Jump to content
psycholec

Chmiel w szyszkach a granulat?

Recommended Posts

Witam jestem Krzychu, forum czytam od jakiegoś czasu ale się jeszcze nie ujawniałem. Zacząłem od razu od zacierania, uwarzyłem dopiero 2 warki Pale Ale i Stout owsiany dla mnie wyszły dobre, ale czy naprawdę są dobre trudno mi ocenić z braku porównania...

 

A teraz pytanie, chcę zrobić piwko wg. tego przepisu http://www.wiki.piwo.org/index.php/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg i niewiem jak zamienić ilość chmielu w szyszkach na granulat? Kupuję słody w BA a tam nie ma chmieli w szyszkach.

Ile to będzie

 

Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 40g ile to będzie granulatu Marynki?

 

Chmiel Lubelski 3.3% (szyszki) - 80g ile granulatu?

Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co się orientuję to szyszek daje się 10-20% więcej niż granulatu.

Co do zamiany magnum/marynka można to policzyć tak

Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 40g; 9*40=360

Chmiel Marynka np 8% szyszki ; 360/8=45g

Z tego trzeba odjąć 10-20 % jeśli ma być granulat więc wyjdzie ok 40g marynki w granulacie o zawartości aa 8%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Zwyczajowo się przyjmuje, że granulatu stosuje się 10-15% mniej. Jest to dobra koncepcja wyjściowa, później dochodzą takie czynniki jak starzenie się chmielu, ale nie zawracaj sobie tym głowy ;)

 

edit: coś długo mi zajęło pisanie odp. i zostałem uprzedzony po trzykroć ;)

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś dawałem tyle samo szyszek co granulatu i nie widziałem wielkiej różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry kalkulator do przeliczania goryczki -> http://brewblogger.net/index.php?page=tools&section=bitterness

 

Można go również użyć do wyliczania ekwiwalentów chmielu.

 

Uwaga: wymaga podawania gęstości w SG, a nie w "normalnych" dla nas stopniach Plato czy Ballinga. Jest i na to kalkulator -> http://brewblogger.net/index.php?page=tools&section=plato

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na serio właśnie skończyłem warzyć to piwko........ale chmieliłem w/g przepisu czyli szyszkami........;)

Edited by kajtek99

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ktoś się ze mnie natrząsa ;) ?

Ja odebrałem to raczej jako odniesienia do podejścia praktyka.

Dla mnie również sposób na wyczucie/doświadczenie jest bliższy, niż podpieranie się wyszukanymi algorytmami/programami.

Każdemu jednak wg potrzeb!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Oczywiście moje pytanie należało potraktować jako żart :smilies:

Proszę przeglądnąć a/k chmieli np. w sklepie TB i okazuje się że szyszka ma podana wyższą zawartość a/k niż odpowiedni jej granulat. Nie wiem czy to nie błąd w sklepie, ale te dane wiszą tam od prawie roku i nie zostały skorygowane.

Także dawanie komuś rady żeby sypnął 10-20% więcej szyszki niż granulatu może się nie sprawdzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dziękuje za wszystkie wyjaśnienia, wsypię garść albo 2 chmielu w granulkach i będzie dobrze :(

Jeśli mogę wyrazić swoje skromne zdanie to radzę Ci nie iść tą drogą... Na początku postępuj zgodnie ze sztuką i kanonami piwowarstwa - kontroluj cały proces i nabierz jako takiej powtarzalności w tym co robisz dopiero z czasem na twoim miejscu szedłbym na pewne skróty ( czyli np. sypanie chmielu garściami ).

 

Użyj 30 -35 gram chmielu Magnum w granulacie i będzie dobrze. Nie syp póki co garściami bo np. po uwarzeniu piwa możesz uznać, że jest ono zbyt gorzkie i co wtedy? Sypniesz następnym razem półtorej garści czy garść granulatu z górką zamiast dwóch? :smilies: W przypadku ważenia chmielu zwyczajnie masz pełną kontrolę: jak 35gram będzie za dużo to dodasz 30 lub 25g i sprawniej będziesz mógł dostosować recepturę do swych potrzeb :smilies:

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites
A na serio właśnie skończyłem warzyć to piwko........ale chmieliłem w/g przepisu czyli szyszkami........;)

Szyszkami a jakie to szyszki z lasu,ponoć najlepsze sosnowe i do tego tanie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

żartowałem, idę drogą jaką pokazał Andy, narazie postępuje zgodnie z przepisami znalezionym i polecanymi, brak doświadczenie nie pozwala na takie posunięcia żeby "garściami" czy na "oko" postępować ;)

wyliczyłem:

Marynki 8.4% dam 35-38 gram (zamiast 40 g 9% Magnum w szyszkach)

Lubelskiego 3.9% dam ok 58-62 gram (zamiast 80g 3.3% Lubelskiego w szyszkach)

Edited by psycholec

Share this post


Link to post
Share on other sites
A na serio właśnie skończyłem warzyć to piwko........ale chmieliłem w/g przepisu czyli szyszkami........:)

Szyszkami a jakie to szyszki z lasu' date='ponoć najlepsze sosnowe i do tego tanie. ;)[/quote']

:)

jest naleweczka... szyszkówka zwana, właśnie na sosnowych szyszkach robi sie nalewkę, czasu co prawda wymaga, ale to jak większość tego rodzaju trunków, przedni napitek!

 

a wracając do meritum... szyski kajtka też do drogich nie należały :/

a aromat z nich... taki że cho cho :/ przez co uwielbiam do lodóweczki zaglądać częściej :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.