Skocz do zawartości
micmar

Pszenica

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Będę warzył pszenice. W sklepie (http://twojbrowar.pl/prestashop/8-slody-pszeniczne) jest dostępny ciemny słód pszeniczny. Ile go trzeba do zrobienia dunkelweizena/ciemnego pszenicznego?

 

Co myślicie o takiej recepturze:

 

pilzeński: 3kg

ciemny pszeniczny: 2,5kg

caraaroma: 0,5kg

 

a do tego czekoladowy pszeniczny 0,15 albo palona pszenica 0,25 (?, jaka jest różnica?)

 

Jeszcze jedno: czy słód Cara EBC 50 najade się jako dodatek do Hefeweizena?

 

pozdrawiam

michal

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie w dunkelweizenie powinno być ponad 50% więcej słodu pszenicznego.

 

Czekoladowy pszeniczny jest to palony słód pszeniczny a palona pszenica to są palone niesłodowane ziarna pszenicy. Według mnie lepszy będzie dodatek słodu czekoladowego pszenicznego.

 

Cara EBC 50 się nada. Choć lepszy by był Carawheat.

 

Ile litrów piwa planujesz zrobić?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dunkela jakieś 25 litrów, 14 blg.

 

Ostatnio robiłem weizenboka: 3+3 pilzno+pszenica, 0,25 carahell, ok 0,15 czekoladowego pszenicznego i wyszedł bardzo dobry, 16 blg. Zostało mi z niego trochę czekolady. Więc będzie tak:

 

Pilzeński - 2kg

Pszeniczny ciemny 3kg

Caraaroma - 0,5kg (mniej?)

Czekoladowy - 0,15

 

Od razu zrobię też hefeweizena. Ostatnio uwarzyłem czystego (50% pilzno, 50% pszenica) i był niezły. Teraz dodam Cara, ale nie mam wyczucia ile. Może tak:

 

Pilzeński - 2

Pszeniczny - 2,5

Cara - 0,5

Zakwaszający - 0,1

 

pozdrawiam

Edytowane przez micmar

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisze Wiktor.

 

Do ciemnego daj 0,2 kg a do jasnego 0,1 kg. I czekoladowego mniej, ja daje 0,05 kg.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A ja bym dał całe 0,15g czekoladowego. W ramach eksperymentu :) Caraaromy za dużo, połowa z tego wystarczy. Sesyjne piwo to nie będzie, ale dobre na pewno.

Edytowane przez jacekan

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

szukam receptury na dunkelweizena i zacząłem od przejrzenia gotowych zestawów:

 

BA:

pilzneński 1,3

pszeniczny jasny 1,9

monachijski II 0,6

Carawheat 0,2

pszeniczny czekoladowy 0,05

 

piwodziej:

monachijski 2 (nie podają który monachuijski, zakładam że jaśniejszy)

pszeniczny ciemny 2

Cara-amber 0,5

 

 

 

widze że to jednak dwa różne piwa ale nie bardzo potrafię rozstzrygnąć które jest bardziej w stylu i które ma większy potencjał na dobre piwo

obiło mi się gdzieś o uszy że piwodziej ma bardzo dobre receptury co skłania mnie ku ich składowi

 

najchętniej jednak zrobiłbym według sprawdzonej receptury kogoś z forum

 

pomożecie? :monster:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Najbardziejdobra z zestawu jaką robiłem to ta. Później klonowałem tę recepturę, z niezłym skutkiem.

 

Oba karmelowe słody w tej recepturze to strzegomskie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Osobiście bardziej polecił bym zrobić Weizenbock'a. Taki DunkelWeizen jak dla mnie nie różni się wiele od zwykłej pszenicy (oprócz koloru)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×