Jump to content
Sign in to follow this  
Pieron

Klasyfikacja stylów - jak się z tym uporać?

Recommended Posts

Jak w temacie nie wiem jak należy się uporać klasyfikacją stylów.

Chodzi że nie znam języka, a same literki mało mi mówią.

Na stronie BJCP jest podane też np:

Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.060

IBUs: 20 ? 40 FG: 1.012 ? 1.024

SRM: 30 ? 40 ABV: 4 ? 6%

Jest możliwość by przeliczenia tego na programach BeerSmith lub ProMash (tylko jak można z opisem)?

 

 

Jeśli są opisy to z góry przepraszam za założenie wątku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak w temacie nie wiem jak należy się uporać klasyfikacją stylów.

Chodzi że nie znam języka, a same literki mało mi mówią.

Na stronie BJCP jest podane też np:

Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.060

IBUs: 20 ? 40 FG: 1.012 ? 1.024

SRM: 30 ? 40 ABV: 4 ? 6%

Jest możliwość by przeliczenia tego na programach BeerSmith lub ProMash (tylko jak można z opisem)?

 

 

Jeśli są opisy to z góry przepraszam za założenie wątku.

jeśli się nie mylę to

OG - gęstość początkowa

IBU - goryczka

SRM - kolor

FG- gęstość końcowa

ABV -zawartość alkoholu

Share this post


Link to post
Share on other sites

A gdzie byłby opis ile czego jest?

Np. jak znaleźć bo pewnie wyliczy program BeerSmith np. kolor, nachmielenie?

Przepraszam za głupie pytania, ale mam pełną wersję tego programu a nie potrafię go obsługiwać.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Vital Statistics: OG: 1.044 ? 1.060

IBUs: 20 ? 40 FG: 1.012 ? 1.024

SRM: 30 ? 40 ABV: 4 ? 6%

OG - gęstrość poszątkowa, FG -końcowa, w jednostkach SG. Możesz przeliczyć z grubsza na Blg dziejąc 2 ostatnie cyfry przez 4 np. 1.044 = 11 Blg

IBU - goryczka, używamy takich samych jednostek

SRM - kolor, możesz przeliczyć na EBC mnożąc przez 2 (2.6 dokładnie)

ABV - wiadomo, alkohol.

 

A najlepiej przyzwyczajać się do jednostek amerykańskich, niestety, piwowarstwo amerykańskie rządzi. Ja już się poddałem, i robię warki na 6 galonów, zacierane w 154 stopniach :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
w beertoolsie jak sobie zrobisz recepturę , podasz składniki to wszystko ci wyliczy

Tak, tylko trzeba znać składniki. Jak juz się ma recepturę ze składnikami to i reszta też jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie robię recepturę na BeerSmith i mam parę niejasności.

Może jak ciężko jest z spolszczeniem tego programu to może by tak opis nowej receptury zrobić?

 

Mam problem co to:

- Batch Size

- Boil Volume

- Boil Time

- Brewhause Efficiency

i kupa innych jak:

- alkohol

- age

- carbonation

 

Wylicza on z receptury wydajność?

Jak dodać środek do refermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Batch Size - rozmiar warki 20L

- Boil Volume - ile do gotowania np. 22L jeżeli odparowuje Ci 10%

- Boil Time - czas gotowania

- Brewhause Efficiency - wydajność, musisz ustawić taką jaka wychodzi zwykle w Twoim browarze, zacznij od 70%. Na podstawie tego ustawienia wylicza, ile litrów otrzymasz z zadanego zasypu, jak nie trafisz w dobrą wartość, otrzymasz więcej lub mniej niż wyliczy.

 

- alkohol

- age

- carbonation

 

Tym się nie przejmuj, to dotyczy dojrzewania i rozlewu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc Panowie.

Mam pytanie jeśli chodzi o klasyfikacja goryczki i koloru (IBU i SRM ) np, mocno nachmielone, słabo -jak to jest?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za pomoc Panowie.

Mam pytanie jeśli chodzi o klasyfikacja goryczki i koloru (IBU i SRM ) np, mocno nachmielone, słabo -jak to jest?

Zalezy od mocy piwa i stylu, z grubsza:

 

10- prawie nic

 

20-30 - normalnie

 

40 - mocno

 

50 - bardzo mocno

 

Co do koloru, Beersmith wyświetla go obrazkowo.

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.