Jump to content

Czy gar 13,5l wystarczy do przygotowywania warki 10l?


pizmak666
 Share

Recommended Posts

Odpowiedź będzie nie do końca na temat: poszukaj gara min 30 litrów u znajomych, rodziny na strychu itd.

Warki 10 litrów to marnotrawstwo czasu.

A tu sie nie do końca zgodzę. Mając na uwadze ilość styli piwnych sam się zastanawiam czy nie robić na początku mniejszych warek by spróbować wszystkich styli i sprawdzić które mi pasują a dopiero potem zacierać większe ilości tego co będzie mi odpowiadać. Ale każdy ma swoją drogę, którą podąża... :)

Link to comment
Share on other sites

za mało, na docelowe 10L przy gotowaniu by odparowało minimum 3L, więc albo jeszcze bardziej zmniejsz warkę (tylko po co?) albo poszukaj większego naczynia, sam próbowałem z garnkiem 15L ale się przestraszyłem przy samym nalewaniu wody, jeśli nie chcesz mieć kuchni do mycia i zalanych palników stanowczo odradzam

 

a co do samej warki 10-15L to nie jest zły pomysł, można poćwiczyć, wszystko jest mniejsze i mniej przytłaczające na początek:)

Link to comment
Share on other sites

A tu sie nie do końca zgodzę. Mając na uwadze ilość styli piwnych sam się zastanawiam czy nie robić na początku mniejszych warek by spróbować wszystkich styli i sprawdzić które mi pasują a dopiero potem zacierać większe ilości tego co będzie mi odpowiadać. Ale każdy ma swoją drogę, którą podąża... :)

Ho ho, to czeka cię ponad 100 warek 10 litrowych :)

 

Fermentor na 30L, fermentujemy w nim 20-27L piwa; uwarzenie zajmuje tyle samo czasu bez względu na wielkość warki; piwo jest dobre i szybko się kończy; pić się chce.

No bez sensu :)

 

Ja robię warki 20parę litrów i 40 litrów, na własne potrzeby brakuje, kluczem jest czas.

Link to comment
Share on other sites

Ja robię warki 20parę litrów i 40 litrów, na własne potrzeby brakuje, kluczem jest czas.

No właśnie kluczem jest czas :) Człowiek chciałby mieć przetestowane wszystko na raz :)

Ale wracając do tematu - można zacząć od mniejszego ale docelowo będzie potrzebny większy (w międzyczasie moga byc 2 takie same)

Wieczorne :) dla wszystkich :)

Link to comment
Share on other sites

Panowie proszę merytorycznie jak można,wiem że robota ta sama ale chciałbym zacząć od mniejszych warek.

Chcesz merytorycznie to podaj podstawowe choćby informacje- chcesz zacierać czy warzyć z ekstraktów?

Link to comment
Share on other sites

Popytaj TomX . On zdaje się robi takie warki. Jeśli ktoś nie ma warunków na trzymanie dużej ilości piw. To czemu nie ? Aczkolwiek też uważam , że patrząc na sprawę ekonomicznie ,to średnio się to opłaca.

Link to comment
Share on other sites

Ja warzę warki 7mio litrowe w garnku 8,3 litra. Warunki na mieszkaniu studenckim nie pozwalają mi na większe warki. Moje spostrzeżenia:

 

*Problematyczna jest filtracja - idzie za szybko. Oplot długości 30cm to chyba konieczność.

*Wydajność kuleje. Rzadko przekraczam u siebie 65%, a na wcześniejszych, dużych warkach potrafiłem wycisnąć i 78%.

*Nie ma sensu używać dużych, 30 litrowych fermentorów. W każdej Castoramie sprzedają 15 litrowe wiadra "do mieszania farb". Tak się składa, że mają one również atest do kontaktu z żywnością :) Sprawdzają się świetnie, mam 3, w tym do jednego domontowałem kranik.

8Nie jest to zabawa bardzo ekonomiczna, ale daje satysfakcję, rzeczywiście to jest dobry sposób na wypróbowanie różnych styli w krótkim czasie.

*Potrzebna jest bardzo dokładna waga. Przy dawkach chmielu rzędu 8 - 10g już 1g błędu robi sporą różnicę.

*Na czasie wiele nie zaoszczędzisz. Tak czy siak 6 godzin przy warzeniu trzeba spędzić.

 

Zacieraj śmiało, ale jak trafi Ci się okazja na większy garnek to kupuj;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.