Jump to content
mario

Pszeniczne imperialne

Recommended Posts

Moje piwo roku.

 

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna

Zawartość ekstraktu: 29,5°Blg

Brzeczka nastawna: 24 litry

 

Słody: 7,9 kg pszeniczny jasny

5,0 kg pilzneński

2,4 kg monachijski

0,3 kg barwiący

 

Chmiele: Marynka( szyszka ), Lubelski ( szyszka )

 

Drożdże: Zymoferm Extreme

 

Zacieranie: 40°C zasyp

50°C 20 minut

63°C 60 minut

72°C 30 minut

78°C 10 minut

 

Czas gotowania: 90 minut

 

Chmielenie: 70g Marynka w 30 minucie gotowania

23g Lubelski w 60 minucie gotowania

23g Lubelski na koniec gotowania

 

Fermentacja: burzliwa 16 dni 20°C

cicha 83 dni 18°C

 

Rozlew: 22 litry do butelek z dodatkiem 182g glukozy

 

Leżakowanie: 3 tygodnie w temp. 16°C , dalsze w temp. 4-5°C

 

W zgodnej opinii degustujących piwo, przy wysokim stopniu stężenia alkoholu i umiarkowanym nasyceniu, uzyskało miano "delikatne ".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie miałeś Blg końcowe?

Jak wysładzałeś?

 

ps. naprawdę zacierałes infuzyjnie?

Edited by Jacki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odfermentowało do 9°Blg (plus 182g glukoza do refermentacji).

Jak wysładzałem? Chodzi Ci o pozostałość po wysłodzinach?

23,5 litra pszenicznego ciemnego o 14 °Blg początkowego, gotowanie 65 minut,

chmielone 45g Lomika,zadane drożdżami Zymoferm Breslauer Schwarzer Schops,

z dodatkiem 192g cukru trzcinowego do refermentacji.Odfermnt. do 3°Blg .

Po którym pozostał tylko miłych wspomnień czar:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zymoferm Extreme a co to za drożdże, bo jak wrzuciłem do wyszukiwarki to wyszedł Twój post, a jak wrzuciłem w google to wyszedł ...Twój post :P

 

Moim zdaniem zamiast dodawać barwiący to ciekawiej by było dać większy udział ciemnego pszenicznego i monachijskiego zamiast jasnego pszenicznego i pilzeńskiego

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zymoferm Extreme a co to za drożdże, bo jak wrzuciłem do wyszukiwarki to wyszedł Twój post, a jak wrzuciłem w google to wyszedł ...Twój post :P

 

Moim zdaniem zamiast dodawać barwiący to ciekawiej by było dać większy udział ciemnego pszenicznego i monachijskiego zamiast jasnego pszenicznego i pilzeńskiego

Zymoferm Extrem-Hohprozentige Wurze/Biere. Były swego czasu w CP -> http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/975

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moim zdaniem zamiast dodawać barwiący to ciekawiej by było dać większy udział ciemnego pszenicznego i monachijskiego zamiast jasnego pszenicznego i pilzeńskiego

Czy 60g barwiącego na 10l brzeczki( przed gotowaniem ) to dużo? Takie było zamierzenie.

Dzięki Zgoda ,że mnie poprawiłeś, bo nawet w notatkach mam tak zapisane:)

( i to przy trzech warkach )

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie mówię że to dużo, powiedziałem że moim zdaniem ciekawsze by było gdyby zastąpić jaśniejsze- ciemniejszymi słodami :)

 

PS eee zaraz 0,3kg na 24l to nie 60g na 10l :)

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie zrozumiałem, przepraszam... Jeśli piszesz że brzeczka nastawna 24l, rozlane 22l to skąd mogę wiedzieć że to receptura na 50l??

PS w recepturze o pszenicznym ciemnym nie wspomniałeś, więc nie wiem jak mógłbym go i gdzie wliczać

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odfermentowało do 9°Blg (plus 182g glukoza do refermentacji).

Jak wysładzałem? Chodzi Ci o pozostałość po wysłodzinach?

23,5 litra pszenicznego ciemnego o 14 °Blg początkowego, gotowanie 65 minut,

chmielone 45g Lomika,zadane drożdżami Zymoferm Breslauer Schwarzer Schops,

z dodatkiem 192g cukru trzcinowego do refermentacji.Odfermnt. do 3°Blg .

