Jump to content

Korekta PH zacieru


mareks
 Share

Recommended Posts

Chciałbym spróbować pomiarów i zakwaszania zacieru oraz wody do wysładzania.

 

Jak obliczyć potrzebną dawkę kwasu mlekowego?

 

Czytałem to co na ten temat pisze Kunze ale nie rozumiem o co chodzi z tym gramorównoważnikiem. :lol:

 

Ja to przebiega praktycznie?

 

Pomiar, obliczenie, zakwaszenie, pomiar kontrolny?

Link to comment
Share on other sites

Nie da się tego obliczyć, bo dawka zależy od składu wody.

Ja wlewam do garnka 5 litrów wody, dodaję 3 krople kwasu mlekowego, mieszam mierzę pH i ew. dodaję jeszcze trochę. Potem podgrzewam do temperatury wysładzania.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nie chcę zaśmiecać forum więc podłączę się do tematu. Jutro robię stouta. W przepisie który mam z byo.com trzeba zetrzeć i fermantować osobno bazowe ale i tak samo ekstrakt koloryzujący. Zacieranie infuzyjne palonego jęczmienia(0.5kg) + słód pale ale weyermanna(1kg) w 2.5l wody. Mam dosypać CaCo3 by skorygować ph do poziomu 5.2 - 5.4. Jedyne co mam to paski lakmusowe(czy coś w tym rodzaju) ale jak cokolwiek z nich odczytać po namoczeniu w czarnym jak smoła zacierze? Elektronicznego miernika nie posiadam jakby co.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.