Jump to content

Dekantacja po chmieleniu na zimno.


Jejski
 Share

Recommended Posts

Wydaje mi się że frycowe zapłacę w ten sposób:

Wygotuję pieluchę tetrową założę na fermentator z kranikiem złożoną 2 albo 4 razy i będę przelewać wężykiem. Niestety ten sposób spowoduje większe napowietrzenie zielonego piwka, ale trudno :D .

Link to comment
Share on other sites

Przy przelewaniu na cichą nie napowietrzałbym bym piwa to nie jest wskazane. Przy odciąganiu wężykiem pozostałości chmielu powinny zostać na spodzie. Jak coś przejdzie na cichą to przed butelkowaniem znowu dekantujesz i reszta powinna zostać na spodzie. Może trochę piwa stracisz, ale zysk w postaci lepszego smaku Ci to wynagrodzi. JK

Link to comment
Share on other sites

wena ma absolutną racje,zielone piwo powinno mieć jak najmniejszy kontakt z powietrzem,ze względu chociażby na utlenianie barwników,czy związków aromatycznych.

Myślę,że dobrym rozwiązaniem byłoby po prostu przelanie przez tetrę skoro się upierasz :D .Jeżeli chcesz dekantować jak pisze wena to i tak nastąpi kontakt z powietrzem więc spróbuj może w ten sposób.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.