Jump to content

ubytki piwa podczas produkcji


rockford86
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

W sobotę przelałem piwo do fermentacji cichej. Przeczytałem ,że podczas przelewania do fermetatora na cichą, powinno się dostać jak najmniejsza ilość osadu z dna fermentatora z burzliwej. Po przelaniu mojego piwka zostało ok 18l, (dodam ze nic nie odpiłem:), a podczas burzliwej było go ok 20l). Czy taki ubytek jest normalny?? czy za bardzo przesadziłem z zachowaniem "czystości" piwa.

 

pozdrawiam,

 

 

 

 

 

Dori

Edit - zmiana tematu

Edited by dori
Link to comment
Share on other sites

Jak to mówią shit happens, zdarza się i 10% strat. :P A tak serio, to trochę sporo ci odeszło, tylko trzeba rozróżnić 2 rzeczy. Dostałeś 18l, czy wylałeś 2l. Bo być może wcale nie miałeś 20l na burzliwej.

Wydaje mi się, że przy poprawnie przeprowadzonym obciągu nie powinno się tracić więcej niż 1l. Ale spokojnie do wszystkiego dochodzi się z czasem.

Link to comment
Share on other sites

czyli jak dobrze rozumie zamawiając składniki na 20l, w najlepszy wypadku moze sie spodziewać 19l. A co z osadem który zostanie po ciche fermentacji. U mnie pomimo ( wylania ) 2l, widać już niewielką ilośc osadu na dnie fermentora z cichą. Chcąc niedodawać osadu do butelek podczas rozlewu ubedzie nastęne 0,5l.

 

Czy po fermentacji cichej rozlewa sie do butelek raqzem z niewielkim osadem??

Link to comment
Share on other sites

Mi raz z 21 litrwo pozostalo jakies 16 na samym koncu. Gigantyczne ilosci osadow zimnych sie wytracily, ale to przez to ,ze z sporym nadmiarem uzylem mchu irlandzkiego i do tego zapewne slod nie byl najlepszej jakosci.

Link to comment
Share on other sites

czyli jak dobrze rozumie zamawiając składniki na 20l, w najlepszy wypadku moze sie spodziewać 19l. A co z osadem który zostanie po ciche fermentacji. U mnie pomimo ( wylania ) 2l, widać już niewielką ilośc osadu na dnie fermentora z cichą. Chcąc niedodawać osadu do butelek podczas rozlewu ubedzie nastęne 0,5l.

 

Czy po fermentacji cichej rozlewa sie do butelek raqzem z niewielkim osadem??

Niekoniecznie, wraz ze wzrostem doświadczenia wzrasta wydajność. Co za tym idzie z zestawów obliczonych na 20l uzyskasz 22l, które po uwzględnieu strat dadzą finalne 20l lub nawet 21l.

Link to comment
Share on other sites

A ja z kolei miałem tak, że miałem różnie zeskalowane fermentory. Różnica nie była bardzo duża, ale tak gdzieś ok. 1,5 l. na 20 litrów. Może to zeskalowane, tak poważnie brzmi. Może bardziej trafne określenie to, że w Browamatorze za nisko przykleili nalepkę ze skalą najednym z moich fermentorów :P

Edited by kolomar
Link to comment
Share on other sites

Wprawa Panowie wszystko przychodzi z czasem. Fermentatory, a właściwie skala to tylko orientacyjna wartość trzeba to uwzględnić. Litr więcej litr mniej najważniejsze, żeby było dobre. JK

Link to comment
Share on other sites

Wprawa Panowie wszystko przychodzi z czasem. Fermentatory, a właściwie skala to tylko orientacyjna wartość trzeba to uwzględnić. Litr więcej litr mniej najważniejsze, żeby było dobre. JK

Święte słowa. :P

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.