mario 2 Posted October 19, 2011 Moje piwo roku. Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna Zawartość ekstraktu: 29,5°Blg Brzeczka nastawna: 24 litry Słody: 7,9 kg pszeniczny jasny 5,0 kg pilzneński 2,4 kg monachijski 0,3 kg barwiący Chmiele: Marynka( szyszka ), Lubelski ( szyszka ) Drożdże: Zymoferm Extreme Zacieranie: 40°C zasyp 50°C 20 minut 63°C 60 minut 72°C 30 minut 78°C 10 minut Czas gotowania: 90 minut Chmielenie: 70g Marynka w 30 minucie gotowania 23g Lubelski w 60 minucie gotowania 23g Lubelski na koniec gotowania Fermentacja: burzliwa 16 dni 20°C cicha 83 dni 18°C Rozlew: 22 litry do butelek z dodatkiem 182g glukozy Leżakowanie: 3 tygodnie w temp. 16°C , dalsze w temp. 4-5°C W zgodnej opinii degustujących piwo, przy wysokim stopniu stężenia alkoholu i umiarkowanym nasyceniu, uzyskało miano "delikatne ". Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacki 12 Posted October 19, 2011 (edited) Jakie miałeś Blg końcowe? Jak wysładzałeś? ps. naprawdę zacierałes infuzyjnie? Edited October 19, 2011 by Jacki Quote Share this post Link to post Share on other sites
mario 2 Posted October 20, 2011 Odfermentowało do 9°Blg (plus 182g glukoza do refermentacji). Jak wysładzałem? Chodzi Ci o pozostałość po wysłodzinach? 23,5 litra pszenicznego ciemnego o 14 °Blg początkowego, gotowanie 65 minut, chmielone 45g Lomika,zadane drożdżami Zymoferm Breslauer Schwarzer Schops, z dodatkiem 192g cukru trzcinowego do refermentacji.Odfermnt. do 3°Blg . Po którym pozostał tylko miłych wspomnień czar:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted October 20, 2011 (edited) Zymoferm Extreme a co to za drożdże, bo jak wrzuciłem do wyszukiwarki to wyszedł Twój post, a jak wrzuciłem w google to wyszedł ...Twój post Moim zdaniem zamiast dodawać barwiący to ciekawiej by było dać większy udział ciemnego pszenicznego i monachijskiego zamiast jasnego pszenicznego i pilzeńskiego Edited October 20, 2011 by Mimazy Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted October 20, 2011 Zymoferm Extreme a co to za drożdże, bo jak wrzuciłem do wyszukiwarki to wyszedł Twój post, a jak wrzuciłem w google to wyszedł ...Twój post Moim zdaniem zamiast dodawać barwiący to ciekawiej by było dać większy udział ciemnego pszenicznego i monachijskiego zamiast jasnego pszenicznego i pilzeńskiego Zymoferm Extrem-Hohprozentige Wurze/Biere. Były swego czasu w CP -> http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/975 1 Shades reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
mario 2 Posted October 20, 2011 Moim zdaniem zamiast dodawać barwiący to ciekawiej by było dać większy udział ciemnego pszenicznego i monachijskiego zamiast jasnego pszenicznego i pilzeńskiego Czy 60g barwiącego na 10l brzeczki( przed gotowaniem ) to dużo? Takie było zamierzenie. Dzięki Zgoda ,że mnie poprawiłeś, bo nawet w notatkach mam tak zapisane:) ( i to przy trzech warkach ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted October 20, 2011 (edited) nie mówię że to dużo, powiedziałem że moim zdaniem ciekawsze by było gdyby zastąpić jaśniejsze- ciemniejszymi słodami PS eee zaraz 0,3kg na 24l to nie 60g na 10l Edited October 20, 2011 by Mimazy Quote Share this post Link to post Share on other sites
mario 2 Posted October 20, 2011 Ale nie policzyłeś pszenicznego ciemnego:) Razem było ok. 50l przed gotowaniem;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted October 20, 2011 (edited) nie zrozumiałem, przepraszam... Jeśli piszesz że brzeczka nastawna 24l, rozlane 22l to skąd mogę wiedzieć że to receptura na 50l?? PS w recepturze o pszenicznym ciemnym nie wspomniałeś, więc nie wiem jak mógłbym go i gdzie wliczać Edited October 20, 2011 by Mimazy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted October 20, 2011 receptura na 50l?? 50 litrów było przed gotowaniem, po gotowaniu zrobiło się 24 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marmur 4 Posted October 20, 2011 (edited) Odfermentowało do 9°Blg (plus 182g glukoza do refermentacji).Jak wysładzałem? Chodzi Ci o pozostałość po wysłodzinach? 23,5 litra pszenicznego ciemnego o 14 °Blg początkowego, gotowanie 65 minut, chmielone 45g Lomika,zadane drożdżami Zymoferm Breslauer Schwarzer Schops, z dodatkiem 192g cukru trzcinowego do refermentacji.Odfermnt. do 3°Blg . Po którym pozostał tylko miłych wspomnień czar:) Przecież pisze . Standardowa warka pszenicznego miażdżyciela , a z tego co pozostało z wysładzania powstało jeszcze drugie dość mocne piwko PS W jak dużym garze to cudo zacierałeś? Bo przyznam że przepis mnie zainteresował i to bardzo Edited October 20, 2011 by Marmur Quote Share this post Link to post Share on other sites
