Skocz do zawartości
mario

Barley wine

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden z moich ulubionych stylów piwa.

Warzę raz w roku.

 

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: górna

Zawartość ekstraktu: 23,5 °Blg

Brzeczka nastawna: 23 litry

 

"Trzeci oddech wampira"

 

Słody: 4,3 kg pale ale

1,0 kg wiedeński

1,0 kg monachijski

0,5 kg carapils

0,3 kg karmelowy jasny

0,3 kg carawheat

0,25 kg caraamber

0,2 kg pszeniczny jasny

1,7 kg ekstrakt słodowy jasny WES

 

Chmiele: Pacific Gem, Amarillo,Cascade

 

Drożdże: WLP 099 SHG(gęstwa), Safbrew T 58

 

Inne dodatki: mech irlandzki 10 g

 

Zacieranie: 65°C 75 minut

78°C 10 minut

 

Czas gotowania: 100 minut

 

Chmielenie: 31g Pacific Gem w 30 minucie gotowania

56g Amarillo w 40 minucie gotowania

48g Amarillo w 50 minucie gotowania

54g Cascade w 75 minucie gotowania

26g Cascade na koniec gotowania

 

Fermentacja: burzliwa 10 dni 21°C

cicha 15 dni 18°C

 

Rozlew: 21 litrów do butelek z dodatkiem 182g cukru trzcinowego

 

Leżakowanie: 3 miesiące w temp. 12-8°C , dalsze w temp. ok. 4-5°C

 

Piwo wchodzi w swój najlepszy okres do spożywania ( w listopadzie mija 12 m-cy dojrzewania)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warzę właśnie piwko na podstawie tej receptury. Z racji braku czasu piwo stoi już trochę na cichej (21 dni) i czas je butelkować. Rzuciłem jeszcze okiem na recepturę i widzę, że należy użyć jeszcze jednego szczepu drożdży - T-58, których szczęśliwym posiadaczem jestem. Jaki jest sens dodawania innych drożdży na cichej(zgaduję, że jakieś 3 dni przed rozlewem)? Co się stanie jak tego nie zrobię tylko ,,po prostu" zabutelkuję piwo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

NIe chcę zakładać nowego tematu a proszę o poradę. Moja receptura na English Barleywine

Słody:

Pale Ale 7.5 kg

Monachijski ciemny 3.0 kg

Carapils 0.6 kg

Caraaroma 0.25

Special B 0.25

Chmiele:

Phoenix 11 alfa 50g (60'), Challenger 40g, Ekg 40g, Fuggles 40g (wszystkie 10')

 

NIe piłem nigdy piwa w tym stylu, mam trochę obiekcji czy nie za mało karmelowych chcę dodać. Co o tym sądzicie? Warka 21 litrów. OG 1.120, IBU 65, 22SRM, drożdże WLP099 lub Danstar CBC1, zacieranie 90' w 67 stopniach

Edytowane przez Adam Grylak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem charakter BW powinien być wyznaczany nie przez dodatek nadmiernej ilości słodów karmelowych, ale raczej przez długie gotowanie, które w pewien sposób doprowadzi do karmelizacji brzeczki. Wychodzi z tego, że proponowany zasyp wydaje mi się być całkiem ok. Możesz zatrzeć trochę bardziej na wytrawnie - jeżeli drożdże nie będą rozbiegane starterem, to raczej i tak nie zjedzą kto wie jak dużo tych cukrów ;) Chmiel możesz dorzucić od razu do brzeczki przedniej na FWH, powinno to dać przyjemniejsze odczucie goryczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Planowałem gotować pod 90', bo nie chcę bardziej przyciemniać gotowej brzeczki, która i tak już jest na granicy stylu. Stąd tak mało wytrawne zacieranie. Nie chcę jeszcze decyzji podejmować, bo aktualnie projektuje tegoroczne piwka. Może zatrę z przerwami, a FWH przemyślę, bo nic nie stoi na przeszkodzie przecież. Starter musowo, nie widzę innej możliwości. Po co później narzekać :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaki jest sens dodawania innych drożdży na cichej(zgaduję, że jakieś 3 dni przed rozlewem)? Co się stanie jak tego nie zrobię tylko ,,po prostu" zabutelkuję piwo?

Gęstwę dodatkową dodaje się do refermentacji gdyż osłabione pracą drożdże mogą nie nagazować brzeczki o dużym stężeniu alkoholu. Chyba, że się mylę. We wrześniu robiłem Świateczne belgijskie (25blg) i nie dodałem nic. W efekcie w listopadzie piwo tylko lekko syknęło przy otwarciu. Mam nadzieję, że do tej pory jeszcze popracowały, ale moge to sprawdzić dopiero w marcu. Czy ktoś może potwierdzić, że np. po roku czy dwóch drożdże dalej pracują w butelkach i nie czeka mnie niedogazowany mocarz? Szczep WLP550 bodaj.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
cl216.jpg Kolega zasłużył ;) Przez te półtotej roku trochę się doszkoliłem. A w tym BW nie dodałem tych drożdży i pięknie się nagazowało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

"Trzeci oddech wampira" Słody: 4,3 kg pale ale 1,0 kg wiedeński 1,0 kg monachijski 0,5 kg carapils 0,3 kg karmelowy jasny 0,3 kg carawheat 0,25 kg caraamber 0,2 kg pszeniczny jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny WES

 

Że tak się zapytam, po jasną cholerę ekstrakt słodowy do zacieranego piwa? nie lepiej dorzucić 3 - 4kg np. Pilzneńskiego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

"Trzeci oddech wampira" Słody: 4,3 kg pale ale 1,0 kg wiedeński 1,0 kg monachijski 0,5 kg carapils 0,3 kg karmelowy jasny 0,3 kg carawheat 0,25 kg caraamber 0,2 kg pszeniczny jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny WES

Że tak się zapytam, po jasną cholerę ekstrakt słodowy do zacieranego piwa? nie lepiej dorzucić 3 - 4kg np. Pilzneńskiego?

Ograniczona pojemność gara zaciernego ? Problemy z wydajnością ? Bo akurat był pod ręką ? Użyj wyobraźni, jest kilka opcji :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×