Po którym pozostał tylko miłych wspomnień czar:)

Przecież pisze :). Standardowa warka pszenicznego miażdżyciela , a z tego co pozostało z wysładzania powstało jeszcze drugie dość mocne piwko :)

PS

W jak dużym garze to cudo zacierałeś? Bo przyznam że przepis mnie zainteresował i to bardzo :)

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę Marmur ,że jedynie Ty czytasz uważnie:okey , a gar był 55l.

(Podkreślę jeszcze, że gotowanie było w 2 -słownie dwa- mniejszych garach,

w pierwszym było ok.25,5l brzeczki(pszeniczne imperialne), a w drugim ok.26l(pszeniczne ciemne), a po ugotowaniu i ostudzeniu dodałem do każdego fermentora-razem dwa fermentory- starter z drożdżami, każdy(starter) po ok. 0,8l, co dało w pierwszym przypadku ok.24l brzeczki nastawnej, a w drugim ok. 25l brzeczki nastawnej).Uff...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mario: przeczytaj jeszcze raz swój pierwszy post (tak, ten z przepisem) i powiedz jak uważnie trzeba go przeczytać, żeby zrozumieć jak zrobiłeś to piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie chcę brnąć w polemiki (czy tym bardziej kłótnie) ale jeśli z zasypu x otrzymujesz po gotowaniu brzeczkę y o określonych parametrach która fermentuje tworząc piwo, to moim skromnym zdaniem nie ma znaczenia czy wysładzasz do 50 czy do 150l, jeśli efektem finalnym jest 24 brzeczki y o parametrach brzeczki y i zasyp x oblicza się dla finalnej objętości, ergo nie 60g a 125g barwiącego na 10l. Oczywiście to nie ma żadnego zasadniczego znaczenia, nie ma sensu kruszyć kopii o słówka, cała ta rozmowa nie ma sensu, gdyż chciałem powiedzieć tylko to co powiedziałem w pierwszym poście, ale jak zaznaczyłem to moje prywatne zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać.

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szanowni Koledzy, pragnę tylko przypomnieć , że to nie ja skierowałem dyskusję w kierunku

"popłuczyn" po wysłodzinach czy zastowania "ciekawszych" słodów.(Ale to na marginesie)

Dla mnie ta warka ma przełomowe znaczenie przede wszystkim z uwagi na zastosowanie

nowych drożdży.Moje wcześniejsze doświadczenia z mocnymi pszeniczniakami ( i innymi pszenicznymi)nie przynosiły takich efektów smakowych, jak stało się to w przypadku użycia Zymofermów.

Dlatego też określiłem je moim piwem roku.:)

 

Ps: Onegdaj wbito mi do głowy ( i do tego się stosuję), aby nie zacierać jasnych słodów

razem z barwiącym ( tylko bez urazy):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje pierwotne pytanie nie tyczyło popłuczyn a tego w jaki sposób wysładzałeś mając 15 kg. słodu z czego 8kg pszenicznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moje pierwotne pytanie nie tyczyło popłuczyn a tego w jaki sposób wysładzałeś mając 15 kg. słodu z czego 8kg pszenicznego.

A ja jestem również ciekawy kilku szczegółów jak uzyskać brzeczkę 29,5°Blg? :)

Bo najmocniejszym piwem (nie wspomaganym ekstraktem ani cukrem) jakie zrobiłem był porter 22°Blg. Żeby zrobić brzeczkę 29,5°Blg musiałbym to chyba gotować ze 3 godziny dłużej... A tu piszesz, że gotowanie tylko 90minut. Musiało być strasznie gęste już przed gotowaniem. Mam więc parę pytań.

- jaka była gęstość zacieru (tj stosunek wody do słodu)?

- czy mierzyłeś ile miała brzeczka przednia?

- czy do imperialnego była tylko brzeczka przednia czy wysładzałeś i ew. ile litrów lub też przy jakim blg zakończyłeś?

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat umarł 3 lata temu. A może by tak dodać recepture na jakieś american wheat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co masz na myśli to jak na mój gust wheat wine.

http://byo.com/stories/item/642-fine-wheatwine

 

Styl opisany jest w pdfie do ściągnięcia tu http://www.brewersassociation.org/pages/media/press-releases/show?title=2014-beer-style-guidelines

 

Przymierzam się do uwarzenia w w wersji 50 i 70 % zasypu słodu pszenicznego za około miesiąc.

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.