Jump to content
Sign in to follow this  
pershi

Witam

Recommended Posts

Witam szanownych użytkowników forum.

Właśnie zarejestrowałem się u Was.

Mieszkam w okolicach Rabki Zdrój i przymierzam się do domowego wyrobu piwa.

Pozdrawiam wszystkich i pomyślności życzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam kolejnego jeszcze potencjalnego (mam nadzieję że to nie potrwa długo :P ) piwowara. Powodzenia życzę.

 

PS

Przymierzasz się do zacierania czy też brew-kit/ekstrakty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za powitanie.

Zamierzam rozpocząć od brew-kit-ów i mam nadzieje że na tym nie poprzestanę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i pozdrawiam, zacieraj a poznasz smak własnoręcznie skompowanego piwa. Powodzenia :):D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam szanownych użytkowników forum.

Właśnie zarejestrowałem się u Was.

Mieszkam w okolicach Rabki Zdrój i przymierzam się do domowego wyrobu piwa.

Pozdrawiam wszystkich i pomyślności życzę.

Witaj. Z jakich okolic Rabki pochodzisz???

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i zaczęło się!

Na razie od puszki Coopersa Real Ale na glukozie.

Zalałem fermentator tydzień temu w sobotę wieczorem.

W niedziele zaczęło pchać wodę w rurce, później "bulgać".

W środę nie zmieniał się już poziom w rurce fermentacyjnej.

Wczoraj sprawdziłem BLG wyparzonym cukromierzem w fermentatorze i było 2,5 °Blg.

Po kilkunastu minutach fermentacja znowu ruszyła, tak że nawet w nocy bulgotało w rurce a teraz dalej pcha wodę.

Czy taka wznowiona fermentacja to normalne?

P.S. Gdzieś tutaj na forum wyczytałem, że ktoś miał taką samą sytuację tylko nie mogę teraz namierzyć tego tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bulkanie niekoniecznie musi oznaczać fermentację, ale możesz bezpiecznie poczekać z rozlewem aż ustanie wszelka aktywność, nie ma pośpiechu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu bym trochę polemizował.

Jeśli nie przenosiliśmy fermentatora z miejsca na miejsce gdzie wystąpiła różnica temperatur (czyli różnica ciśnień) nie wiem co może spowodować ?bulkanie? .

Jeśli fermentacja odbywa się w stałych niezmiennych warunkach i załóżmy że ustała na 100% to czy rozpuszczony CO2 może na tyle się ulatniać żeby to było widoczne w rurce? Może o to chodzi?

Jeśli fermentator stoi w spokoju w stałej temperaturze i wydostaje się gaz to wg. mnie oznacza jednak fermentację.

 

Odwrotna sytuacja oczywiście jest możliwa. Brak oznak fermentacji niekoniecznie oznacza że fermentacja ustała.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

Czy jednak możliwe jest żeby do dzisiaj fermentował ekstrakt 2,5°Blg ?

Temperatura pomieszczenia około 19°C .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za odpowiedzi.

Czy jednak możliwe jest żeby do dzisiaj fermentował ekstrakt 2,5°Blg ?

Temperatura pomieszczenia około 19°C .

tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.