Jump to content
Sign in to follow this  
Dzidek64

Pierwsz warka rusza

Recommended Posts

Witam ! Z małym poślizgiem ale zaczynam właśnie warzyć pierwszą warkę. Woda się już grzeje i pojemniki dezynfekują. Mam nadzieje że pójdzie wszystko ok. Jako pierwsze piwko padło na Hefeweizen. Grzeje na zwykłej kuchence na 2 palnikach i od razu mam pytanie jak robicie przerwy? poprostu wył. gaz i mieszacie czy od czasu do czasu trzeba odpalić? jak tak to na cały gaz czy tylko troszkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zależy od strat ciepła, zazwyczaj trzeba kilka razy palniki włączyć. Pamiętaj również o wyłączeniu palników 1-2°C przed planowaną temperaturą przerwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam musisz do tego dojść. Przede wszystkim termometr jakoś sobie zawieś w środku i bez przerwy kontroluj temperaturę. Nie odchodź na chwilę od gara, bo minuta nieuwagi i temperatura skoczy Ci znacznie. No i mieszanie, mieszanie i jeszcze raz mieszanie. Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

teraz podgrzewam do 63 i przerwa ok 15 min. tak mi wcześniej doradzali żeby ta była krótsza a w 73 dłuższa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz już plan i się go trzymaj.15min maltozowej nie jest źle. Długa przerwa w 72°C jest wskazana dla lepszej piany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to czekamy jest 63 stopnie

A mam pytanie co do filtracji mam ten zacier powoli przelać do pojemnika czy mogę szybko, bo chyba trzeba uważać żeby nie napowietrzyć i jeszcze jedno jak będę wysładzał to najpierw przednią brzeczke spuścić i potem dolewać wody do wysładzania a jak tak to tą przednią potem znów do filtracji i wysładzać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtracja jak nazwa wskazuje służy do oczyszczenia brzeczki. Pierwsze dwa, trzy litry wlej powtórnie do gara. Czy zrobisz to szybko czy wolno nie ma większego znaczenia, staraj się tylko za mocno jej nie napowietrzać. Inna sprawa jest z wysładzaniem, tu nie wolno się spieszyć. Temperatura wody nie wyższa niż 75°C, może być i 78% ale tak na prawdę wystarczy w przedziale 50-70°C .Spuszczasz pomału brzeczkę, gdy młóto zaczyna się odkrywać zakręcasz kranik, dolewasz np. 3 litry wody, kilka minut czekasz i kranik odkręcasz. I tak kilka razy aż uzyskasz 23-25 litrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powodzenia. :(

Ja dziś pierwszą warkę butelkowałem, nie mam pojęcia czy jest dobra bo nie piłem nigdy pszenicy ciepłej i bez gazu :mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki mam nadzieje że wyjdzie. Niestety niespodziewanie(przez moją niedbałość) okazało się że mój fermentator ma 20l a byłem pewny że 30l czy mogę do niego zadać drożdże czy podzielić na dwa fermentatory?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podziel na dwa koniecznie, oczywiście drożdże też.

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentor nie fermentator.20 litrów? Jesteś pewien? Jakiś zdobyczny chyba. Pamiętaj, że musi być miejsce na pianę w fermentorze.Lepiej podzielić na dwa, choć z drugiej strony za dużo wolnej przestrzeni jest również nie wskazane. Jeszcze nie skończyłeś, więc nie wiesz ile Ci wyjdzie na koniec. Zdarzyć się może, że uzyskasz 16l np tylko. O pomiarze Blg pamiętasz przy wysładzaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zdobyczny na pewno ma 20l i zostaje ze 3cm luzu więc zdecydowanie za mało, będę musiał podzielić na dwa z tym że mam jeden dekiel. Zostawię do ostudzenia na noc a może jutro załatwię pokrywę. Kurcze coś to długo trwa czekam na pozbycie się skrobi bo cały czas pokazuje że jeszcze jest

Share this post


Link to post
Share on other sites

kurcze trzymam juz dość długo a jodowy wskaźnik wciąż barwi czy podgrzać już do 78 i filtrować czy czekać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Długo, czyli ile? Do godziny nie jest źle. Nie spodziewaj się, że kolor się nie zmieni. Nie ma być granatowy, brązowy może być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok przelałem do filtrowania i jeszcze takie pytanko od razu filtrować czy czekać aż młóto osiądzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki.niby wszystko miałem zaplanowane i rozpracowane no ale jak widać w praktyce to jakoś mam sporo wątpliwości szczególnie o tą skrobie bo pisało że ma nie zmieniać koloru a tu cały czas miałem ciemny kolor no ale zobaczymy mam nadzieje że przed północą skończe

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to pierwsza warka mnie trochę przerosła. Wysładzanie pszenicy trwało dość długo i chmielenie dopiero dzisiaj mam nadzieje że to zbyt nie wpłynie na moje piwko wydajność tez nie najlepsza 19l i 10,5blg jak teraz zagotuje to zostanie pewnie jakieś 16-17 no ale cóż.Przynajmniej załatwiłem większy pojemnik do fermentowania

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przejmuj się u mnie z wydajnością przy pierwszej warce było podobnie zostało mi do fermentacji jakieś 16l.

Przy następnych będzie lepiej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba mało kogo pierwsza warka nie przerosła :P Mi przy pierwszej warce zostało ... 14L / 12°Blg (ale to przez za mały garnek) :)

Edited by mahho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tą wydajność jakoś przeboleje, ale głownie chodzi o to czy nic się nie stanie że chmiele dopiero dzisiaj, no i mam obawy że nie pozbyłem się całej skrobi choć czekałem 1,5 h to jodowy wskaźnik wciąż barwił.Gdyby zostało za dużo skrobi to czym to skutkuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.