pedro22 0 Posted October 10, 2011 Witam, to ja też napiszę coś o postępach w browarze. Aktualnie w fermentorze warka # 35. Wszystkie dotychczasowe wyłącznie zacierane. Ale żeby nie wpaść w rutynę, browar stopniowo się rozwija. Jestem w trakcie kończenia RIMS'a - już od kilku miesięcy działa część warzelna (ciągle nie mam czasu na dokończenie), od kilku warek działa też chłodnica chyba własnego pomysłu (z tego jestem najbardziej zadowolony), a od ostatniej warki działa też śrutownik (dotychczas kupowałem śrutowane słody). Śrutownik pamięta chyba jeszcze czasy kiedy nie było piw dolnej fermentacji, ale działa (i wygląda) świetnie - polecam zapach świeżo ześrutowanego słodu caraaroma. Robię w zasadzie wyłącznie dolniaki, więc mam też "kolekcję" pudeł ze styropianu do chłodzenia fermentorów. Po małych przemeblowaniach udało mi się wygospodarować w piwnicy kilkanaście m2, więc browar ma już swój kąt - tylko dla siebie . Ale żeby w dobie totalnej globalizacji i inwigilacji nie pozostawać w tyle, ma też swój adres sieciowy : http://pl-pl.facebook.com/pages/SARMATA-Browar-Domowy/128131507221514 (to akurat jest zasługą piękniejszej części browaru domowego). Jak zmontuję coś ciekawego (może tego RIMS'a, albo chłodzenie z gruntu) to się pochwalę. Quote Share this post Link to post Share on other sites