Skocz do zawartości

Plan na 2 piwko


Seba_wawa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Po uważeniu pierwszego Lagera poczytałem trochę i wiem, że trochę spsułem :) Piwo daje się wypić, ale czuć wyraźny "winny", drożdżowy smak. Pewnie to wina cukru (glukoza), może złej tempertatury fermentacji... W każdym razie postanowiłem naprawić swoje błędy i planuję drugi browar.

 

Jako, że jestem "tradycjonalistą" wybrałem Pilsnera. Planuję zakup następujący:

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BREWMAKER_---_Pilsner_Lager_---_de_Luxe_18_kg&przedm=7591874&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F164394%2F183095&sortuj=kod

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6165633

 

I zastanawiam się też nad zmianą drożdży ze standardowych na takie:

 

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=2376235

 

Myślę że w czasie fermentacji będę w stanie utrzymać zalecaną dla nich temperaturę, a co z cichą i leżakowaniem? W jakich warunkach przechowywać? Zostawić je w tych 10-14 stopniach?

 

A może polecicie jakiś inny zestaw - brew+ekstrakt+ewentualnie drożdże do Lagera/Pills'a?

 

 

Pozdr!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na przykład tego?

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Drozdze_Saflager_W-3470_saszetka_115g&przedm=7028304&grupa_p=6&pwd

 

A jak w przypadku dolnych wygląda cicha i leżakowanie? W jakich temperaturach powinno to być przeprowadzane?

Tak te mogą być, jeśli już się upierasz na dolną fermentację. Tylko, że tak uwarzone piwo powinno leżakować w niskich temperaturach i do tego "chociaż" miesiąc lub dwa. Jeśli do tego doliczysz czas fermantacji burzliwej i cichej ok. 1 miesiąca, to piwa spróbujesz za dobre 3 miesiące. Więc nie wiem czy wytrzymasz :)

 

Jeśli chcesz piwo jasne, to może lepiej uderzyć w brew-kita z wyższej półki ale górnej fermentacji. Raz, że łatwiej będzie Ci utrzymać temperatury fermentacji a dwa, że do picia powinno nadawać się znacznie wcześniej.

Ja poleciłbym np. http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Woodfordes_Wherry_Best_Bitter_---_Real_Ale_Kit_---_3_kg&przedm=8514337&grupa_p=6&pwd

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Seba rozumiem że jesteś z Wawy, pojedź sobie do Piwowara na Słowackiego, tam Ci poradzą i od razu kupisz brewkita albo ekstrakt + drożdże + chmiel, a dodatkowo zaoszczędzisz na przesyłce, więc nawet jak będzie trochę drożej to i tak przy jednej puszcze wyjdziesz na swoje. No i nie będziesz czekać na paczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz piwo jasne, to może lepiej uderzyć w brew-kita z wyższej półki ale górnej fermentacji. Raz, że łatwiej będzie Ci utrzymać temperatury fermentacji a dwa, że do picia powinno nadawać się znacznie wcześniej.

Ja poleciłbym np. http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Woodfordes_Wherry_Best_Bitter_---_Real_Ale_Kit_---_3_kg&przedm=8514337&grupa_p=6&pwd

Myślę, że jak już muszą koniecznie być ekstrakty, to z nie gorszym skutkiem może kolega je sam nachmielić, a na pewno będzie dużo taniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacier na razie odpuszczam - za mało wiem... Dlatego decyzja jest taka, aby 2 piwo było jeszcze z kita, tyle że uzupełnionego o odpowiedniej jakości dodatki, aby nie było już czuć tego winiaka :)

 

POLTER - nie upieram się z całych sił, po prostu z tego co wyczytałem lagery, pilsy itp powinny być właśnie w dolnej, ostatnio robiłem lagera w górnej i wyszło co wyszło...

