Jump to content

Strong Bitter


Makaron
 Share

Recommended Posts

Problem z odpowiednikami komercyjnymi jest taki, ze po kilku probach zrezygnowalem na jakis czas z warzenia piw jasnych. Nie wiem jak oni to robia ,ale nachmielenie est wrecz cudowne, pachnie chmielem na odleglosc, a jednoczenie nie uzywaja ton chmielu do uzyskania tego efektu. Sprobuje tym razem z takim oto przepisem, jeszcze sie nie zdecydowalem na ilosc chmielu.

 

Sklad na 21 litrow:

 

4.9 kg Maris Otter

0.5kg slod pszenny

0.25kg Cristal malt

 

Chmiele :

Challenger 7.1%

Fuggles 4.3%

 

Zacieranie 90` w 66°C

 

Chmielenie w 4 dawkach

30 gram Challenger zanim brzeczka zacznie wrzec - na ok 70 minut

20 gram Fuggles na 30 minut

15 gram Challanger na 15 minut

10 gram Challanger i 10 gram Fuggles na koniec.

 

Drozdze

Safale S-04

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Piwo ocenione wczoraj przez SCB jako calkiem dobre , dobrze zbalansowane i delikatnie wytrawne na finiszu. Lekki przyjemny aromat chmielowy.W smaku czuc ,ze piwo jest gestrze, mocniejsze. Polecam ta recepture piwo wychodzi calkiem niezle, klasyczny English Pale Ale.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.