Jump to content

Jakie drożdże płynne


Kasanga
 Share

Recommended Posts

Po Pale Ale podzielisz na dwa. IPA i AIPA to już zdecydowanie więcej chmielu i alkoholu co podobno nie służy drożdżom. Mówię podobno, bo ja ostatnio wykorzystałem takie, które zrobiły z 17°Blg 1,5°Blg ale jeszcze za wcześnie na wnioski.

Link to comment
Share on other sites

Szczerze mówiąc, to nie widzę tutaj potrzeby stosowania drożdży płynnych. W piwach mocno chmielonych drożdże mają mały wpływ na smak i aromat piwa, a jedynie mogą wpłynąć na poziom odfermentowania i ewentualnie klarowność piwa. Jak już musisz płynne, to mogę polecić Wyeast London Ale III. Bardzo ładnie flokulują dając klarowne piwo. Odfermentowanie na poziomie średnim powinno pasować do wspomnianych styli.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.