Jump to content

Munich Lager Wyeast 50 ml - czas puchnięcia saszetki


krys123
 Share

Recommended Posts

Jak długo puchnie saszetka 50 ml?

Mam z 29 sierpnia 20011 - czyli powinno to zająć około 2 no może 3 dni.

Kapsułkę zgniotłem w czwartek po południu, dzisiaj mija 5 dzień.

Saszetka napuchła jest to widoczne - ale w słabym stopniu.

Na browar.biz jest zdjęcie:

 

http://www.browar.biz/forum/attachment.php?attachmentid=33772&d=1246515035

 

ale czegoś takiego nie mam, nawet w połowie.

Czy zdjęcie to podręcznikowy przykład gotowych drożdży do fermentacji?

Czy 5 dni to stanowczo za mało?

Link to comment
Share on other sites

Nie, jak tylko saszetka zacznie puchnąć to znaczy, że drożdże żyją, można je wrzucać do startera.

O... a ja myślałem, że zawsze trzeba czekać na pełne napuchnięcie nawet jeśli by to trwało tydzień czy dwa.

 

jak na mnie to to książkowy przykład paczki napuchniętej do startera.

Ale piszesz o napuchnięciu z tego zdjęcia? Bo kolega napisał że:

ale czegoś takiego nie mam, nawet w połowie.

EDIT: Jakieś takie znajome to zdjęcie mi się wydało i faktycznie znalazłem :) - to z tego wątku. Ja akurat wtedy miałem odwrotny problem: za szybko mi napuchła saszetka.

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

Tak to jest z tego wątku.

Czyli jutro mogę się za warzenie zabierać.

Miałem plan:

1) pięknie napuchnięta saszetka,

2) warzenie piwka około 12 blg - na pewno nie więcej, około 20 litrów

3) zadać drożdże bez startera (troszkę wyższa temperatura).

 

Czy w takiej sytuacji mogę warzyć?

O to jest pytanie?

Z drugiej strony do odważnych świat należy!

Link to comment
Share on other sites

Jeśli to ma być piwo dolnej fermentacji to proponowałbym jednak zrobienie startera. Wiem, że trudno odkładać warkę jak już jest zaplanowana ale w naszym bziku cierpliwość popłaca :)

Słabe drożdże mogą nie dać rady dofermentować brzeczki do końca, ale pewnie chętnie ruszą w butelkach jak tylko temperatura się podniesie - lubisz granty?

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio przed chmieleniem odebrałem z 0,5l. wrzącej brzeczki, wlałem do czyściutkiej szklanej butli (1,5l.) z zamknięciem patentowym. Zamknąłem, schłodziłem, odstawiłem i zapomniałem wstawić do lodówki. Po 4 dniach pojawiła się pianka i apteczny zapach. Jak się tam dzikusy dostały? Nie wiem, ale się ich boję :beer:

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio przed chmieleniem odebrałem z 0,5l. wrzącej brzeczki, wlałem do czyściutkiej szklanej butli (1,5l.) z zamknięciem patentowym. Zamknąłem, schłodziłem, odstawiłem i zapomniałem wstawić do lodówki. Po 4 dniach pojawiła się pianka i apteczny zapach. Jak się tam dzikusy dostały? Nie wiem, ale się ich boję :beer:

A po wlaniu wrzącej brzeczki położyłeś butelkę na boku?

Link to comment
Share on other sites

A po wlaniu wrzącej brzeczki położyłeś butelkę na boku?

Nie' date=' zamknąłem, wstawiłem do zlewu z zimną wodą, później odstawiłem i zapomniałem :beer:[/quote']

No to popełniłeś dwa błędy:

1. Należy położyć butelkę na boku, żeby gorąca brzeczka zdezynfekowała szyjkę i kapsel

2. Należy jak najdłużej utrzymywać wysoka temperaturę brzeczki, żeby poprawnie zaszła pasteryzacja

Link to comment
Share on other sites

W poprzdnim sezonie zadałem drożdże bez srartera i piwo po tygodniu dopiero ruszyło. Polecam starter :beer:

U mnie z kolei drożdże ruszyły szybko ale stanęły po tygodniu - jedno piwo zeszło z 12 na 5°Blg, drugie z 12,5 na 6°Blg, dopiero dodanie nowych drożdży pomogło.

Link to comment
Share on other sites

Zmiana planu:

1) starter - 2l brzeczki około 10 blg,

2) czekam , aż drożdże się namnożą,

3) warzenie po kilku dniach.

 

Ile zajmie czasu namnażanie bez karuzeli- 2l, 10 Blg?

W 20 stopniach można starter wykonać?

20°C na starter jest jak najbardziej OK.

Namnażanie trwa około 2 dni.

Co do ilości to 2 litrowy starter bez mieszania pozwala uzyskać w 20litrach brzeczki około 6mln komórek/ml czyli ilość odpowiednią do "ciepłego startu" (co najmniej 18°C). Do temp. lagerowych schładza się brzeczkę po pojawieniu się oznak fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

jkocurek dzięki - rzeczowa odpowiedź.

W tej chwili chłodzę brzeczkę z 500 gr pilzneńskiego. Wyszło coś powyżej 2 litrów 10 blg. Męty odleję i dodaje Municha. Czyli po sprawie.

 

1)Czy po zebraniu gęstwy po burzliwej z 20 litrowej 12 Blg będę mógł ja wykorzystać do kolejnej warki około 60 litrów 12blg. Czy będzie to wystarczająca ilość?

2) Jaka ilość jest potrzebna do portera? Czy po burzliwej 12BLG wystarczy?

Link to comment
Share on other sites

1)Czy po zebraniu gęstwy po burzliwej z 20 litrowej 12 Blg będę mógł ja wykorzystać do kolejnej warki około 60 litrów 12blg. Czy będzie to wystarczająca ilość?

2) Jaka ilość jest potrzebna do portera? Czy po burzliwej 12BLG wystarczy?

ad 1)

Do zaszczepienia 60litrów w temperaturach lagerowych potrzeba ok 400-500ml świeżej gęstwy.

ad 2)

Do zaszczepienia standardowego rozmiaru warki portera 20°Blg wystarczy ok 250ml świeżej gęstwy

Pół litra gęstwy powinno dać się odzyskać z opisanej burzliwej jednak będą to drożdże mocno zanieczyszczone. Jeśli zechcesz je przemyć to stracisz ich sporo, nawet połowę.

Link to comment
Share on other sites

1)Czy po zebraniu gęstwy po burzliwej z 20 litrowej 12 Blg będę mógł ja wykorzystać do kolejnej warki około 60 litrów 12blg. Czy będzie to wystarczająca ilość?

2) Jaka ilość jest potrzebna do portera? Czy po burzliwej 12BLG wystarczy?

ad 1)

Do zaszczepienia 60litrów w temperaturach lagerowych potrzeba ok 400-500ml świeżej gęstwy.

ad 2)

Do zaszczepienia standardowego rozmiaru warki portera 20°Blg wystarczy ok 250ml świeżej gęstwy

Pół litra gęstwy powinno dać się odzyskać z opisanej burzliwej jednak będą to drożdże mocno zanieczyszczone. Jeśli zechcesz je przemyć to stracisz ich sporo' date=' nawet połowę.[/quote']

Do zaszczepienia w temperaturach lagerowych, czyli w temp. około 10 stopni?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.