Jump to content
Sign in to follow this  
Kasanga

Jakie drożdże płynne

Recommended Posts

Witam serdecznie ,

Jakie płynne drożdże polecacie , chciałabym po kolei zrobić 3 piwka , Pale Ale , IPA , AIPA .

No i czy w tej kolejności przy odzysku gęstwy .

 

pozdrawiam

Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po Pale Ale podzielisz na dwa. IPA i AIPA to już zdecydowanie więcej chmielu i alkoholu co podobno nie służy drożdżom. Mówię podobno, bo ja ostatnio wykorzystałem takie, które zrobiły z 17°Blg 1,5°Blg ale jeszcze za wcześnie na wnioski.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w obrocie Irish Ale, pierwszy modern bitter z zestawu CP już pijalny i wyszło wyśmienite! Polecam te drożdże. Będę na nich jeszcze robił Dry Stout, Milk Stout i Wee Heavy z zestawów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze mówiąc, to nie widzę tutaj potrzeby stosowania drożdży płynnych. W piwach mocno chmielonych drożdże mają mały wpływ na smak i aromat piwa, a jedynie mogą wpłynąć na poziom odfermentowania i ewentualnie klarowność piwa. Jak już musisz płynne, to mogę polecić Wyeast London Ale III. Bardzo ładnie flokulują dając klarowne piwo. Odfermentowanie na poziomie średnim powinno pasować do wspomnianych styli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.