Skocz do zawartości
Zbyszek T

Jaki chmiel do pilsa?

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, poradźcie jakie chmiele stosujecie do pilsów?

 

Sezon się zbliża, trzeba się przygotować.

 

Ja mam za sobą tylko jeden sezon zimowy z dolniakami, stosowałem "zestaw" Marynka + Lubelski i teraz bym chciał jakichś innych gatunków spróbować, bo z M + L w sumie byłem średnio zadowolony. Z kolei do górniaków stosuje głównie challenger, perle i styrian goldings - i te chmiele lubię, ale do dolniaków chyba one nie pasują.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na aromat spróbuj Saaz. Dla mnie b. dobry, choć z wielu chmielonych M + L też byłem zadowolony, ale to już sprawa indywidualnych upodobań.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Na goryczkę Magnum, daje ładną czystą goryczkę, polecam. Na aromat Saaz lub Hallertauer Tradition

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja planowałem Magnum + Lubelski (i dekokcje zamiast carapils) ale saaz też muszę spróbować, chyba w Witnicy go sypią i smakują mi te ich pilsy, nie mówiąc o Czechach. Tradition jest w HB wiec też dobra opcja.

Edytowane przez yapko

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×