Skocz do zawartości
Kasanga

Jakie drożdże płynne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie ,

Jakie płynne drożdże polecacie , chciałabym po kolei zrobić 3 piwka , Pale Ale , IPA , AIPA .

No i czy w tej kolejności przy odzysku gęstwy .

 

pozdrawiam

Kasanga

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Po Pale Ale podzielisz na dwa. IPA i AIPA to już zdecydowanie więcej chmielu i alkoholu co podobno nie służy drożdżom. Mówię podobno, bo ja ostatnio wykorzystałem takie, które zrobiły z 17°Blg 1,5°Blg ale jeszcze za wcześnie na wnioski.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam w obrocie Irish Ale, pierwszy modern bitter z zestawu CP już pijalny i wyszło wyśmienite! Polecam te drożdże. Będę na nich jeszcze robił Dry Stout, Milk Stout i Wee Heavy z zestawów.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Szczerze mówiąc, to nie widzę tutaj potrzeby stosowania drożdży płynnych. W piwach mocno chmielonych drożdże mają mały wpływ na smak i aromat piwa, a jedynie mogą wpłynąć na poziom odfermentowania i ewentualnie klarowność piwa. Jak już musisz płynne, to mogę polecić Wyeast London Ale III. Bardzo ładnie flokulują dając klarowne piwo. Odfermentowanie na poziomie średnim powinno pasować do wspomnianych styli.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×