psycholec 0 Posted October 7, 2011 Witam jestem Krzychu, forum czytam od jakiegoś czasu ale się jeszcze nie ujawniałem. Zacząłem od razu od zacierania, uwarzyłem dopiero 2 warki Pale Ale i Stout owsiany dla mnie wyszły dobre, ale czy naprawdę są dobre trudno mi ocenić z braku porównania... A teraz pytanie, chcę zrobić piwko wg. tego przepisu http://www.wiki.piwo.org/index.php/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg i niewiem jak zamienić ilość chmielu w szyszkach na granulat? Kupuję słody w BA a tam nie ma chmieli w szyszkach. Ile to będzie Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 40g ile to będzie granulatu Marynki? Chmiel Lubelski 3.3% (szyszki) - 80g ile granulatu? Proszę o wyrozumiałość i pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted October 7, 2011 Sam nigdy nie używałem szyszek ale z lektury forum pamiętam, że należy dać 10% więcej szyszek niż granulatu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted October 7, 2011 Z tego co się orientuję to szyszek daje się 10-20% więcej niż granulatu. Co do zamiany magnum/marynka można to policzyć tak Chmiel Magnum 9% (szyszki) - 40g; 9*40=360 Chmiel Marynka np 8% szyszki ; 360/8=45g Z tego trzeba odjąć 10-20 % jeśli ma być granulat więc wyjdzie ok 40g marynki w granulacie o zawartości aa 8%. Quote Share this post Link to post Share on other sites
misiuzeb 17 1 Items Posted October 7, 2011 http://www.wiki.piwo.org/index.php/Chmielenie a dokładnie czytaj Postaci Chmielu Quote Share this post Link to post Share on other sites
kolomar 34 Posted October 7, 2011 (edited) Cześć. Zwyczajowo się przyjmuje, że granulatu stosuje się 10-15% mniej. Jest to dobra koncepcja wyjściowa, później dochodzą takie czynniki jak starzenie się chmielu, ale nie zawracaj sobie tym głowy edit: coś długo mi zajęło pisanie odp. i zostałem uprzedzony po trzykroć Edited October 7, 2011 by kolomar Quote Share this post Link to post Share on other sites
19Mateusz87 54 Posted October 7, 2011 Kiedyś dawałem tyle samo szyszek co granulatu i nie widziałem wielkiej różnicy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted October 7, 2011 Dobry kalkulator do przeliczania goryczki -> http://brewblogger.net/index.php?page=tools§ion=bitterness Można go również użyć do wyliczania ekwiwalentów chmielu. Uwaga: wymaga podawania gęstości w SG, a nie w "normalnych" dla nas stopniach Plato czy Ballinga. Jest i na to kalkulator -> http://brewblogger.net/index.php?page=tools§ion=plato Quote Share this post Link to post Share on other sites
misiuzeb 17 1 Items Posted October 7, 2011 Za dużo problemów z przeliczaniem itp. więc najlepiej chmielić "na Bieloka" Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted October 7, 2011 Najlepiej wszystko odmierzać na garście i wiadra. Piwo wychodzi niepowtarzalne, dosłownie. 1 Ryland reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted October 7, 2011 garść słodu, wiadro chmielu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted October 7, 2011 Garść chmielu, 3/4 wiadra słodu, 3 wiadra wody, łyżka suchych drożdży albo pół szklanki płynnych. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted October 7, 2011 Pół szklanki płynnych? To ile to saszetek? Mogą być różne? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted October 7, 2011 Witam. Ktoś się ze mnie natrząsa ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
kajtek99 25 1 Items Posted October 7, 2011 I ZASMAŻKA !!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted October 7, 2011 Witam. Ktoś się ze mnie natrząsa ? Skąd. Jesteś żywą legendą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
