Skocz do zawartości
psycholec

Chmiel w szyszkach a granulat?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem Krzychu, forum czytam od jakiegoś czasu ale się jeszcze nie ujawniałem. Zacząłem od razu od zacierania, uwarzyłem dopiero 2 warki Pale Ale i Stout owsiany dla mnie wyszły dobre, ale czy naprawdę są dobre trudno mi ocenić z braku porównania...

 

A teraz pytanie, chcę zrobić piwko wg. tego przepisu http://www.wiki.piwo.org/index.php/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg i niewiem jak zamienić ilość chmielu w szyszkach na granulat? Kupuję słody w BA a tam nie ma chmieli w szyszkach.

Ile to będzie

 

Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 40g ile to będzie granulatu Marynki?

 

Chmiel Lubelski 3.3% (szyszki) - 80g ile granulatu?

Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego co się orientuję to szyszek daje się 10-20% więcej niż granulatu.

Co do zamiany magnum/marynka można to policzyć tak

Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 40g; 9*40=360

Chmiel Marynka np 8% szyszki ; 360/8=45g

Z tego trzeba odjąć 10-20 % jeśli ma być granulat więc wyjdzie ok 40g marynki w granulacie o zawartości aa 8%.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Zwyczajowo się przyjmuje, że granulatu stosuje się 10-15% mniej. Jest to dobra koncepcja wyjściowa, później dochodzą takie czynniki jak starzenie się chmielu, ale nie zawracaj sobie tym głowy ;)

 

edit: coś długo mi zajęło pisanie odp. i zostałem uprzedzony po trzykroć ;)

Edytowane przez kolomar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobry kalkulator do przeliczania goryczki -> http://brewblogger.net/index.php?page=tools&section=bitterness

 

Można go również użyć do wyliczania ekwiwalentów chmielu.

 

Uwaga: wymaga podawania gęstości w SG, a nie w "normalnych" dla nas stopniach Plato czy Ballinga. Jest i na to kalkulator -> http://brewblogger.net/index.php?page=tools&section=plato

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A na serio właśnie skończyłem warzyć to piwko........ale chmieliłem w/g przepisu czyli szyszkami........;)

Edytowane przez kajtek99

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ktoś się ze mnie natrząsa ;) ?

Ja odebrałem to raczej jako odniesienia do podejścia praktyka.

Dla mnie również sposób na wyczucie/doświadczenie jest bliższy, niż podpieranie się wyszukanymi algorytmami/programami.

Każdemu jednak wg potrzeb!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Oczywiście moje pytanie należało potraktować jako żart :smilies:

Proszę przeglądnąć a/k chmieli np. w sklepie TB i okazuje się że szyszka ma podana wyższą zawartość a/k niż odpowiedni jej granulat. Nie wiem czy to nie błąd w sklepie, ale te dane wiszą tam od prawie roku i nie zostały skorygowane.

Także dawanie komuś rady żeby sypnął 10-20% więcej szyszki niż granulatu może się nie sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
dziękuje za wszystkie wyjaśnienia, wsypię garść albo 2 chmielu w granulkach i będzie dobrze :(

Jeśli mogę wyrazić swoje skromne zdanie to radzę Ci nie iść tą drogą... Na początku postępuj zgodnie ze sztuką i kanonami piwowarstwa - kontroluj cały proces i nabierz jako takiej powtarzalności w tym co robisz dopiero z czasem na twoim miejscu szedłbym na pewne skróty ( czyli np. sypanie chmielu garściami ).

 

Użyj 30 -35 gram chmielu Magnum w granulacie i będzie dobrze. Nie syp póki co garściami bo np. po uwarzeniu piwa możesz uznać, że jest ono zbyt gorzkie i co wtedy? Sypniesz następnym razem półtorej garści czy garść granulatu z górką zamiast dwóch? :smilies: W przypadku ważenia chmielu zwyczajnie masz pełną kontrolę: jak 35gram będzie za dużo to dodasz 30 lub 25g i sprawniej będziesz mógł dostosować recepturę do swych potrzeb :smilies:

Edytowane przez slotish

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A na serio właśnie skończyłem warzyć to piwko........ale chmieliłem w/g przepisu czyli szyszkami........;)

Szyszkami a jakie to szyszki z lasu,ponoć najlepsze sosnowe i do tego tanie. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

żartowałem, idę drogą jaką pokazał Andy, narazie postępuje zgodnie z przepisami znalezionym i polecanymi, brak doświadczenie nie pozwala na takie posunięcia żeby "garściami" czy na "oko" postępować ;)

wyliczyłem:

Marynki 8.4% dam 35-38 gram (zamiast 40 g 9% Magnum w szyszkach)

Lubelskiego 3.9% dam ok 58-62 gram (zamiast 80g 3.3% Lubelskiego w szyszkach)

Edytowane przez psycholec

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A na serio właśnie skończyłem warzyć to piwko........ale chmieliłem w/g przepisu czyli szyszkami........:)

Szyszkami a jakie to szyszki z lasu' date='ponoć najlepsze sosnowe i do tego tanie. ;)[/quote']

:)

jest naleweczka... szyszkówka zwana, właśnie na sosnowych szyszkach robi sie nalewkę, czasu co prawda wymaga, ale to jak większość tego rodzaju trunków, przedni napitek!

 

a wracając do meritum... szyski kajtka też do drogich nie należały :/

a aromat z nich... taki że cho cho :/ przez co uwielbiam do lodóweczki zaglądać częściej :/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...