Jump to content
Sign in to follow this  
rubezahl

Piwa Stera, #4 (Ale)

Recommended Posts

Piwa Stera, #4 (Ale)

 

Piana: biała, wysoka, powoli zanika do dywanika, oblepia szkło

Kolor: bursztynowy

Zapach: delikatny słodowy z nutką kwiatową

Smak: bardzo lekko słodowy, finisz z wyraźną, pozostającą goryczką

Wysycenie: średnie

Uwagi: lubię goryczkę, ale tu zabrakło zbalansowania jej słodowością/treściwością.

Ogólnie - jak najbardziej pijalne ;) , czekam na kolejne próbki z tego (bez nazwy jeszcze ;) ) browaru.

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Początki są zawsze trudne:/ Jak się nie umie dobrze wysładzać to takie są efekty.:beer: Myślę, że następne wareczki przypadną Ci do gustu. Jeżeli chodzi nazwę mojego browaru, to zerknij na profil (mój oczywiście):):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ster: wysładzanie ma mały wpływ na smak piwa.

Jak chcesz szybko osiągnąć postępy, to póki co olej maksymalnie goracą część procesu, a skup się na dopieszczaniu drożdży i fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja odpowiedź dotyczyła bardziej treściwości warki. Bo po wysłodzeniu było 10 Blg. Po chmieleniu podniosło się do 10,5. Ogólnie rzecz biorąc za dużo wody i chmielu. W związku, że w Zapiskach piwowara u mnie pusto podam recepturę:

-słód pilzneński 3kg

- " monachijski 1,5kg

Warzenie: woda 16l, temp. 54°C zasyp, 62* 10min, 71* 45min, 76*koniec.

Chmielenie: marynka 30g 75min, lubelski 40g 5min przed końcem.

Drożdże: S04 gęstwa nr 1.

Brzeczka 23l.

Ogólnie rzecz biorąc piwo wyszło zbyt cienkie.:beer:

Edited by ster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie, z czasem nabierzesz wprawy i będziesz uzyskiwał założoną wydajność jak i litraż. Tym razem trochę za długo wysładzałeś. Jakbyś skończył na 20l. to było by w miarę ok. Wprawa i wyczucie przyjdą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Tym razem trochę za długo wysładzałeś.

Raczej zbyt dużo, bo długość wpływa wręcz na poprawę wydajności (oczywiście nie w jakiś bardzo znaczący sposób).

Jacki - wiem, że to miałeś namyśli, ale prostuję, by takie informacje nie utrwalały u czytających (szukających dopiero swojej drogi :mad: ).

 

Ja lubię sypnąć dodatkowo 'dwie garście' słodu, by nie stresować się wyśrubowanymi wydajnościami i mieć pewien margines błędu przy warzeniu.

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, oczywiście to miałem na myśli. Faktycznie, może to być mylące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.