Skocz do zawartości
borninus

Witajcie:)

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie zdecydowałem się do dołączyć do Waszego zacnego grona bo do tej pory moja rola kończyła się na zbieraniu informacji czytając ;)

Ale od początku, mam na imię Maciej i mieszkam w południowym Krakowie. Na garb szybko wchodzi mi 37 roczek. Do tej pory popełniłem 2 piwka z puszki, jako pierwsze Coopers Lager + cukier (od razu odpowiadam dlaczego lager - otóż był w zestawie z fermentatorem, który można było nabyć w hipermarketach ;)), a jako drugie Real Ale także od Coopersa ale tym razem z bursztynowym ekstraktem WES-a. Oba piwka wyszły nadspodziewanie dobre choć pierwsze nie zdążyło nawet dojrzeć bo trafiło na letnie upały, drugie miało więcej czasu bo wyjechałem na 3 tygodniowy urlop :). Po dwóch puszkach zdecydowałem się na zacieranie i obecnie jako trzecie fermentuje się od 4 dni Pale Ale z zestawu HB. Całość procesu przebiegła bez większych przeszkód choć prawie 5 godzinne chłodzenie przekonało mnie, że muszę jeszcze skombinować sobie chłodnicę. Trochę nerwa miałem gdy przez 12h nie było oznak fermentacji ale po kolejnych 8 (powrót z pracy) była już ładna wysoka piana. Dziś zmierzyłem blg i zeszło poniżej 5, próbkę oczywiście spróbowałem i szczerze powiedziawszy jestem bardziej niż zadowolony ze smaku i aromatu :) Czyli reasumując wpadłem jak śliwka w brzeczkę:).

Korzystając z okazji od razu proszę o radę. Przeglądając forum znalazłem wątki o powtórnym wykorzystaniu drożdży (zalanie gęstwy w fermentatorze nową brzeczką) i w związku z tym mam pytanie czy mogę na tych drożdżach zrobić piwo, które będzie mniej nachmielone lub też chmielone innymi chmielami niż to Pale Ale (30g Marynka, 30g Lubelski), bo chciałbym zrobić jakieś lżej chmielone piwo na tych samych drożdżach Mauribrew Ale 514 (dla kobiałek) i z tego co widzę to ofercie zestawów w HB jest Irish Red Ale ale chmielenie 20g Marynka, 20g Lubelski i Brown Ale chmielone Perle 30g. Czy wykorzystanie tych drożdży ma sens do wcześniej wymienionych piw czy też lepiej do takich warek zakupić nowe?

 

 

 

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam

Właściwie to jak szyszka w brzeczkę ;). Możesz użyć gęstwy do innych piw, z tym że lepiej jak ją zbierzesz do słoika i umyjesz oraz zdezynfekujesz fermentator przed zalaniem go świeżą brzeczką.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
(...)Możesz użyć gęstwy do innych piw, z tym że lepiej jak ją zbierzesz do słoika i umyjesz oraz zdezynfekujesz fermentator przed zalaniem go świeżą brzeczką.

Tak właśnie chciałem zrobić tylko nie wiem na ile drożdże przyjmują/oddają smaki poprzednich warek w których wcześniej pracowały ;).

 

 

 

 

 

Dziękuję za miłe powitanie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam sąsiada ! Udanych warek życzę i jesli potrzeba służę pomocą bo "rzut beretem" mamy do siebie.

 

A co do gęstwy , nie przejmuj się w ogóle tym. To jest naprawdę niewielka ilość. Z tym , że tak jak pisał kolega wcześniej , gęstwę bym najpierw pozyskał z fermentatora do słoika i zadał ją w wymytym i zdezynfekowanym fermentatorze. A jeśli jeszcze zastosujesz przemywanie gęstwy to w ogóle rewelacja. Jeśli chcesz mam na zbyciu gęstwę po London Ale III , do tego typu piw zdecydowanie polecam.

 

Tutaj przydatny link :

 

Edytowane przez pepek84

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Witam sąsiada ! Udanych warek życzę i jesli potrzeba służę pomocą bo "rzut beretem" mamy do siebie.

 

Jeśli chcesz mam na zbyciu gęstwę po London Ale III , do tego typu piw zdecydowanie polecam.

 

Tutaj przydatny link :

 

Dzięki ale chyba tym razem nie skorzystam bo z przyczyn technicznych moje plany browarnicze uległy modyfikacji miało być Brown Ale a będzie Dunkel Weisen. Trochę się tego piwa obawiam czy dam radę - bo raczej tym razem zacieranie nie przebiegnie tak jak z Pale ;/ A i dziękuję za linka będzie przydatny do odzysku drożdży :smilies:

Edytowane przez borninus

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×