Jump to content
Sign in to follow this  
Zbyszek T

Jaki chmiel do pilsa?

Recommended Posts

Koledzy, poradźcie jakie chmiele stosujecie do pilsów?

 

Sezon się zbliża, trzeba się przygotować.

 

Ja mam za sobą tylko jeden sezon zimowy z dolniakami, stosowałem "zestaw" Marynka + Lubelski i teraz bym chciał jakichś innych gatunków spróbować, bo z M + L w sumie byłem średnio zadowolony. Z kolei do górniaków stosuje głównie challenger, perle i styrian goldings - i te chmiele lubię, ale do dolniaków chyba one nie pasują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na aromat spróbuj Saaz. Dla mnie b. dobry, choć z wielu chmielonych M + L też byłem zadowolony, ale to już sprawa indywidualnych upodobań.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na goryczkę Magnum, daje ładną czystą goryczkę, polecam. Na aromat Saaz lub Hallertauer Tradition

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja planowałem Magnum + Lubelski (i dekokcje zamiast carapils) ale saaz też muszę spróbować, chyba w Witnicy go sypią i smakują mi te ich pilsy, nie mówiąc o Czechach. Tradition jest w HB wiec też dobra opcja.

Edited by yapko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako aromatyczny sazz i , lub sladek. Na goryczkę marynka , magnum lub premiant.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.