,2 kg a do jasnego 0,1 kg. I czekoladowego mniej, ja daje 0,05 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja bym dał całe 0,15g czekoladowego. W ramach eksperymentu :) Caraaromy za dużo, połowa z tego wystarczy. Sesyjne piwo to nie będzie, ale dobre na pewno.

Edited by jacekan

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja, jako że nie lubie caraaromy, dałbym trochę karmelowego i zamieniłbym połowę pilzneńskiego na wiedeński lub monachijski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

szukam receptury na dunkelweizena i zacząłem od przejrzenia gotowych zestawów:

 

BA:

pilzneński 1,3

pszeniczny jasny 1,9

monachijski II 0,6

Carawheat 0,2

pszeniczny czekoladowy 0,05

 

piwodziej:

monachijski 2 (nie podają który monachuijski, zakładam że jaśniejszy)

pszeniczny ciemny 2

Cara-amber 0,5

 

 

 

widze że to jednak dwa różne piwa ale nie bardzo potrafię rozstzrygnąć które jest bardziej w stylu i które ma większy potencjał na dobre piwo

obiło mi się gdzieś o uszy że piwodziej ma bardzo dobre receptury co skłania mnie ku ich składowi

 

najchętniej jednak zrobiłbym według sprawdzonej receptury kogoś z forum

 

pomożecie? :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbardziejdobra z zestawu jaką robiłem to ta. Później klonowałem tę recepturę, z niezłym skutkiem.

 

Oba karmelowe słody w tej recepturze to strzegomskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście bardziej polecił bym zrobić Weizenbock'a. Taki DunkelWeizen jak dla mnie nie różni się wiele od zwykłej pszenicy (oprócz koloru)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.