Skocz do zawartości

Raczkowy browar


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr.83 18.IV.2016r Imperial IPA

Goryczka: 112IBU
Kolor:22EBC
OG: 20 BLG



Surowce:
- słód Pale Ale 7kg

- słód monachijski 0,6kg

- słód karmelowy 150 0,3kg

- palony jęczmień 0,02kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda całkowita 40l (25l Piotr i Paweł, 15l RO) Do zacieru dodane 2g chlorku wapnia i 2 g gipsu, tyle samo do gotowania 

Dodatkowo 1ml. kwasu fosforowego do zacieru i po 1ml do każdej porcji  wody do wysładzania w sumie 5ml.

 

 

Chmiele:


Citra 65g

Dr. Rudi 50g

Simcoe 50g

Athanum 50g


Drożdże: US 05 gęstwa pół słoika 

 

Zacieranie:
66stC - 70 minut

75st.C - 10minut

78st.C -  wysładzanie

 

Wysładzanie 20l


Gotowanie 60minut

 

-60minut - Citra 25g

-60minut - Dr. Rudi 20g

-30minut - Citra 20g

-30minut - Simcoe 20g

-15minut - Dr.Rudi 15g

-10minut - Citra 20g + lyżeczka mchu irlandzkiego 

-5minut - Dr.Rudi 15g

-5minut - Simcoe 15g

-0minut poniżej 60st.C - Athanum 50g

 

Wyszło 20l 22,8BRIX (21,9BLG) dolane 2l wody mineralnej. Łącznie 22l - 20BLG
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 18st.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przyjechał do mnie Nowy Garnek Hyundai. Pięknie się prezentuje.. i mieszadło od starego garnka Silvercrest pasuje do niego teraz tylko czekam za Sterownikiem Pamel i regulatorem obrotów do mieszadła i można wszystko składać w całość.....

e8df1c1ec27235b0c98c9d49e03866f6.jpgd8248fc3de12178207642e79af06a38a.jpg23a3701198d2a4e11ee54cfc0ad6f791.jpg

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozostał mi stary garnek Silvercrest (czy jak się to tam piszę ) i zastanawiam się co z nim zrobić może posłużu jako zbiornik wody do wysładzania... Dorobić do niego tylko jakąś deszczownicę i będzie pięknie bez ciągłego dolewania wody w porcjach po 5l...

Druga opcja do sprzedaż starego garnka ale że ma on fizyczne  wady w postaci odprysków emalii, która pewnie wpływa znacząco  jeśli się zaciera w takim garnku z odpryśniętą emalią

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nooo.... ładny gar. Też sobie kupię taki :)

Raz jeszcze dzięki za podlinkowanie gara na satysfakcja.pl parę groszy zostało w kieszeni. Może na tani pH metr....

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj do butelek powędrował Dark Mild z wynikiem 3.7Blg (6.8Brix) z dodatkiem 100g cukru białego rozpuszczonego w litrze wody.

Nagazowanie 2v

Wyszło 41x0,5l

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.84 29.IV.2016r Grodziskie

Goryczka: 26IBU
Kolor:5EBC
OG: 7,3 BLG



Surowce:
- słód wędzony Bestmalz 1,3kg

- słód pszeniczny 0,8kg

- słód pilzneński 0,4kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda całkowita 32l (25l Piotr i Paweł, 10l RO) Do zacieru dodane 2g chlorku wapnia i 1 g gipsu, tyle samo do gotowania 

Dodatkowo 3ml kwasu fosforowego 1ml do zacieru i po 0,5ml do każdej porcji wody do wysładzania

 

 

Chmiele:

Lomik 50g

 

Drożdże: S33

 

Zacieranie:
63stC - 35 minut

72st.C - 30minut

78st.C -  10minut

 

Wysładzanie 18l


Gotowanie 60minut

 

- Lomik 30g - 60minut

- Lomik 20g 20minut

mech Irlandzki łyżeczka na 15 minut przed końcem

 

Wyszło 20l 7,6BRIX (7,3BLG) 
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 19st.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak ten weizen malinowy, na którym pojawił się film? Ciekawa metoda z zagotowaniem owoców, być może zdążyłbym w tym roku uwarzyć właśnie jakieś owocowe piwo i zastanawiam się, czy ten sposób się sprawdził.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak ten weizen malinowy, na którym pojawił się film? Ciekawa metoda z zagotowaniem owoców, być może zdążyłbym w tym roku uwarzyć właśnie jakieś owocowe piwo i zastanawiam się, czy ten sposób się sprawdził.

