Skocz do zawartości
LJajecznica

Ciemne chmury pod Tatrami? Zadyma!

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrałem się w końcu do Nowego Targu, a właściwie to do Szaflar, żeby spróbować piwa w nowo otwartym browarze restauracyjnym w karczmie Zadyma. Po drodze zerkałem, na owiane chmurami tatry i pierwszy śnieg w tym roku. Pogoda barowa. Nastawienie po ostatnich degustacjach w browarach restauracyjnych miałem mało pozytywne.

 

Zabrałem ze sobą 3 butelki do napełnienia, bo przecież wozem jestem. Okazało się, że jedną za mało, bo serwują 4 rodzaje piwa, więc małe "Jasne" wypiłem na miejscu.

 

No i byłem mile zaskoczony, akurat po 2 łyku napatoczył się Mikołaj Kowalczyk (dawniej Browar Kowal z Koszalina), który szkoli miejscowych w sztuce warzenia piwa. Pogadaliśmy chwilkę i okazało się, że dopiero w przyszłym tygodniu warzą pierwszą warkę, a obecnie leją piwo z Gliwic od MaJEr'a.

 

Wyszło na to, że nie ma co opisywać, poczekam na miejscowe piwo. Ciąg dalszy za minimum miesiąc.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Byłem na warzeniu piwa jasnego i miałem okazję spróbować małe co nieco prosto z tanka. Sprzedaż swojego piwa zaczynają po 17 listopada. Zamieszczam kilka zdjęć z tej wizyty.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

i tak powinien wyglądać browar. Dobre chłodzenie, wszystko cacy a nie taki badziew ja w Warszawie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

witam.

 

Niby wypas, a termometry analogowe :P

I to świadczy o tym że ktoś tam nie miał przerostu formy nad treścią :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
witam.

 

Niby wypas, a termometry analogowe :P

I to świadczy o tym że ktoś tam nie miał przerostu formy nad treścią :P

No tak, ale obok panelu sterowania i zaworów pneumatycznych na warzelni wyglądaja trochę śmiesznie...

Edytowane przez darko

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Termometry są na tankach wyszynkowych. Do sterowania temperaturą fermentacji mają oddzielną skrzynkę elektroniczną, gdzie ustawiają temperaturę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×