Jump to content
Sign in to follow this  
leech

Podwójne napowietrzenie zamiast startera?

Recommended Posts

Zadałem do pszenicy (ok.11 Blg) płynne drożdże bezpośrednio z saszetki. Jeszcze nie wystartowały i zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie, po pierwszych oznakach fermentacji, powtórne napowietrzenie brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już ruszy fermentacja to bym nie napowietrzał - co za dużo to niezdrowo, ogólnie trzeba unikać natlenienia piwa z wyjątkiem napowietrzenie przed zadaniem drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zadałem do pszenicy (ok.11 Blg) płynne drożdże bezpośrednio z saszetki. Jeszcze nie wystartowały i zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie, po pierwszych oznakach fermentacji, powtórne napowietrzenie brzeczki?

Ile czasu minęło od zadania drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś koło24h.

 

Jak już ruszy fermentacja to bym nie napowietrzał - co za dużo to niezdrowo, ogólnie trzeba unikać natlenienia piwa z wyjątkiem napowietrzenie przed zadaniem drożdży.

cytat z wiki:

"Przed zadaniem drożdży (lub bezpośrednio po zadaniu) musimy brzeczkę napowietrzyć, aby dostarczyć drożdżom odpowiednią ilość tlenu potrzebnego do rozmnażania. Jest to jedyny moment w całym procesie produkcji piwa, kiedy napowietrzamy brzeczkę (choć niektóre źródła twierdzą, że można brzeczkę napowietrzać wielokrotnie, do momentu aż fermentacja nie przekroczy początkowych 30%)."

Edited by leech

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uściślając, ja napowietrzam tuż po zadaniu drożdży, dzięki czemu dobrze się rozmieszają w brzeczce. Myślę, że takie wielokrotne napowietrzanie może ma jakiś sens dla piw mocnych, ale dla Twojego piwa chyba nie jest to konieczne. Skąd wiesz, kiedy fermentacja przekroczy 30%? :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie mam pojęcia :D dlatego myślałem żeby napowietrzyć jeszcze raz zaraz po zauważeniu pianki.

Śmiało sobie napowietrzam do 48 godzin po zadaniu drożdży. Później niewskazanym jest ingerować w " intymne życie drożdży " :rolleyes:

..a niech się rozmnażają ..;) i robią cóś dobrego z naszej brzeczki :okey:

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedopowiedziałem , że moje napowietrzanie polega na intensywnym kręceniu fermentorem ruchem "zamaszysto - prawozwrotnym" ok 30 sek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zadaję 0,5l gęstwy (powiedzmy 3-tygodniowej) do warki 20l - czy trzeba się dodatkowo martwić o napowietrzanie? Ostatnie Koelsche uciekły z fermentora i to dwa razy :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli zadaję 0,5l gęstwy (powiedzmy 3-tygodniowej) do warki 20l - czy trzeba się dodatkowo martwić o napowietrzanie? Ostatnie Koelsche uciekły z fermentora i to dwa razy :okey:

Ja bym proponowal uzywanie kalkulatora i obliczanie dokladnej ilosci drozdzy wymaganej do fermentacji. Zarowno zbyt malo drozdzy jak i za duzo moze powodowac dziwne posmaki.

I tak zawsze nalezy napowietrzyc brzeczke, abrdzo mocno ... powietrzem nie da sie przedobrzyc w tej kwestii.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli zadaję 0,5l gęstwy (powiedzmy 3-tygodniowej) do warki 20l - czy trzeba się dodatkowo martwić o napowietrzanie? Ostatnie Koelsche uciekły z fermentora i to dwa razy :okey:

Zdecydowanie za dużo dajesz i tracisz na tym wiele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.