Skocz do zawartości
Dzidek64

Pierwsz warka rusza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Z małym poślizgiem ale zaczynam właśnie warzyć pierwszą warkę. Woda się już grzeje i pojemniki dezynfekują. Mam nadzieje że pójdzie wszystko ok. Jako pierwsze piwko padło na Hefeweizen. Grzeje na zwykłej kuchence na 2 palnikach i od razu mam pytanie jak robicie przerwy? poprostu wył. gaz i mieszacie czy od czasu do czasu trzeba odpalić? jak tak to na cały gaz czy tylko troszkę?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To zależy od strat ciepła, zazwyczaj trzeba kilka razy palniki włączyć. Pamiętaj również o wyłączeniu palników 1-2°C przed planowaną temperaturą przerwy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sam musisz do tego dojść. Przede wszystkim termometr jakoś sobie zawieś w środku i bez przerwy kontroluj temperaturę. Nie odchodź na chwilę od gara, bo minuta nieuwagi i temperatura skoczy Ci znacznie. No i mieszanie, mieszanie i jeszcze raz mieszanie. Powodzenia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

no to czekamy jest 63 stopnie

A mam pytanie co do filtracji mam ten zacier powoli przelać do pojemnika czy mogę szybko, bo chyba trzeba uważać żeby nie napowietrzyć i jeszcze jedno jak będę wysładzał to najpierw przednią brzeczke spuścić i potem dolewać wody do wysładzania a jak tak to tą przednią potem znów do filtracji i wysładzać?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Filtracja jak nazwa wskazuje służy do oczyszczenia brzeczki. Pierwsze dwa, trzy litry wlej powtórnie do gara. Czy zrobisz to szybko czy wolno nie ma większego znaczenia, staraj się tylko za mocno jej nie napowietrzać. Inna sprawa jest z wysładzaniem, tu nie wolno się spieszyć. Temperatura wody nie wyższa niż 75°C, może być i 78% ale tak na prawdę wystarczy w przedziale 50-70°C .Spuszczasz pomału brzeczkę, gdy młóto zaczyna się odkrywać zakręcasz kranik, dolewasz np. 3 litry wody, kilka minut czekasz i kranik odkręcasz. I tak kilka razy aż uzyskasz 23-25 litrów.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki mam nadzieje że wyjdzie. Niestety niespodziewanie(przez moją niedbałość) okazało się że mój fermentator ma 20l a byłem pewny że 30l czy mogę do niego zadać drożdże czy podzielić na dwa fermentatory?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Fermentor nie fermentator.20 litrów? Jesteś pewien? Jakiś zdobyczny chyba. Pamiętaj, że musi być miejsce na pianę w fermentorze.Lepiej podzielić na dwa, choć z drugiej strony za dużo wolnej przestrzeni jest również nie wskazane. Jeszcze nie skończyłeś, więc nie wiesz ile Ci wyjdzie na koniec. Zdarzyć się może, że uzyskasz 16l np tylko. O pomiarze Blg pamiętasz przy wysładzaniu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tak zdobyczny na pewno ma 20l i zostaje ze 3cm luzu więc zdecydowanie za mało, będę musiał podzielić na dwa z tym że mam jeden dekiel. Zostawię do ostudzenia na noc a może jutro załatwię pokrywę. Kurcze coś to długo trwa czekam na pozbycie się skrobi bo cały czas pokazuje że jeszcze jest

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Długo, czyli ile? Do godziny nie jest źle. Nie spodziewaj się, że kolor się nie zmieni. Nie ma być granatowy, brązowy może być.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.niby wszystko miałem zaplanowane i rozpracowane no ale jak widać w praktyce to jakoś mam sporo wątpliwości szczególnie o tą skrobie bo pisało że ma nie zmieniać koloru a tu cały czas miałem ciemny kolor no ale zobaczymy mam nadzieje że przed północą skończe

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No to pierwsza warka mnie trochę przerosła. Wysładzanie pszenicy trwało dość długo i chmielenie dopiero dzisiaj mam nadzieje że to zbyt nie wpłynie na moje piwko wydajność tez nie najlepsza 19l i 10,5blg jak teraz zagotuje to zostanie pewnie jakieś 16-17 no ale cóż.Przynajmniej załatwiłem większy pojemnik do fermentowania

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie przejmuj się u mnie z wydajnością przy pierwszej warce było podobnie zostało mi do fermentacji jakieś 16l.

Przy następnych będzie lepiej

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chyba mało kogo pierwsza warka nie przerosła :P Mi przy pierwszej warce zostało ... 14L / 12°Blg (ale to przez za mały garnek) :)

Edytowane przez mahho

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tą wydajność jakoś przeboleje, ale głownie chodzi o to czy nic się nie stanie że chmiele dopiero dzisiaj, no i mam obawy że nie pozbyłem się całej skrobi choć czekałem 1,5 h to jodowy wskaźnik wciąż barwił.Gdyby zostało za dużo skrobi to czym to skutkuje?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×