Wydaje się ok. Nie wiem w sumie czy to był film ocen sam.....

Maliny bardzo wyczuwalne, lekka kwasowość ale poza tym niczego złego nie wyczuwam. Jutro ćwierćfinał w bitwie Piwowarów zobaczymy jak ludzie ocenią.... 9bf2eeb42e876d4d122c6170893f8e84.jpg

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz mi się przypomniało, problem w tym piwie jest gushing ale nie spowodowany przegazowaniem ale drobinkami owoców których nie przefiltrowałem przez chociażby pończochę.

W szkle prezentuje się tak6c9b379c42b281d26a146d2e507318d3.jpg

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wygląda chyba tak źle, może to jakiś osad od tych malin.

Powodzenia jutro! :)

 

Edit: odnosiło się to oczywiście do poprzedniego posta.

Edytowane przez Jezier
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr.85 6.V.2016r Light Witbier weselny

Goryczka: ---IBU
Kolor:---EBC
OG: 9,5 BLG



Surowce:
- słód Heidelberg 2kg

- słód pszeniczny 0,5kg

- pszenica niesłodowana 1kg

- płatki owsiane 0,2kg

 

Dodatki:

-Curacao 15g

- kolendra 15g

- tarta skórka z 3 pomarańczy 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda do tego piwa to zwykła kranówka.

 

 

Chmiele:

Lubelski 30g

 

Drożdże: Mangroove M21 Belgian Wit

 

Zacieranie:
52stC - 20 minut

63st.C - 60minut

72st.C -  25minut

78st.C - wysładzanie

 

Wysładzanie 20l


Gotowanie 60minut

 

Lubelski - 30g- 60minut

Curacao - 15g - 10minut

Kolendra - 15g -10minut

Skórka z 3 pomarańczy - 10minut

 

Wyszło 22l 9,8BRIX (9,5BLG) 
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 19st. Fermentacja w piwnicy w temp. otoczenia (poniżej 20st.C)

 

Niestety zestawy gotowych surowców nie są stworzone dla mnie, ich wydajność jest taka której ja nie jestem w stanie osiągnąć. Z zakładanego 11BLG wyszło mi 9,5, oczywiście mógłbym  dosypać cukru i gdyby nie fakt że to piwo na wesele i niższy ekstrakt będzie sprzymierzeńcem pewnie bym tak zrobił.

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr.86 11.V.2016r NZIPA

Goryczka: 71IBU

Kolor:11EBC
OG:16,5 BLG



Surowce:
- słód Pale Ale 6,5kg

- płatki ryżowe błyskawiczne  0,5kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

Woda całkowita 37,5l (35l Piotr i Paweł, 2,5l kranówka) Do zacieru dodane 3g chlorku wapnia , tyle samo do gotowania 

Dodatkowo 4ml kwasu fosforowego do zacieru. 

 

 

Chmiele:

- Pacific Gem 50g

- Nelson Sauvin 50g

- Waiti - 50g (na cichą będzie)

 

Drożdże: US-05

 

Zacieranie:
64stC - 70 minut

72st.C - 10minut

78st.C -  wysładzanie

 

Wysładzanie 17,5l


Gotowanie 60minut

 

-20g Pacific Gem [15,30 %] 60min

-20g Nelson Sauvin [11,20 %] 40min

-10g Pacific Gem [15,30 %] 30min

-10g Pacific Gem [15,30 %] 10min + łyżeczka mchu irlandzkiego

-15g Nelson Sauvin [11,20 %] 5min

-15g Nelson Sauvin [11,20 %] 1min

-10g Pacific Gem [15,30 %] 0,0 min 

 

Wyszło 21l 17,2BRIX (16,5BLG) 
Fermentacja burzliwa  drożdże zadane w temp. 21st. Fermentacja w lodówce w temp. 18st.C

Edytowane przez Raczek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wychodzi na to że obrączka na szyjce butelki to jednak jakaś infekcja. Mam dwa piwa Alt i Dark Mild które ową otoczkę posiadają i idą w kierunku ewidentnego przegazowania. A są to jedne ze świeższych piw....

 

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.