Skocz do zawartości

Klasyfikacja stylów - jak się z tym uporać?


Pieron

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie nie wiem jak należy się uporać klasyfikacją stylów.

Chodzi że nie znam języka, a same literki mało mi mówią.

Na stronie BJCP jest podane też np:

Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.060

IBUs: 20 ? 40 FG: 1.012 ? 1.024

SRM: 30 ? 40 ABV: 4 ? 6%

Jest możliwość by przeliczenia tego na programach BeerSmith lub ProMash (tylko jak można z opisem)?

 

 

Jeśli są opisy to z góry przepraszam za założenie wątku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak w temacie nie wiem jak należy się uporać klasyfikacją stylów.

Chodzi że nie znam języka, a same literki mało mi mówią.

Na stronie BJCP jest podane też np:

Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.060

IBUs: 20 ? 40 FG: 1.012 ? 1.024

SRM: 30 ? 40 ABV: 4 ? 6%

Jest możliwość by przeliczenia tego na programach BeerSmith lub ProMash (tylko jak można z opisem)?

 

 

Jeśli są opisy to z góry przepraszam za założenie wątku.

jeśli się nie mylę to

OG - gęstość początkowa

IBU - goryczka

SRM - kolor

FG- gęstość końcowa

ABV -zawartość alkoholu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A gdzie byłby opis ile czego jest?

Np. jak znaleźć bo pewnie wyliczy program BeerSmith np. kolor, nachmielenie?

Przepraszam za głupie pytania, ale mam pełną wersję tego programu a nie potrafię go obsługiwać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.060

IBUs: 20 ? 40 FG: 1.012 ? 1.024

SRM: 30 ? 40 ABV: 4 ? 6%

OG - gęstrość poszątkowa, FG -końcowa, w jednostkach SG. Możesz przeliczyć z grubsza na Blg dziejąc 2 ostatnie cyfry przez 4 np. 1.044 = 11 Blg

IBU - goryczka, używamy takich samych jednostek

SRM - kolor, możesz przeliczyć na EBC mnożąc przez 2 (2.6 dokładnie)

ABV - wiadomo, alkohol.

 

A najlepiej przyzwyczajać się do jednostek amerykańskich, niestety, piwowarstwo amerykańskie rządzi. Ja już się poddałem, i robię warki na 6 galonów, zacierane w 154 stopniach :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie robię recepturę na BeerSmith i mam parę niejasności.

Może jak ciężko jest z spolszczeniem tego programu to może by tak opis nowej receptury zrobić?

 

Mam problem co to:

- Batch Size

- Boil Volume

- Boil Time

- Brewhause Efficiency

i kupa innych jak:

- alkohol

- age

- carbonation

 

Wylicza on z receptury wydajność?

Jak dodać środek do refermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- Batch Size - rozmiar warki 20L

- Boil Volume - ile do gotowania np. 22L jeżeli odparowuje Ci 10%

- Boil Time - czas gotowania

- Brewhause Efficiency - wydajność, musisz ustawić taką jaka wychodzi zwykle w Twoim browarze, zacznij od 70%. Na podstawie tego ustawienia wylicza, ile litrów otrzymasz z zadanego zasypu, jak nie trafisz w dobrą wartość, otrzymasz więcej lub mniej niż wyliczy.

 

- alkohol

- age

- carbonation

 

Tym się nie przejmuj, to dotyczy dojrzewania i rozlewu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc Panowie.

Mam pytanie jeśli chodzi o klasyfikacja goryczki i koloru (IBU i SRM ) np, mocno nachmielone, słabo -jak to jest?

Zalezy od mocy piwa i stylu, z grubsza:

 

10- prawie nic

 

20-30 - normalnie

 

40 - mocno

 

50 - bardzo mocno

 

Co do koloru, Beersmith wyświetla go obrazkowo.

Edytowane przez coder
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.