Skocz do zawartości

Strong Bitter


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Problem z odpowiednikami komercyjnymi jest taki, ze po kilku probach zrezygnowalem na jakis czas z warzenia piw jasnych. Nie wiem jak oni to robia ,ale nachmielenie est wrecz cudowne, pachnie chmielem na odleglosc, a jednoczenie nie uzywaja ton chmielu do uzyskania tego efektu. Sprobuje tym razem z takim oto przepisem, jeszcze sie nie zdecydowalem na ilosc chmielu.

 

Sklad na 21 litrow:

 

4.9 kg Maris Otter

0.5kg slod pszenny

0.25kg Cristal malt

 

Chmiele :

Challenger 7.1%

Fuggles 4.3%

 

Zacieranie 90` w 66°C

 

Chmielenie w 4 dawkach

30 gram Challenger zanim brzeczka zacznie wrzec - na ok 70 minut

20 gram Fuggles na 30 minut

15 gram Challanger na 15 minut

10 gram Challanger i 10 gram Fuggles na koniec.

 

Drozdze

Safale S-04

Edytowane przez Makaron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Piwo ocenione wczoraj przez SCB jako calkiem dobre , dobrze zbalansowane i delikatnie wytrawne na finiszu. Lekki przyjemny aromat chmielowy.W smaku czuc ,ze piwo jest gestrze, mocniejsze. Polecam ta recepture piwo wychodzi calkiem niezle, klasyczny English Pale Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.