Skocz do zawartości
pershi

Witam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych użytkowników forum.

Właśnie zarejestrowałem się u Was.

Mieszkam w okolicach Rabki Zdrój i przymierzam się do domowego wyrobu piwa.

Pozdrawiam wszystkich i pomyślności życzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam kolejnego jeszcze potencjalnego (mam nadzieję że to nie potrwa długo :P ) piwowara. Powodzenia życzę.

 

PS

Przymierzasz się do zacierania czy też brew-kit/ekstrakty?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam i pozdrawiam, zacieraj a poznasz smak własnoręcznie skompowanego piwa. Powodzenia :):D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam szanownych użytkowników forum.

Właśnie zarejestrowałem się u Was.

Mieszkam w okolicach Rabki Zdrój i przymierzam się do domowego wyrobu piwa.

Pozdrawiam wszystkich i pomyślności życzę.

Witaj. Z jakich okolic Rabki pochodzisz???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i zaczęło się!

Na razie od puszki Coopersa Real Ale na glukozie.

Zalałem fermentator tydzień temu w sobotę wieczorem.

W niedziele zaczęło pchać wodę w rurce, później "bulgać".

W środę nie zmieniał się już poziom w rurce fermentacyjnej.

Wczoraj sprawdziłem BLG wyparzonym cukromierzem w fermentatorze i było 2,5 °Blg.

Po kilkunastu minutach fermentacja znowu ruszyła, tak że nawet w nocy bulgotało w rurce a teraz dalej pcha wodę.

Czy taka wznowiona fermentacja to normalne?

P.S. Gdzieś tutaj na forum wyczytałem, że ktoś miał taką samą sytuację tylko nie mogę teraz namierzyć tego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bulkanie niekoniecznie musi oznaczać fermentację, ale możesz bezpiecznie poczekać z rozlewem aż ustanie wszelka aktywność, nie ma pośpiechu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tu bym trochę polemizował.

Jeśli nie przenosiliśmy fermentatora z miejsca na miejsce gdzie wystąpiła różnica temperatur (czyli różnica ciśnień) nie wiem co może spowodować ?bulkanie? .

Jeśli fermentacja odbywa się w stałych niezmiennych warunkach i załóżmy że ustała na 100% to czy rozpuszczony CO2 może na tyle się ulatniać żeby to było widoczne w rurce? Może o to chodzi?

Jeśli fermentator stoi w spokoju w stałej temperaturze i wydostaje się gaz to wg. mnie oznacza jednak fermentację.

 

Odwrotna sytuacja oczywiście jest możliwa. Brak oznak fermentacji niekoniecznie oznacza że fermentacja ustała.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi.

Czy jednak możliwe jest żeby do dzisiaj fermentował ekstrakt 2,5°Blg ?

Temperatura pomieszczenia około 19°C .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dzięki za odpowiedzi.

Czy jednak możliwe jest żeby do dzisiaj fermentował ekstrakt 2,5°Blg ?

Temperatura pomieszczenia około 19°C .

tak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×