Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 Witam ! Z małym poślizgiem ale zaczynam właśnie warzyć pierwszą warkę. Woda się już grzeje i pojemniki dezynfekują. Mam nadzieje że pójdzie wszystko ok. Jako pierwsze piwko padło na Hefeweizen. Grzeje na zwykłej kuchence na 2 palnikach i od razu mam pytanie jak robicie przerwy? poprostu wył. gaz i mieszacie czy od czasu do czasu trzeba odpalić? jak tak to na cały gaz czy tylko troszkę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted October 19, 2011 To zależy od strat ciepła, zazwyczaj trzeba kilka razy palniki włączyć. Pamiętaj również o wyłączeniu palników 1-2°C przed planowaną temperaturą przerwy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted October 19, 2011 Sam musisz do tego dojść. Przede wszystkim termometr jakoś sobie zawieś w środku i bez przerwy kontroluj temperaturę. Nie odchodź na chwilę od gara, bo minuta nieuwagi i temperatura skoczy Ci znacznie. No i mieszanie, mieszanie i jeszcze raz mieszanie. Powodzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 ok no pierwsza zamiast w 44 to 46-47 mam nadzieje że nie za wysoka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted October 19, 2011 47°C jest ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 teraz podgrzewam do 63 i przerwa ok 15 min. tak mi wcześniej doradzali żeby ta była krótsza a w 73 dłuższa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted October 19, 2011 Masz już plan i się go trzymaj.15min maltozowej nie jest źle. Długa przerwa w 72°C jest wskazana dla lepszej piany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 no to czekamy jest 63 stopnie A mam pytanie co do filtracji mam ten zacier powoli przelać do pojemnika czy mogę szybko, bo chyba trzeba uważać żeby nie napowietrzyć i jeszcze jedno jak będę wysładzał to najpierw przednią brzeczke spuścić i potem dolewać wody do wysładzania a jak tak to tą przednią potem znów do filtracji i wysładzać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted October 19, 2011 Filtracja jak nazwa wskazuje służy do oczyszczenia brzeczki. Pierwsze dwa, trzy litry wlej powtórnie do gara. Czy zrobisz to szybko czy wolno nie ma większego znaczenia, staraj się tylko za mocno jej nie napowietrzać. Inna sprawa jest z wysładzaniem, tu nie wolno się spieszyć. Temperatura wody nie wyższa niż 75°C, może być i 78% ale tak na prawdę wystarczy w przedziale 50-70°C .Spuszczasz pomału brzeczkę, gdy młóto zaczyna się odkrywać zakręcasz kranik, dolewasz np. 3 litry wody, kilka minut czekasz i kranik odkręcasz. I tak kilka razy aż uzyskasz 23-25 litrów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kasanga 4 Posted October 19, 2011 Powodzenia. Ja dziś pierwszą warkę butelkowałem, nie mam pojęcia czy jest dobra bo nie piłem nigdy pszenicy ciepłej i bez gazu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 Dzięki mam nadzieje że wyjdzie. Niestety niespodziewanie(przez moją niedbałość) okazało się że mój fermentator ma 20l a byłem pewny że 30l czy mogę do niego zadać drożdże czy podzielić na dwa fermentatory? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kasanga 4 Posted October 19, 2011 (edited) Podziel na dwa koniecznie, oczywiście drożdże też. Edited October 19, 2011 by Kasanga Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted October 19, 2011 Fermentor nie fermentator.20 litrów? Jesteś pewien? Jakiś zdobyczny chyba. Pamiętaj, że musi być miejsce na pianę w fermentorze.Lepiej podzielić na dwa, choć z drugiej strony za dużo wolnej przestrzeni jest również nie wskazane. Jeszcze nie skończyłeś, więc nie wiesz ile Ci wyjdzie na koniec. Zdarzyć się może, że uzyskasz 16l np tylko. O pomiarze Blg pamiętasz przy wysładzaniu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 Tak zdobyczny na pewno ma 20l i zostaje ze 3cm luzu więc zdecydowanie za mało, będę musiał podzielić na dwa z tym że mam jeden dekiel. Zostawię do ostudzenia na noc a może jutro załatwię pokrywę. Kurcze coś to długo trwa czekam na pozbycie się skrobi bo cały czas pokazuje że jeszcze jest Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 kurcze trzymam juz dość długo a jodowy wskaźnik wciąż barwi czy podgrzać już do 78 i filtrować czy czekać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted October 19, 2011 Długo, czyli ile? Do godziny nie jest źle. Nie spodziewaj się, że kolor się nie zmieni. Nie ma być granatowy, brązowy może być. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 ok przelałem do filtrowania i jeszcze takie pytanko od razu filtrować czy czekać aż młóto osiądzie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted October 19, 2011 Chwilę niech się ułoży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 Dzięki.niby wszystko miałem zaplanowane i rozpracowane no ale jak widać w praktyce to jakoś mam sporo wątpliwości szczególnie o tą skrobie bo pisało że ma nie zmieniać koloru a tu cały czas miałem ciemny kolor no ale zobaczymy mam nadzieje że przed północą skończe Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kasanga 4 Posted October 19, 2011 Dzidek64 a w jakiej dzielnicy mieszkasz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 19, 2011 W samym centrum katowic koło urzędu skarbowego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 20, 2011 No to pierwsza warka mnie trochę przerosła. Wysładzanie pszenicy trwało dość długo i chmielenie dopiero dzisiaj mam nadzieje że to zbyt nie wpłynie na moje piwko wydajność tez nie najlepsza 19l i 10,5blg jak teraz zagotuje to zostanie pewnie jakieś 16-17 no ale cóż.Przynajmniej załatwiłem większy pojemnik do fermentowania Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted October 20, 2011 Nie przejmuj się u mnie z wydajnością przy pierwszej warce było podobnie zostało mi do fermentacji jakieś 16l. Przy następnych będzie lepiej Quote Share this post Link to post Share on other sites
mahho 0 Posted October 20, 2011 (edited) Chyba mało kogo pierwsza warka nie przerosła Mi przy pierwszej warce zostało ... 14L / 12°Blg (ale to przez za mały garnek) Edited October 20, 2011 by mahho Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzidek64 0 Posted October 20, 2011 Tą wydajność jakoś przeboleje, ale głownie chodzi o to czy nic się nie stanie że chmiele dopiero dzisiaj, no i mam obawy że nie pozbyłem się całej skrobi choć czekałem 1,5 h to jodowy wskaźnik wciąż barwił.Gdyby zostało za dużo skrobi to czym to skutkuje? Quote Share this post Link to post Share on other sites