Jump to content

Podwójne napowietrzenie zamiast startera?


leech
 Share

Recommended Posts

Zadałem do pszenicy (ok.11 Blg) płynne drożdże bezpośrednio z saszetki. Jeszcze nie wystartowały i zastanawiam się czy dobrym pomysłem będzie, po pierwszych oznakach fermentacji, powtórne napowietrzenie brzeczki?

Ile czasu minęło od zadania drożdży?

Link to comment
Share on other sites

Coś koło24h.

 

Jak już ruszy fermentacja to bym nie napowietrzał - co za dużo to niezdrowo, ogólnie trzeba unikać natlenienia piwa z wyjątkiem napowietrzenie przed zadaniem drożdży.

cytat z wiki:

"Przed zadaniem drożdży (lub bezpośrednio po zadaniu) musimy brzeczkę napowietrzyć, aby dostarczyć drożdżom odpowiednią ilość tlenu potrzebnego do rozmnażania. Jest to jedyny moment w całym procesie produkcji piwa, kiedy napowietrzamy brzeczkę (choć niektóre źródła twierdzą, że można brzeczkę napowietrzać wielokrotnie, do momentu aż fermentacja nie przekroczy początkowych 30%)."

Edited by leech
Link to comment
Share on other sites

Uściślając, ja napowietrzam tuż po zadaniu drożdży, dzięki czemu dobrze się rozmieszają w brzeczce. Myślę, że takie wielokrotne napowietrzanie może ma jakiś sens dla piw mocnych, ale dla Twojego piwa chyba nie jest to konieczne. Skąd wiesz, kiedy fermentacja przekroczy 30%? :okey:

Link to comment
Share on other sites

Nie mam pojęcia :D dlatego myślałem żeby napowietrzyć jeszcze raz zaraz po zauważeniu pianki.

Śmiało sobie napowietrzam do 48 godzin po zadaniu drożdży. Później niewskazanym jest ingerować w " intymne życie drożdży " :rolleyes:

..a niech się rozmnażają ..;) i robią cóś dobrego z naszej brzeczki :okey:

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jeśli zadaję 0,5l gęstwy (powiedzmy 3-tygodniowej) do warki 20l - czy trzeba się dodatkowo martwić o napowietrzanie? Ostatnie Koelsche uciekły z fermentora i to dwa razy :okey:

Ja bym proponowal uzywanie kalkulatora i obliczanie dokladnej ilosci drozdzy wymaganej do fermentacji. Zarowno zbyt malo drozdzy jak i za duzo moze powodowac dziwne posmaki.

I tak zawsze nalezy napowietrzyc brzeczke, abrdzo mocno ... powietrzem nie da sie przedobrzyc w tej kwestii.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli zadaję 0,5l gęstwy (powiedzmy 3-tygodniowej) do warki 20l - czy trzeba się dodatkowo martwić o napowietrzanie? Ostatnie Koelsche uciekły z fermentora i to dwa razy :okey:

Zdecydowanie za dużo dajesz i tracisz na tym wiele.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.