Skocz do zawartości
run_away

dekantacja lagera na cichą fermentację

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich to mój pierwszy wpis na forum!

 

4 dni temu zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo (Muntons --- Continental Lager 1,8 kg + drożdże ENB). Mimo to, że przy piwach dolnej fermentacji temperatura powinna być niższa, ja niestety musiałem ją prowadzić w temperaturze 24-25 st. C. Na swoje usprawiedliwienie mam mogę powiedzieć, że na opakowaniu brew-kita była podana temp. 18-20 st. C i to, że ciężko w mieszkaniu normalnie funkcjonować kiedy jest 15 st :mad:. Niemniej jednak wszystko zdaje się być w porządku. Blg spadło z ok. 9 do 1,5 (możliwe delikatne wahania bo areomierz nieco oszukuje i dopiero niedawno sobie to uświadomiłem) nie widać już pęcherzyków, młode piwko ładnie pachnie i chciałbym przelać je do drugiego fermentora na cichą fermentację, jednak mam w związku z tym kilka pytań:

 

1) w piwie pływa kilka większych kłaczków (od 1mm. do 1 cm. średnicy), czy podczas dekantacji należy ich unikać, nie zwracać na nie uwagi, czy czekać z przelewaniem piwa aż znikną/opadną?;

 

2) Czy po przelaniu piwa bez osadu do nowego fermentora na cichą fermentację nie zabraknie w nim drożdży, które przecież znajdują się na dnie pojemnika (czy się mylę);

 

3) Czy po procesie cichej fermentacji rozlewając piwo do butelek nie zaciągnę do nich resztek drożdży i osadu z dna pojemnika? (kranik jest na dole a tam przecież czają się drożdże i osad :( );

 

4) Czy cicha fermentacja może przebiegać w takiej samej temperaturze jak burzliwa? (ok. 24 stopnie C)

 

Nie bardzo potrafiłem znaleźć odpowiedzi na te pytania także byłbym wdzięczny za odpowiedzi :/

 

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 Przelej na cichą. Jeśli zostanie jakiś osad to opadnie na dno.

 

2 Nie zabraknie.

 

3 W piwie domowym na dnie butelki zawsze jest odrobina osadu. Ps. następnym razem użyj reduktora osadów.

 

4 Lepiej parę stopni niżej.

Edytowane przez bubuś

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź :mad:

 

Odnośnie pytania 1 i 3 - Zastanawiam się po prostu czy przy napełnianiu butelek, pierwszych 5 nie będzie miało większości osadu z dna fermentora. Chciałbym zaznaczyć, że w zestawie który kupiłem (super start z browamatora) jest kranik wraz z reduktorem osadów (a przynajmniej tak jest napisane na opakowaniu :( ).

 

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwszą porcję piwa zawsze zużywam na pomiar °Blg , później leci klarowne piwko , więcej osadu mam zawsze w ostatniej butelce , ale ona jest do 1 degustacji:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno. Skalibrój swój areometr.

Do cylindra wlej wodę 20°C , jeżeli pomiar pokaże 0 , to jest dobrze skalibrowany , jeżeli inną wartość , to musisz podczas pomiarów odjąć lub dodać tyle ile przekłamało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×