kajtek99 25 1 Items Posted October 7, 2011 (edited) A na serio właśnie skończyłem warzyć to piwko........ale chmieliłem w/g przepisu czyli szyszkami........ Edited October 7, 2011 by kajtek99 Quote Share this post Link to post Share on other sites
rubezahl 72 Posted October 7, 2011 Ktoś się ze mnie natrząsa ? Ja odebrałem to raczej jako odniesienia do podejścia praktyka. Dla mnie również sposób na wyczucie/doświadczenie jest bliższy, niż podpieranie się wyszukanymi algorytmami/programami. Każdemu jednak wg potrzeb! Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted October 8, 2011 Witam. Oczywiście moje pytanie należało potraktować jako żart Proszę przeglądnąć a/k chmieli np. w sklepie TB i okazuje się że szyszka ma podana wyższą zawartość a/k niż odpowiedni jej granulat. Nie wiem czy to nie błąd w sklepie, ale te dane wiszą tam od prawie roku i nie zostały skorygowane. Także dawanie komuś rady żeby sypnął 10-20% więcej szyszki niż granulatu może się nie sprawdzić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
psycholec 0 Posted October 8, 2011 dziękuje za wszystkie wyjaśnienia, wsypię garść albo 2 chmielu w granulkach i będzie dobrze Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted October 8, 2011 2 garści chmielu w granulkach???? Quote Share this post Link to post Share on other sites
slotish 54 1 Items Posted October 8, 2011 (edited) dziękuje za wszystkie wyjaśnienia, wsypię garść albo 2 chmielu w granulkach i będzie dobrze Jeśli mogę wyrazić swoje skromne zdanie to radzę Ci nie iść tą drogą... Na początku postępuj zgodnie ze sztuką i kanonami piwowarstwa - kontroluj cały proces i nabierz jako takiej powtarzalności w tym co robisz dopiero z czasem na twoim miejscu szedłbym na pewne skróty ( czyli np. sypanie chmielu garściami ). Użyj 30 -35 gram chmielu Magnum w granulacie i będzie dobrze. Nie syp póki co garściami bo np. po uwarzeniu piwa możesz uznać, że jest ono zbyt gorzkie i co wtedy? Sypniesz następnym razem półtorej garści czy garść granulatu z górką zamiast dwóch? W przypadku ważenia chmielu zwyczajnie masz pełną kontrolę: jak 35gram będzie za dużo to dodasz 30 lub 25g i sprawniej będziesz mógł dostosować recepturę do swych potrzeb Edited October 8, 2011 by slotish Quote Share this post Link to post Share on other sites
maxhot 6 Posted October 8, 2011 A na serio właśnie skończyłem warzyć to piwko........ale chmieliłem w/g przepisu czyli szyszkami........ Szyszkami a jakie to szyszki z lasu,ponoć najlepsze sosnowe i do tego tanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
psycholec 0 Posted October 9, 2011 (edited) żartowałem, idę drogą jaką pokazał Andy, narazie postępuje zgodnie z przepisami znalezionym i polecanymi, brak doświadczenie nie pozwala na takie posunięcia żeby "garściami" czy na "oko" postępować wyliczyłem: Marynki 8.4% dam 35-38 gram (zamiast 40 g 9% Magnum w szyszkach) Lubelskiego 3.9% dam ok 58-62 gram (zamiast 80g 3.3% Lubelskiego w szyszkach) Edited October 9, 2011 by psycholec Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepo 26 1 Items Posted October 9, 2011 A na serio właśnie skończyłem warzyć to piwko........ale chmieliłem w/g przepisu czyli szyszkami........ Szyszkami a jakie to szyszki z lasu' date='ponoć najlepsze sosnowe i do tego tanie. [/quote'] jest naleweczka... szyszkówka zwana, właśnie na sosnowych szyszkach robi sie nalewkę, czasu co prawda wymaga, ale to jak większość tego rodzaju trunków, przedni napitek! a wracając do meritum... szyski kajtka też do drogich nie należały a aromat z nich... taki że cho cho przez co uwielbiam do lodóweczki zaglądać częściej Quote Share this post Link to post Share on other sites