mario 2 Posted October 21, 2011 Widzę Marmur ,że jedynie Ty czytasz uważnie:okey , a gar był 55l. (Podkreślę jeszcze, że gotowanie było w 2 -słownie dwa- mniejszych garach, w pierwszym było ok.25,5l brzeczki(pszeniczne imperialne), a w drugim ok.26l(pszeniczne ciemne), a po ugotowaniu i ostudzeniu dodałem do każdego fermentora-razem dwa fermentory- starter z drożdżami, każdy(starter) po ok. 0,8l, co dało w pierwszym przypadku ok.24l brzeczki nastawnej, a w drugim ok. 25l brzeczki nastawnej).Uff... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacki 12 Posted October 21, 2011 Mario: przeczytaj jeszcze raz swój pierwszy post (tak, ten z przepisem) i powiedz jak uważnie trzeba go przeczytać, żeby zrozumieć jak zrobiłeś to piwo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mimazy 102 Posted October 21, 2011 (edited) nie chcę brnąć w polemiki (czy tym bardziej kłótnie) ale jeśli z zasypu x otrzymujesz po gotowaniu brzeczkę y o określonych parametrach która fermentuje tworząc piwo, to moim skromnym zdaniem nie ma znaczenia czy wysładzasz do 50 czy do 150l, jeśli efektem finalnym jest 24 brzeczki y o parametrach brzeczki y i zasyp x oblicza się dla finalnej objętości, ergo nie 60g a 125g barwiącego na 10l. Oczywiście to nie ma żadnego zasadniczego znaczenia, nie ma sensu kruszyć kopii o słówka, cała ta rozmowa nie ma sensu, gdyż chciałem powiedzieć tylko to co powiedziałem w pierwszym poście, ale jak zaznaczyłem to moje prywatne zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać. Edited October 21, 2011 by Mimazy Quote Share this post Link to post Share on other sites
mario 2 Posted October 21, 2011 Szanowni Koledzy, pragnę tylko przypomnieć , że to nie ja skierowałem dyskusję w kierunku "popłuczyn" po wysłodzinach czy zastowania "ciekawszych" słodów.(Ale to na marginesie) Dla mnie ta warka ma przełomowe znaczenie przede wszystkim z uwagi na zastosowanie nowych drożdży.Moje wcześniejsze doświadczenia z mocnymi pszeniczniakami ( i innymi pszenicznymi)nie przynosiły takich efektów smakowych, jak stało się to w przypadku użycia Zymofermów. Dlatego też określiłem je moim piwem roku. Ps: Onegdaj wbito mi do głowy ( i do tego się stosuję), aby nie zacierać jasnych słodów razem z barwiącym ( tylko bez urazy) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacki 12 Posted October 21, 2011 Moje pierwotne pytanie nie tyczyło popłuczyn a tego w jaki sposób wysładzałeś mając 15 kg. słodu z czego 8kg pszenicznego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted October 21, 2011 (edited) Moje pierwotne pytanie nie tyczyło popłuczyn a tego w jaki sposób wysładzałeś mając 15 kg. słodu z czego 8kg pszenicznego. A ja jestem również ciekawy kilku szczegółów jak uzyskać brzeczkę 29,5°Blg? Bo najmocniejszym piwem (nie wspomaganym ekstraktem ani cukrem) jakie zrobiłem był porter 22°Blg. Żeby zrobić brzeczkę 29,5°Blg musiałbym to chyba gotować ze 3 godziny dłużej... A tu piszesz, że gotowanie tylko 90minut. Musiało być strasznie gęste już przed gotowaniem. Mam więc parę pytań. - jaka była gęstość zacieru (tj stosunek wody do słodu)? - czy mierzyłeś ile miała brzeczka przednia? - czy do imperialnego była tylko brzeczka przednia czy wysładzałeś i ew. ile litrów lub też przy jakim blg zakończyłeś? Edited October 21, 2011 by Stasiek Quote Share this post Link to post Share on other sites
MateuszO. 25 Posted May 31, 2014 Temat umarł 3 lata temu. A może by tak dodać recepture na jakieś american wheat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
FurioSan 212 Posted June 1, 2014 (edited) To co masz na myśli to jak na mój gust wheat wine. http://byo.com/stories/item/642-fine-wheatwine Styl opisany jest w pdfie do ściągnięcia tu http://www.brewersassociation.org/pages/media/press-releases/show?title=2014-beer-style-guidelines Przymierzam się do uwarzenia w w wersji 50 i 70 % zasypu słodu pszenicznego za około miesiąc. Edited June 1, 2014 by FurioSan Quote Share this post Link to post Share on other sites