Jump to content
Sign in to follow this  
realtek

Po przelaniu na cichą fermentacja ustała -pierwsze piwo,proszę o pomoc

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy raz, więc nie bijcie, jak coś nie tak... :)

5 października raniutko nastawiłem swoje pierwsze piwo, Pale Ale z zestawu surowców, własnoręcznie warzone i chmielone przeze mnie. Ponieważ w zestawie były drożdże Safale - US5, więc fermentacja przebiegała szybko i burzliwie, w fermentatorze 33l przykrytym bawełnianą szmatką. 9 października postanowiłem przelać na cichą (BLG ok 2,5 i brak piany, jedynie kożuch), ładnie spuściłem wężykiem brzeczkę i kożuszek oraz osady mi pozostały. Niestety stwierdzam, że cicha fermentacja nie działa ;(, w akcie desperacji dolałem ok 150 ml brzeczki, by na następny dzień rano stwierdzić ruchy wody w rurce co jakieś 2 minuty, nie minął jednak dzień i znów nie mam żadnych ruchów. Nie było mnie w domu przez jakieś trzy dni po przelaniu na cichą, więc nie wiem co się wydarzyło i dolałem brzeczkę dopiero po tych trzech dniach. Co mam w związku z tym robić? Przelać do butelek i refermentować? czekać? dodam, że zapach jest dość przyjemny i smak też ok, młodego piwa, trochę drożdżowy. Proszę was kochani o pomoc, bo to pierwszy raz i nie chcę się zmarnowanym piwem zniechęcić.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

Po co kombinowałeś z tą brzeczką?

Fermentacja cicha jak sama nazwa wskazuje ma być cicha a nie jakieś wariacje w rurce.

Zostaw piwo w spokoju na dobry tydzień, wtedy na pewno mu nie zaszkodzisz.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cicha fermentacja dlatego nazywa się cicha, że jest cicha. tzn. nie widać i nie słychać. Ten etap ma na celu sklarowanie się piwa, czyli powolne ich opadniecie z zawiesiny na dno. Dolewanie brzeczki to nieporozumienie. Obserwowanie rurki fermentacyjnej to zło. Najlepszym wskaźnikiem zakończenia fermentacji jest pomiar blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Przede wszystkim nie sugeruj się rurką oznaką prawidłowej fermentacji jest spadające Blg .Daj mu z tydzień spokoju mierz Blg jeśli nie będzie spadać butelkuj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, pocieszyliście mnie :) wielcy jesteście ;)

powiedzcie, czy te 150 ml brzeczki świeżej mogło coś popsuć?

Czy sposób zakrywania tylko bawełnianą szmatką jest ok?

 

Z góry dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie dobrze, w miedzy czasie poczytaj trochę o rozlewie i butelkowaniu aby się przygotować i nie mieć stresu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki, pocieszyliście mnie :) wielcy jesteście ;)

powiedzcie, czy te 150 ml brzeczki świeżej mogło coś popsuć?

Czy sposób zakrywania tylko bawełnianą szmatką jest ok?

 

Z góry dzięki

Bawełniana szmatka może wystarczyć na burzliwą, na cichej to już raczej zamknięty, szczelny fermentator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast przykrywać bawełnianą ściereczką lepiej fermentator lużno przykryć pokrywką

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym proponował czytać (wiki, forum, dział browarnictwo domowe na browar.biz) i robić tak jak wskazówki sugerują. Lata doświadczeń rzeszy ludzi nie mogą być błędne :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.