 

Wiktor - wiem, że w Wawie są, ale praca i zajęcia pozapracowe nie pozwalają mi na to, abym się do nich wybrał. Zakup przez net jednak jest dla mnie wygodniejszy :) Ale zadzwonić do nich mogę, może podpowiedzą co nieco przez tel :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiktor - wiem, że w Wawie są, ale praca i zajęcia pozapracowe nie pozwalają mi na to, abym się do nich wybrał.

W mordę, człowiek zazdrości tym, którzy w swoim mieście sklepy dla piwowarów mają a oni tego nie doceniają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doceniają doceniają, tylko jak pracujesz od 8 i wracasz do domu o 19-19.30 to nie ma kiedy do tego sklepu podjechać :)

 

Jeszcze jedna sprawa mnie męczy - jako że mam uraz do curku :)

Do fermentatora daję ekstrakt płynny, a do butelek co zamiast cukru? Ekstrakt w proszku?

Edytowane przez Seba_wawa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doceniają doceniają, tylko jak pracujesz od 8 i wracasz do domu o 19-19.30 to nie ma kiedy do tego sklepu podjechać :)

Mają otwarte i w sobotę. :)

Jeszcze jedna sprawa mnie męczy - jako że mam uraz do curku :)

Do fermentatora daję ekstrakt płynny, a do butelek co zamiast cukru? Ekstrakt w proszku?

Może być w proszku, może być płynny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do fermentatora daję ekstrakt płynny, a do butelek co zamiast cukru? Ekstrakt w proszku?

Do butelek możesz dawać cukier bez obawy. Jeżeli chcesz coś lepszego to może być glukoza. Nie ma sensu bawić się ekstrakty do refermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacier na razie odpuszczam - za mało wiem...

Wielu na tym forum od tego zaczynała a wiedziała równie mało, spokojnie słód naprawdę nie gryzie :( A co do aromatów wina to raczej chodzi o temperaturę w której fermentowałeś. Dolne drożdże wymagają stosunkowo niskich temperatur (9-14°C ) jeśli zrobisz piwo nawet na drożdżach dolnej fermentacji ale w temperaturze pokojowej to niestety ale to nie zadziała. Tj. piwo owszem jakieś wyjdzie ale na pewno nie Pils.

Edytowane przez Marmur
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marmur - robiłem górną czyli było 22-23 st i wyszło jak wyszło.

 

Nadchodzi czas decyzij :tort:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6173956

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6165633&sess_id=17103687980

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Ekstrakt_slodowy_w_proszku_JASNY_200g&przedm=2236857&grupa_p=6

 

Pomijając opcję zacieru, myślicie że coś pitnego z tego wyjdzie? Jeden ekstrakt w płynie powinien wystarczyć....

Edytowane przez Seba_wawa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ekstrakt w płynie starczy, choć cenowo patrząc to za tą 1 warkę mam 2 zacierane z zestawów :tort:. Nie wiem czy nie lepiej np. wziąć niechmielony ekstrakt, chmiel i spróbować choć taki krok do przodu zrobić. Cenowo wyjdzie to samo, może trochę taniej nawet a przynajmniej nabierzesz trochę nowych doświadczeń, ale to już moja opinia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marmur - robiłem górną czyli było 22-23 st i wyszło jak wyszło.

 

Nadchodzi czas decyzij :tort:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6173956

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=6165633&sess_id=17103687980

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Ekstrakt_slodowy_w_proszku_JASNY_200g&przedm=2236857&grupa_p=6

 

Pomijając opcję zacieru, myślicie że coś pitnego z tego wyjdzie? Jeden ekstrakt w płynie powinien wystarczyć....

Spójrz jeszcze na te zestawy, w których będziesz mógł spróbować własnego chmielenia a do tego wiesz jakie drożdże dodajesz,

np górna fermentacja:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Prawdziwe_Bursztynowe_10Blg_-_zestaw_surowcow__ekstrakty&przedm=2772233&grupa_p=6

dolna fermentacja:

http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Prawdziwy_Lager_10Blg_-_zestaw_surowcow&przedm=184118&grupa_p=6

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.