Skocz do zawartości

Munich Lager Wyeast 50 ml - czas puchnięcia saszetki


krys123

Rekomendowane odpowiedzi

Do zaszczepienia w temperaturach lagerowych, czyli w temp. około 10 stopni?

Nawet poniżej, bo 6-8°C. Szczepienie powinno się prowadzić w temperaturze niższej od docelowej temperatury fermentacji głównej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jkocurek pisałeś:

"........................do "ciepłego startu" (co najmniej 18°C).Do temp. lagerowych schładza się brzeczkę po pojawieniu się oznak fermentacji."

 

Jeśli będę miał odpowiednią ilość gęstwy mogę ją użyć do brzeczki o temp. 10 stopni i fermentowania w 10 stopniach? Czyli skoro jest mało fermentację rozpocząć w 20 stopniach.

Dobrze kombinuję?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli będę miał odpowiednią ilość gęstwy mogę ją użyć do brzeczki o temp. 10 stopni i fermentowania w 10 stopniach? Czyli skoro jest mało fermentację rozpocząć w 20 stopniach.

Dobrze kombinuję?

Dobrze. Im wyższa temperatura tym mniej drożdży. Polecam tę stronę do obliczania ilości drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.