mario 2 Posted October 19, 2011 Jeden z moich ulubionych stylów piwa. Warzę raz w roku. Zacieranie: infuzyjne Fermentacja: górna Zawartość ekstraktu: 23,5 °Blg Brzeczka nastawna: 23 litry "Trzeci oddech wampira" Słody: 4,3 kg pale ale 1,0 kg wiedeński 1,0 kg monachijski 0,5 kg carapils 0,3 kg karmelowy jasny 0,3 kg carawheat 0,25 kg caraamber 0,2 kg pszeniczny jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny WES Chmiele: Pacific Gem, Amarillo,Cascade Drożdże: WLP 099 SHG(gęstwa), Safbrew T 58 Inne dodatki: mech irlandzki 10 g Zacieranie: 65°C 75 minut 78°C 10 minut Czas gotowania: 100 minut Chmielenie: 31g Pacific Gem w 30 minucie gotowania 56g Amarillo w 40 minucie gotowania 48g Amarillo w 50 minucie gotowania 54g Cascade w 75 minucie gotowania 26g Cascade na koniec gotowania Fermentacja: burzliwa 10 dni 21°C cicha 15 dni 18°C Rozlew: 21 litrów do butelek z dodatkiem 182g cukru trzcinowego Leżakowanie: 3 miesiące w temp. 12-8°C , dalsze w temp. ok. 4-5°C Piwo wchodzi w swój najlepszy okres do spożywania ( w listopadzie mija 12 m-cy dojrzewania) 1 fredson reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
baradnor 6 Posted June 23, 2013 Warzę właśnie piwko na podstawie tej receptury. Z racji braku czasu piwo stoi już trochę na cichej (21 dni) i czas je butelkować. Rzuciłem jeszcze okiem na recepturę i widzę, że należy użyć jeszcze jednego szczepu drożdży - T-58, których szczęśliwym posiadaczem jestem. Jaki jest sens dodawania innych drożdży na cichej(zgaduję, że jakieś 3 dni przed rozlewem)? Co się stanie jak tego nie zrobię tylko ,,po prostu" zabutelkuję piwo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vislaus 0 Posted February 1, 2015 (edited) NIe chcę zakładać nowego tematu a proszę o poradę. Moja receptura na English Barleywine Słody: Pale Ale 7.5 kg Monachijski ciemny 3.0 kg Carapils 0.6 kg Caraaroma 0.25 Special B 0.25 Chmiele: Phoenix 11 alfa 50g (60'), Challenger 40g, Ekg 40g, Fuggles 40g (wszystkie 10') NIe piłem nigdy piwa w tym stylu, mam trochę obiekcji czy nie za mało karmelowych chcę dodać. Co o tym sądzicie? Warka 21 litrów. OG 1.120, IBU 65, 22SRM, drożdże WLP099 lub Danstar CBC1, zacieranie 90' w 67 stopniach Edited February 1, 2015 by Adam Grylak Quote Share this post Link to post Share on other sites
Green Fox 10 Posted February 1, 2015 Moim zdaniem charakter BW powinien być wyznaczany nie przez dodatek nadmiernej ilości słodów karmelowych, ale raczej przez długie gotowanie, które w pewien sposób doprowadzi do karmelizacji brzeczki. Wychodzi z tego, że proponowany zasyp wydaje mi się być całkiem ok. Możesz zatrzeć trochę bardziej na wytrawnie - jeżeli drożdże nie będą rozbiegane starterem, to raczej i tak nie zjedzą kto wie jak dużo tych cukrów Chmiel możesz dorzucić od razu do brzeczki przedniej na FWH, powinno to dać przyjemniejsze odczucie goryczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vislaus 0 Posted February 1, 2015 Planowałem gotować pod 90', bo nie chcę bardziej przyciemniać gotowej brzeczki, która i tak już jest na granicy stylu. Stąd tak mało wytrawne zacieranie. Nie chcę jeszcze decyzji podejmować, bo aktualnie projektuje tegoroczne piwka. Może zatrę z przerwami, a FWH przemyślę, bo nic nie stoi na przeszkodzie przecież. Starter musowo, nie widzę innej możliwości. Po co później narzekać Quote Share this post Link to post Share on other sites
fredson 0 Posted February 1, 2015 A powiedzcie dlaczego drozdze na cichej? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted February 1, 2015 A powiedzcie dlaczego drozdze na cichej? Ktoś majaczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vislaus 0 Posted February 2, 2015 Jaki jest sens dodawania innych drożdży na cichej(zgaduję, że jakieś 3 dni przed rozlewem)? Co się stanie jak tego nie zrobię tylko ,,po prostu" zabutelkuję piwo? Gęstwę dodatkową dodaje się do refermentacji gdyż osłabione pracą drożdże mogą nie nagazować brzeczki o dużym stężeniu alkoholu. Chyba, że się mylę. We wrześniu robiłem Świateczne belgijskie (25blg) i nie dodałem nic. W efekcie w listopadzie piwo tylko lekko syknęło przy otwarciu. Mam nadzieję, że do tej pory jeszcze popracowały, ale moge to sprawdzić dopiero w marcu. Czy ktoś może potwierdzić, że np. po roku czy dwóch drożdże dalej pracują w butelkach i nie czeka mnie niedogazowany mocarz? Szczep WLP550 bodaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
baradnor 6 Posted February 2, 2015 Kolega zasłużył Przez te półtotej roku trochę się doszkoliłem. A w tym BW nie dodałem tych drożdży i pięknie się nagazowało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
buamazur 0 Posted November 13, 2016 "Trzeci oddech wampira" Słody: 4,3 kg pale ale 1,0 kg wiedeński 1,0 kg monachijski 0,5 kg carapils 0,3 kg karmelowy jasny 0,3 kg carawheat 0,25 kg caraamber 0,2 kg pszeniczny jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny WES Że tak się zapytam, po jasną cholerę ekstrakt słodowy do zacieranego piwa? nie lepiej dorzucić 3 - 4kg np. Pilzneńskiego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Skajo 126 Posted November 13, 2016 "Trzeci oddech wampira" Słody: 4,3 kg pale ale 1,0 kg wiedeński 1,0 kg monachijski 0,5 kg carapils 0,3 kg karmelowy jasny 0,3 kg carawheat 0,25 kg caraamber 0,2 kg pszeniczny jasny 1,7 kg ekstrakt słodowy jasny WES Że tak się zapytam, po jasną cholerę ekstrakt słodowy do zacieranego piwa? nie lepiej dorzucić 3 - 4kg np. Pilzneńskiego? Ograniczona pojemność gara zaciernego ? Problemy z wydajnością ? Bo akurat był pod ręką ? Użyj wyobraźni, jest kilka opcji 1 Igorrodz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites