Skocz do zawartości
realtek

Po przelaniu na cichą fermentacja ustała -pierwsze piwo,proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy raz, więc nie bijcie, jak coś nie tak... :)

5 października raniutko nastawiłem swoje pierwsze piwo, Pale Ale z zestawu surowców, własnoręcznie warzone i chmielone przeze mnie. Ponieważ w zestawie były drożdże Safale - US5, więc fermentacja przebiegała szybko i burzliwie, w fermentatorze 33l przykrytym bawełnianą szmatką. 9 października postanowiłem przelać na cichą (BLG ok 2,5 i brak piany, jedynie kożuch), ładnie spuściłem wężykiem brzeczkę i kożuszek oraz osady mi pozostały. Niestety stwierdzam, że cicha fermentacja nie działa ;(, w akcie desperacji dolałem ok 150 ml brzeczki, by na następny dzień rano stwierdzić ruchy wody w rurce co jakieś 2 minuty, nie minął jednak dzień i znów nie mam żadnych ruchów. Nie było mnie w domu przez jakieś trzy dni po przelaniu na cichą, więc nie wiem co się wydarzyło i dolałem brzeczkę dopiero po tych trzech dniach. Co mam w związku z tym robić? Przelać do butelek i refermentować? czekać? dodam, że zapach jest dość przyjemny i smak też ok, młodego piwa, trochę drożdżowy. Proszę was kochani o pomoc, bo to pierwszy raz i nie chcę się zmarnowanym piwem zniechęcić.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Po co kombinowałeś z tą brzeczką?

Fermentacja cicha jak sama nazwa wskazuje ma być cicha a nie jakieś wariacje w rurce.

Zostaw piwo w spokoju na dobry tydzień, wtedy na pewno mu nie zaszkodzisz.

Edytowane przez josefik

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cicha fermentacja dlatego nazywa się cicha, że jest cicha. tzn. nie widać i nie słychać. Ten etap ma na celu sklarowanie się piwa, czyli powolne ich opadniecie z zawiesiny na dno. Dolewanie brzeczki to nieporozumienie. Obserwowanie rurki fermentacyjnej to zło. Najlepszym wskaźnikiem zakończenia fermentacji jest pomiar blg.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Przede wszystkim nie sugeruj się rurką oznaką prawidłowej fermentacji jest spadające Blg .Daj mu z tydzień spokoju mierz Blg jeśli nie będzie spadać butelkuj

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Dzięki, pocieszyliście mnie :) wielcy jesteście ;)

powiedzcie, czy te 150 ml brzeczki świeżej mogło coś popsuć?

Czy sposób zakrywania tylko bawełnianą szmatką jest ok?

 

Z góry dzięki

Bawełniana szmatka może wystarczyć na burzliwą, na cichej to już raczej zamknięty, szczelny fermentator.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja bym proponował czytać (wiki, forum, dział browarnictwo domowe na browar.biz) i robić tak jak wskazówki sugerują. Lata doświadczeń rzeszy ludzi nie mogą być błędne :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×