Skocz do zawartości
mareks

Korekta PH zacieru

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym spróbować pomiarów i zakwaszania zacieru oraz wody do wysładzania.

 

Jak obliczyć potrzebną dawkę kwasu mlekowego?

 

Czytałem to co na ten temat pisze Kunze ale nie rozumiem o co chodzi z tym gramorównoważnikiem. :lol:

 

Ja to przebiega praktycznie?

 

Pomiar, obliczenie, zakwaszenie, pomiar kontrolny?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie da się tego obliczyć, bo dawka zależy od składu wody.

Ja wlewam do garnka 5 litrów wody, dodaję 3 krople kwasu mlekowego, mieszam mierzę pH i ew. dodaję jeszcze trochę. Potem podgrzewam do temperatury wysładzania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, właśnie znalazłem wątek na ten temat.

 

Ten można usunąć. :)

Edytowane przez mareks

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę zaśmiecać forum więc podłączę się do tematu. Jutro robię stouta. W przepisie który mam z byo.com trzeba zetrzeć i fermantować osobno bazowe ale i tak samo ekstrakt koloryzujący. Zacieranie infuzyjne palonego jęczmienia(0.5kg) + słód pale ale weyermanna(1kg) w 2.5l wody. Mam dosypać CaCo3 by skorygować ph do poziomu 5.2 - 5.4. Jedyne co mam to paski lakmusowe(czy coś w tym rodzaju) ale jak cokolwiek z nich odczytać po namoczeniu w czarnym jak smoła zacierze? Elektronicznego miernika nie posiadam jakby co.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dosyp łyżeczkę CaCO3 i powinno być dobrze, ten proces jest dość wybaczający.

 

A papierkiem spokojnie odczytasz pH stouta, tylko przed pomiarem odczekaj sporo czasu - kreda się wolno rozpuszcza.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×